Sağlıklı Bir Yaşam Biçimi: Düzenli Olarak Bisiklete Binmenin Faydaları

Düzenli Olarak Bisiklete Binmenin Faydaları

Bisiklete binmek , çocukluk dönemimizin eğlenceli aktivitelerinden biriydi. Elbette bu çocuklukla da sınırlı kalmadı, şuanda yediden yetmişe herkes gerek spor olarak, gerek bir araç olarak ve boş vakit aktivitesi olarak bisiklet kullanmayı tercih ediyor.

Hali hazırda covid-19 pandemisi için katı önlemler alınmışken, boş vakitlerimizi değerlendirebileceğimiz aktiviteler de kısıtlanmış oldu. Bu nedenle sizlere bu kısıtlı imkanlar dahilinde, boş vakitlerinizin değerlendirebileceğiniz bisiklete binme aktivitesi ni öneriyorum. Bununla beraber bu yayında düzenli bisiklet sürmenin faydaları ndan bahsedeceğim.

Bisiklete Binmenin Faydaları

Sizlere bisiklet sürme aktivitesi ‘ni sadece pandemide vakit öldürmek için önermiyorum. Hareketsiz bir yaşam tarzı, daha otuzunuza gelmeden ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Bisiklet , yaşam tarzınızın değişmesine sebep olarak birçok sağlık problemi riskinin de önüne geçecektir.

Obezite Ve Kilo Kontrolüne Etkisi

Bisiklete Binmenin Faydaları

Bisiklet sürmek , metabolizma hızınızı arttırırken, kas gelişimini sağlar. Metabolizma hızınızın artması ile vücutta fazlalıkların birikiminin önüne geçilmiş, kas gelişimi ile ise yağ yakımını sağlayıp kas oluşumu sağlanmış olacağından, obezite veya fazla kilo problemi olanların yardımına koşacak bir spor olduğunu söyleyebilirim.

Elbette, kişinin kendisine özel planlanmış beslenme programı ile daha iyi sonuçlar alınabileceğini de belirtmek isterim. Kilo vermenin yanında kaslarını şekillendirmek isteyen bireyler tarafından da bisiklet sporu tercih edilebilir.

Sabit bir sürüş ile saatte yaklaşık 1300 kalori yakılabileceği uzmanlarca belirtilmiştir.

Kalp Damar Hastalıklarına Etkisi

Bisiklete binmek , kalpte devamlı oksijen sirkülasyonunu sağlayacağından kalp kaslarınızı güçlendirir. Bununla beraber kandaki LDH dediğimiz “lanetli” yağ molekülünü düşürürken, “hayırlı” olan HDL yağ molekülünün yükselmesini sağlar. Böylelikle damarlarda LDH’a bağlı plak oluşumunu önler.

Kalp ve damarlarına bu etkisi ile yüksek tansiyon, kalp krizi, inme rahatsızlıklarının oluşumunu en aza indirgemeyi sağlarken, kalp hastalıklarından koruyor.

Yapılan bir araştırmada, günlük yaşantılarında araba veya toplu taşıma aracı kullanan insanların, bisiklet kullanan insanlara göre daha fazla kirliliğe maruziyetinin olduğu saptanmıştır. Bu sayede akciğer rahatsızlıkları olan insanların akciğer fonksiyon testlerinde olumlu gelişmeler görülmüş, akciğer hastalığı riskini de azalttığı düşünülüyor.

Bisiklet Sürmenin Uykuya Etkisi

Bisiklete Binmenin Faydaları

Bisiklete binme aktivitesi aslında dolaylı olarak uykuya etki etmektedir. Bisiklet sürmek bir fiziksel aktivitedir, bu nedenle her spor sonrasında olduğu gibi bu aktivite ardında da yorgun hissederiz. Ve dolayısıyla uykuya dalmamız kolaylaşır.

Ancak, Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada uykusuzluk tanısı almış hastaların düzenli bisiklete binmeye başladığında uykuya dalma sürelerinin yarım saat ile bir saat arası kısaldığı görülmüştür. Yani dolaylı etkinin yanında özel olarak bu sporun uykusuzluğa olumlu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Bisiklet Sürmenin Kansere Etkisi

Bisiklete Binmenin Faydaları

Birçok araştırmaya göre düzenli egzersizin kanseri önlediğini neredeyse herkes biliyor. Dolayısıyla bisiklet sürme aktivitesini düzenli olarak uygulamamız kanseri önlemede büyük rol oynayacaktır.

Ancak sadece bisiklet sporu ‘nun ele alındığı kanser araştırmalarında, bağırsak kanseri olasılığını, meme kanseri riskini azalttığı ön görülmüştür. Yani aynı uykuya etki ettiği gibi dolaylı etkisiyle beraber özel etkisi de bulunmuştur.

Kemik Sağlığına Etkisi

Bisiklet sürmenin Faydaları

Bisiklete binmek , fiziki güç, denge ve koordinasyon özelliklerimizi geliştirmede önemli rol oynuyor. Bu etkileri ile, nörolojik bir probleminiz veya kan kalsiyum seviyelerinizde anormallik yok ise düşme ve kemik kırıklarının önüne geçtiğini söyleyebilirim.

Özellikle eklem kireçlenmesi rahatsızlığı olan kişilerin ideal egzersizlerinden biridir ve bu tip rahatsızlığı olan kişilere ilk önerilen egzersizlerden biridir. Bunun nedeni, eklemlere az stres yükleyen düşük etkili bir egzersiz oluşudur.

Yaşlanmaya Etkisi

Bisiklete Binmenin Faydaları

Bisiklete binmekle beraber vücutta oksijen sirkülasyonu artacak, bununla beraber toksik madde birikimi azalacaktır. Bu tip etkilerin yanında kalp sağlığına ve kas gelişimine de etkileri ile yaşlanmayı ve beraberinde görülen hastalıkların oluşma riskini azaltacaktır.

Bununla ilgili önemli bir makale buldum. 2.400 tek yumurta ikizlerine test yapılıyor. İkizlerden biri 3 gün 45’er dakika bisiklete binmiştir ve sonrasında yapılan testlerde ikiz kardeşine göre 9 sene biyolojik olarak gençleştiği görülmüştür.

Hepimiz günün birinde yaşlanacağız. Sağlıklı yaşamın yanında ileride sağlıklı bir yaşlılık geçirmek istiyorsanız bu aktiviteyi alışkanlık haline getirmenizi öneririm. Yaşlanmış olmak hayatla bağınızın kopması anlamına gelmeyecek bunu unutmayın ve unutturmayın da bence.

Bisiklet Sürmenin Doğuma Etkisi

Bisiklete Binmenin Faydaları

Yayının başından beri bahsettiğim bisiklete binmenin faydaları  : kas ve kemik gücü gelişimine etkisi sayesinde, bazı kadınların korkulu rüyası olan doğum da kolaylaşıyor.

Artmış kas ve kemik gücü ile özellikle kadınlar için en sağlıklısı olan normal doğum, daha kolay hale gelebilir. Bununla beraber doğum sancılarında azalma ve doğum sonrası iyileşmenin daha hızlı olduğu ön görülüyor.

Beyin ve Zihin Sağlığına Etkisi

Kan dolaşımını ve kan akışının hızlanmasıyla ve artan oksijen sirkülasyonu ile beyindeki oksijen oranının artmasıyla reseptörlerin yenilenmesine ve yeni beyin hücreleri oluşumuna katkı sağlar. Sadece bununla kalmaz. Beyniniz ne kadar iyi kanlanır, oksijenlenir ve beslenirse vücuda kat kat fayda olarak geri dönecek, yaratıcılık ve üretkenlik potansiyelinizde de artmayı fark edeceğinize eminim.

Mental Sağlığa Etkisi

Bisiklete binmek, serotonin gibi sizin modunuzu yükseltecek hormonların salınımını uyarıyor. Böylelikle kendinizi daha mutlu hissedeceğinize eminim. Bir sporla uğraşıyor olmak, sağlıklı bir yaşamın temeli olması dolayısıyla kişi kendinin sağlıklı işler yaptığını hissederek daha mutlu hissedecektir. Bu sanırım salgılanan serotonin hormonu ile alakalı olmalı.

Yeni Arkadaşlık İlişkilerine Faydaları

Bisiklete Binmenin Faydaları

Ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde bisiklet platformları bulunmakta. Bu platformlara üye olarak, tur ile birlikte ilginç rotalara bisiklet ile seyahat edebilir, yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. Belki öyle insanlarla karşılaşırsınız ki, iyi ki bisikleti hayatımın bir parçası yapmış, bu platforma katılmışım dersiniz.

Bisiklete binmenin faydaları nı sıralarken bunların altının boş olmadığını babamı örnek vererek desteklemek isterim;

Babam 54 yaşında.

İlk başlarda emekli olduktan sonra bisiklete hobi olarak biniyordu. Bundan yaklaşık 2 sene önce kardiyoloji hekimi tarafından kendisine yüksek tansiyon, ritim düzensizliği ve aort genişliği tanılarının konmasıyla bisiklete binmeyi spor olarak sürdürmek istedi.

Bisiklet platformuna üye olmasıyla bu sporu düzenli olarak yapmaya başladı. Yazın bu sporu haftada 4-5 gün yaparak, günde 20-30 kilometre derken her gün bir sonraki günün rekorunu kırarak yaklaşık 50-80 kilometre arası yol yapmaya başladı. 50-80 kilometre nereye gidiyor diye düşünürseniz, sırayla bugün oraya yarın buraya ilçelere gittiğini söyleyebilirim.

Bu kadar sıkı istikrarlı sporun sonucunda da 15 kilo verdi. Ve bu değişimiyle hepimizi şaşırttı doğrusu. Spor ve kilo vermesinin sonucunda vücut olumlu olarak etkilendi elbette. Önceden ilaçlarla normal seviyeye inebilen tansiyonu, artık ilaçların ağır gelmeye ve tansiyonunu çok daha düşürmeye başlamasıyla yüksek tansiyon problemi ortadan kalkmaya başladı.

Son kardiyoloji kontrolünde ise aort genişlemesinin birkaç milim azaldığını öğrendik.

Yukarıda tek yumurta ikizlerinden verdiğim örnekteki gibi biyolojik yaşını hesaplatsak kim bilir kaç yaş genç çıkacak hayal edemedim şuan.

Sağlık konusu dışında, üye olduğu bisiklet platformu sayesinde sosyalleşti, şuan ki haliyle de kendisini çok daha mutlu hissettiğini söyleyebilirim.

Şimdilerde havaların soğumasıyla ve bazı günlerde olan sokağa çıkma kısıtlamasıyla bu yoğun temposu azaldı. Ancak yine de haftada 150-200 kilometre yol yapmaya özen gösterdiğini söylüyor kendisi.

Bisiklet sürmenin Faydaları

Bisiklete binmenin faydaları ‘ndan bahsettiğim yayının sonuna geldik. Umarım keyifle okumuşsunuzdur.

Herkese sağlıklı günler!

-Ceren

 

Ceren’e ait diğer yayınlara ulaşmak için buraya tıklayın

Yeni yayınlardan anında haberdar olmak için bildirimlerimizi açmayı unutmayın.

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir