Hastalanmak İstemiyorsan Oku: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler ve Bu Besinlerin İçerikleri

Nezle ve grip , vücut direncimizin düştüğü zamanlarda karşılaştığımız rahatsızlıklardan sadece ikisidir. Özellikle şuan olduğu gibi mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde bu tip rahatsızlıklarla daha sık karşılaşıyoruz.

Havalar soğudu, nezle ve gribin en yoğun görüldüğü döneme girdik bildiğiniz üzere. Hali hazırda ülkemizde Mart’tan beri görülen covid-19 vakaları da artıyorken, şimdi de covid belirtileriyle nezle ve gribin belirtilerinin benzer olması sebebiyle birbirine karıştırılma ihtimali, toplumu oldukça huzursuz ediyor.

Sanki 8 aydır sağlık çalışanlarının işi hiç zor değilmiş gibi, şu dönemde onlara daha fazla iş düşecek.

Nezle, grip ve covid. Hepsinin belirtileri birbirine yakın. Ayırt etmemiz gerçekten zor.

 

bağışıklığı güçlendiren besinler

 

Yayının başında belirttiğim gibi, nezle ve grip, vücut direncimiz düştüğü zaman karşılaştığımız hastalıklardan. Nezle ve gribe yakalandıysak, dolayısıyla vücut direncimizde düşmüştür demektir bu.

Vücut direncimiz düşerse de covide yakalanma olasılığımızda bir hayli artar. Bu nedenle halkın, pandemi döneminde kendisini nezleden ve gripten, önceki senelere nazaran ekstra koruması gerekiyor.  Bu da ancak bağışıklığımızı güçlü tutarak ve destekleyerek olur.

 

bağışıklığı güçlendiren besinler

 

Bağışıklığımızı dört şekilde destekleyebiliriz. Bunlardan biri, grip aşısıyla bağışıklanma.  Ancak, bu aşıyı vurulmanız demek bütün kışı rahat, hiç hasta olmadan geçireceğiniz anlamına da gelmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, sağlıklı yetişkinlerde aşının koruyuculuğu %80 kadar, yaşlılarda ise koruyuculuk oranı daha düşüktür, yani yine de hasta olma olasılığınız bulunuyor.

İkincisi düzenli egzersiz.

Bağışıklığımızı dinamik tutan yöntemlerden biri. Düzenli egzersiz yapmak, nezle ve gripten çok daha ciddi rahatsızlıkların önünde büyük bir engeldir. Bazı kanser türlerinden tutun da, inmeye ve hatta depresyona kadar.

Üçüncüsü düzenli uyku.

Uzmanlar, en az 7 saatlik uykuda, bağışıklık sistemin en üst düzeyde çalıştığını tespit etmişlerdir. Yeterli ve düzenli uyku önemli.

Dördüncüsü ve sonuncusu da bu yayının ana konusu olacak, bağışıklığı destekleyen besinler ve içerikleri.

Bu yayında bağışıklığımızı güçlü tutacak, destekleyecek besin ve içeriklerinden bahsedeceğim. Bağışıklığı güçlendiren besinler ,  ve bu besinlerin içeriklerine, vitaminlere ve minerallere detaylıca değineceğiz.

 

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

 

bağışıklığı güçlendiren besinler

 

Okumaya devam ettikçe bahsedilen besinlerin içeriklerinin bağışıklık sistemindeki rolünü anlayabilmeniz için öncelikle içeriklerden bahsedeceğim. Bağışıklığı güçlendiren besinler ‘in içeriklerinde bulunan vitaminlerin ve minerallerin yararları:

 

Bağışıklığı Güçlendiren Vitaminler ve Mineraller

 

C VİTAMİNİ

C vitamininin bağışıklığımıza etkisi üzerine yapılan araştırmalarda, vücudumuzun savunma hücrelerinin oluşumunu uyardığı tespit edilmiştir. Bu şekilde bağışıklık sistemimizi ayakta tutar.

A VİTAMİNİ

A vitamini , solunum ve sindirim sisteminin doğal koruyucusu mukoza dediğimiz, yani organların iç kısmını kaplayan tabakanın, devamlılığını sağlar. Böylelikle bakteri ve virüslerin, bu organlara etki etmesini engellemiş olur.

E VİTAMİNİ

E vitamini , serbest radikaller dediğimiz, elektronlarını çiftlemek için vücutta zincirleme reaksiyonlara sebebiyet veren moleküllerin indirgenmesini sağlayarak, organ ve dokularda hasar oluşumunu engelleyen bir antioksidandır. E vitamininin bağışıklığımızı destekleyici etkisi bu şekildedir.

*Serbest radikaller, oldukça reaktiftirler. Aynı bir serseri mayın gibi, elektronlarını çiftleyebilecekleri atom veya molekül ararlar. Bu şekilde de organ ve dokulara zarar verirler.*

B6 VİTAMİNİ , OMEGA 3

B6 vitamini ve Omega 3 ‘ün, yapılan araştırmalarca antikor üretimine doğrudan katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır. Bu vitamin, vücudumuzda yeterince bulunmadığı zaman antikor üretimi yeterli olmayacak. Pusuda bekleyen virüs ve bakteriler, fırsattan istifade hastalık yapması daha da kolaylaşacaktır.

PROTEİNLER

Proteinler, bağışıklık sistemi elemanlarının yapısında bulunur. Yeterli protein almamız, bu savunucu elemanların işlevinin devamlılığını sağlar.

ÇİNKO

Çinko , vücuttaki bir enfeksiyon durumunda oluşan bağışıklık yanıtının, hızlı bir şekilde harekete geçmesini sağlar. Eksikliğinde, yanıt çabuk olamayacak bu nedenle, enfeksiyon şiddetini arttırabilir.

Bir diğer etkisi ise, serbest radikallerin oluşmasına ortam hazırlayan oksidatif stresi azaltmaktadır.

*Oksidatif stres, oksijenin vücuda zararının antioksidanlar ile dengelenmediği, oksijen daha baskın olduğunda ortaya çıkan durumdur.*

SELENYUM, BETA KAROTEN, ALLİSİN, CURCUMİN

Selenyum, beta karoten, allisin, curcumin, vücutta başı boş dolaşan serbest radikallerin vereceği hasarı önleme ve oksidatif stresi en aza indirgeme rollerine sahip, bağışıklığın destekleyici elementlerinden birkaçıdır.

FLAVONOİDLER

Bu bileşenler antiviral etkilidir. Bağışıklığımıza etkisi bu şekildedir.

 

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler

Şimdi de sıra bağışıklığı güçlendiren besinler ‘e geldi. Gelin bağışıklığı güçlendiren besinler ‘i hep birlikte inceleyelim.

 

  1. ISPANAK

bağışıklığı güçlendiren besinler

Ispanak , içeriğindeki A ve C vitamini ve beta karoten sayesinde bağışıklığımızı güçlendirir. Vücut direncimizin düştüğü durumlarda da ortaya çıkan enfeksiyonlarla savaşır.

Pek çoğumuz onu sevmesek de, soframızdan da eksik etmemeliyiz. Çünkü faydaları say say bitmiyor.

Bağışıklığımızı güçlü tutmasının yanı sıra, beyin sağlığımızı korumak, tansiyonu düşürmek, kansızlığı önlemek, göz sağlığını korumak ve kanserle mücadele etmek gibi önemli işlevleri bulunmakta.

 

2. TURUNÇGİLLER

Turunçgiller , C vitamini bakımından oldukça zengin oluşuyla bağışıklık sistemimizin güçlü tutan vazgeçilmez ve ilk akla gelen meyvelerdir.

Bu meyveler; portakal, limon, mandalina, greyfurt, bergamot ve kumkuattır.

Bu meyvelerden günde 2 adet tüketmek, günlük almamız gereken C vitamini için yeterlidir.

Sadece bağışıklığımıza mı yarıyor bu turunçgiller diyorsanız, elbette hayır. Çeşitli kanserleri, kalp ve damar hastalıklarını, böbrek taşı oluşumunu, mide bağırsak hastalıklarını önlerken, kolesterolü düşürür, hücre yenilenmesine de katkı sağlar.

Sizlere tavsiyem, mevsimi olduğu sürece bu meyveleri evinizden eksik etmemeniz.

 

3. SARIMSAK

Her derde deva sarımsak , içeriğindeki A, C ve  E vitamini, selenyum ve allisin sayesinde bağışıklık artırıcı özelliktedir.

Yemeklerimizin lezzet kaynağı sarımsağın faydaları bununla da kalmıyor. Kan şekerini dengelemek, kalp ve damar hastalıklarından korumak, saç dökülmelerini engellemek, cilt yıpranmasını önlemek, idrar yollarını temizlemek, kanserleri önlemek gibi önemli işlevleri de bulunuyor.

Sarımsağın kokusu biraz rahatsız edici olduğu için pek tüketildiği söylenemez. Koku sorununu, çiğ, hiç kesilmemiş bir şekilde yutarak tüketirseniz koku sorunu ile karşılaşmazsınız.

Bu sorun için sizlere ayrıca bir tavsiyem daha var. Sarımsak turşusunu hiç düşünmeksizin tüketebilirsiniz. Turşu oluşumu esnasında tüm koku ortadan kalkarken, faydaları da bir hayli katlanıyor.

 

4. YOĞURT VE KEFİR

Yoğurt ve kefir , probiyotik deposu oluşları ile bağışıklık zincirimizi koruyucu özellik taşırlar. İçeriğindeki probiyotiğin, bağırsak mukozasını hastalık etmenlerinden koruyucu bir bariyer oluşturma görevi vardır.

Bağışıklık sistemimizin elemanlarının büyük çoğunluğu bağırsaklarda bulunmaktadır. Dolayısıyla yoğurt ve kefir tüketerek bağırsaklarımızı korurken bağışıklığımızı da güçlü tutmuş oluruz.

Yoğurt ve kefirin faydaları sadece bununla sınırlı değil. Kemik erimesi, kalp damar hastalıkları, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları ve kanserlerinden koruma görevini üstlenir.

Yoğurt ve kefirden en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, ikisinin de ev yapımı olmasına dikkat edin.

 

  5. TAVUK

Tavuk , içeriğindeki B6 vitamini, kaliteli proteinler ve selenyum sayesinde bağışıklık sistemimiz üzerinde farklı görevlere sahipse de, ortak görevleri bağışıklık sistemimizi korumak ve düştüğü durumlarda da hastalık etmenleriyle baş etmektir.

Bağışıklığımızı güçlü tutmanın yanı sıra, kalp ve göz sağlığımıza olumlu etkisi, stres ve depresyon hislerinin azaltmak, kanseri önlemek, ağızda yara oluşumunu önlemek, saç ve deri rahatsızlıklarını önlemek gibi önemli işlevleri de bulunmakta.

 

6. BALIK

Balık dendiğinde ilk akla gelen Omega 3 deposu olduğudur. Omega 3, içeriğindeki kaliteli yağ asitleri ve proteinler ile bağışıklık sistemimizin güçlü olmasında büyük rol oynar.

Haftada 2 kez balık tüketmek, vücudunuz için gerekli Omega 3 ’ü almanız için yeterlidir.

Omega 3 ’ün diğer faydalarından bahsedecek olursak; diyabeti önlüyor, kalp damar hastalıklarından koruyor, saçlara canlılık katıyor, unutkanlığı önlüyor, yaşlanmayı geciktiriyor, göz sağlığını olumlu etkiliyor ve diğer sayamayacağım kadar çok faydası bulunmakta.

 

7. KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ

Kabuklu deniz ürünlerine istiridye, karides, midye, yengeç, ıstakoz, deniz tarağı ve kerevit örnektir. Bu ürünler çinkodan zengindir.

Çinko , diğer vitamin ve mineraller kadar öne çıkmasa da bağışıklık sistemimizin sorunsuz çalışmasında büyük rol oynar.

Kabuklu deniz ürünlerinin diğer faydalarına değinecek olursak bunlar; beyin gelişimine katkı sağlamaları, kalp sağlığını olumlu etkilemeleri ve kilo vermeye yardımcı olmalarıdır.

Çinko , vücudumuzda yeterli olarak bulunduğunda yararlıdır. Her şeyin olduğu gibi çinkonun da fazlası zarar. Ancak çinko için durum ince bir çizgiden farksız. Uzmanların önerdiği, bir kişinin günlük çinko alımı 11 mg olmalı. Bu miktarın fazlası belki görünürde sizi hiç etkilememiş gibi durabilir. Ama bilmelisiniz ki sizde belirti vermeye başlamadan önce bağışıklık sisteminizi olumsuz etkilemeye başlıyor. Uzun lafın kısası dikkatli tüketilmeli.

 

  8. ZENCEFİL

zencefil ve bağışıklık

Zencefil , içeriğindeki mangan ve B6 vitamini sayesinde hemen hemen tüm hastalık etmenlerine karşı savaşabilmektedir. Bu özelliğiyle ne kadar mucizevi bir bitki kökü olduğunu anlıyoruz. Bir taraftan bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, bir taraftan da vücudumuzdaki diğer hastalıklar ile savaşıyor.

Bu bitki köküne neden mucizevi dediğimi birazdan anlayacaksınız.

Öyle hastalıklara deva, öyle yararları var ki say say bitmez. Bunlar başlıca; Mide bulantısına iyi gelir, kan şekerini düşürür, hazımsızlığı önler, kas ağrılarını azaltır, kolesterolü düşürür, enfeksiyonlarla savaşır, kanseri önler ve Alzheimer’ın ilerleyişini yavaşlatır.

 

9. BADEM

Badem , içerdiği yoğun E vitaminiyle bağışıklık sisteminin dinamiklerinden birini oluşturur. Günde yarım fincan badem tüketmek, vücudun günlük E vitamini ihtiyacını karşılayacaktır.

Bademin etkileri sadece bağışıklık sistemi ile sınırlı değil.

Kolesterolü düşürerek, kalp damar sağlığını olumlu yönde etkilemek, saçların daha güçlü bir yapıya kavuşmasını sağlamak, kırışıklığı önlemek, zihinsel aktiviteyi arttırmak gibi önemli işlevlere sahiptir.

 

10. ZERDEÇAL

Zerdeçal , içeriğinde bulunan curcuminin antioksidan özelliğiyle bağışıklığımızı güçlü tutacak bir bitkidir.

Zerdeçalın diğer faydalarına değinecek olursak bunlar; obeziteyi önler, kalp damar hastalıklarından korur, demans ve Alzheimer’den korur ancak hali hazırda kişi bu tanılardan birine sahipse ilerleyişini yavaşlatır, eklem iltihabı olan hastaların şikayetlerinin azalmasına sebep olur, kanseri önleyici etkisi bulunurken, bazı kanser türlerinde özellikle meme kanseri tanısı almış bireyin tedavisinde ek olarak doktorlar tarafından da tercih edilmektedir.

Zerdeçal ile ilgili tek sıkıntı kuru ağrılığının sadece %5’i hatta daha az curcumin içermesi, bu güçlü antioksidandan yararlanmanız önünde bir engeldir. Bol bulamaç zerdeçal da tüketemeyeceğimize göre.

Zerdeçalın içindeki curcumini daha fazla aktifleştirmek için beraberinde karabiber kullanmalısınız. Karabiberin içindeki piperine, curcumin etkinliğini 20 kat arttırmaktadır.

 

11. HİNDİSTAN CEVİZİ

Hindistan cevizi , suyundan tutun yağına, sütüne, etine ve çekirdeğine kadar her formunda ayrı bir şifa taşıyan bir meyvedir. İçeriğindeki C, E ve K vitamini, bol miktarda protein, defne asidi, riboflavin, selenyum ve çinko ile bağışıklık sistemini güçlü tutan önemli elemanlarını barındırır.

İçeriğinde bu kadar fazla vitamin ve mineral barındıran bu meyvenin, içeriği gibi diğer faydaları da oldukça fazla. Bunlar; kemik erimesinin önüne geçmesi, ödem birikimini önlemesi, kalp damar ve böbreklerin sağlığını olumlu etkilemesi, yaşlanmayı geciktirmesi ,kolesterolü dengelemesi gibi yararları ortaya konmuştur.

 

12. YEŞİL ÇAY

Yeşil çay , antioksidanların bir türü olan flavonoidlerden ve kateşinlerden zengin bir içecektir. İçeriğindeki bu bileşenler ile bağışıklık aktivitesini arttırmaktadır.

Günde 2 bardaktan fazlası toksik etki yaratabilir. Dikkatli tüketmek lazım.

Bağışıklık dışında diğer faydalarına değinecek olursak; kolesterolü düşürerek kalp damar sağlığını korur, kanser riskini düşürürken hali hazırda bulunan kanserli hücreleri öldürür, yaşlanmayı geciktirir ve kan basıncını düzenler.

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ve içeriklerinden bahsettiğim yayının sonuna geldik.

Bağışıklığı güçlendiren besinler yayının sonunda sizlere şunları söylemek istiyorum: Sadece yukarıda bahsettiğim yiyecek, içecek ve bitkileri tek ve düzenli olarak kullanmanız yeterli olmayacaktır. Bağışıklığa olumlu etkisini görmek istiyorsanız düzenli uyku ve egzersiz ile pekiştirmelisiniz. Böylesi sizin için daha sağlıklı olacaktır.

Bir diğer uyarım ise bu besinleri tavsiye edilenden fazla tüketmemelisiniz. Günümüzde her şeyin çoğu zararlı bildiğiniz gibi. Yarar beklerken bir taraftan başka bir yeri yıkmayalım. Dikkatli tüketelim.

Korona virüsün yayılma hızı gittikçe artıyor. Bağışıklığınızı güçlü tutmak, sizi bu virüsten tam anlamıyla korumaz. Bu nedenle elimizden gelen tek şey tedbir.

Hijyen, mesafe ve maske kuralına mümkün olduğunca uyalım, kendimizi iyi takip edelim. Şu zor günlerde güvenli olduğumuz tek yer evimiz. Bunu unutmayalım. 8 aydır bizler için canla başla sahada mücadele eden sağlık çalışanlarının işini daha da zorlaştırmayalım. Çünkü onlar bu süreçte bizden çok daha fazla yıprandılar.

 

Umarım keyifle okumuşsunuzdur.

Kendinize çok dikkat edin. Herkese sağlıklı günler!

-CEREN

 

Yazar Ceren’in diğer yayınları için TIKTIK

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir