Hasan Ali Toptaş Beni Kör Kuyularda Kitap Konusu ve Yorumu

Geçtiğimiz günlerde aramıza katılan ve Taste Of Cherry Filminin yorumunu yapan Özlem, bugün farklı bir yorum ile sizlerle. Lafı çok uzatmadan Hasan Ali Toptaş ‘ Beni Kör Kuyularda ‘ Kitabının incelemesini yapan Özlem’e sözü bırakmak istiyorum;

 

Hasan Ali Toptaş Beni Kör Kuyularda Kitap İncelemesi

 

Selamlar, bugün size en sevdiğim yazarlardan biri olan Hasan Ali Toptaş ’ın en son romanı ‘ Beni Kör Kuyularda ’ dan bahsetmek istiyorum.  Dili ve üslubuyla beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı, bu romanını da bir solukta okudum.

Her kitabında anlatmak istediği duygu ve düşüncelerini çok iyi yansıtmış bir yazar ve duygu yoğunluğu diğer romanlarına nazaran daha yoğun çünkü ben baya bir gözyaşı döktüm okurken. Biraz da ne anlattığına, kimin hikayesine tanık olduğumuzdan bahsedeyim.

Kitap Konusu

 

Kitap Güldiyar adlı bir genç kızın birdenbire susmasıyla ve ailesinin bunun nedenini bir türlü anlayamaması etrafında şekilleniyor. Üzerinden haftalar, aylar geçtikçe ailenin başından birçok olay geçiyor ve nasıl olduğunu anlamadan kendilerini bir sirkteymişçesine görmeye gelen insanlarla çevrili olarak buluyorlar.

Arada anlatılan çok sarsıcı bir hikaye var ama ben spoiler olmaması açısından genel olarak bahsetmiş olayım.

 

Beni Kör Kuyularda Yorum

 

Beni Kör Kuyularda yorum

 

Kitabın başlarında kadınları, çocukları yutan bir dünyadan bahsediliyor ve Güldiyar ’ın da derdi ekleniyor. Sonra Güldiyar tüm öldürülen kadınların ve çocukların sessizliği oluyor. Dökülen yaşlar taşa dönüşüyor, dert olup dibinde kalıyor, ne annesi atabiliyor ne de babası.

Sonra yaşayanların şuursuz merakı başlıyor, çünkü insan demek için varoluşsal bir bilinç gerekiyor. Bakışlarındaki körlüğü, ruhlarındaki boşluğu evin avlusuna her günün sabahında toplanıyor ve eziyet etmekten besleniyor.

Öldürmeden kanatmaktan ve ağlatmaktan geçiniyor.

Bir çark kurulmuş; “Bu çarkın gerisinde kimler var biliyor musun? Bilmiyorsun elbette. Ben de bilmiyorum.” diye soran çok var ama yine cevapsız kalıyor bu sorular. Oysaki bu çarkı besleyenler de yutulanlar da aynı kişiler.

“Bir görünen bir daha görünmüyor, biri geliyor biri gidiyor.”

Önemli olan tek şey hasılatın artması ve çarkın sürekli dönmesi, bu nasıl yapılırsa yapılsın çünkü öyle isteniyor, vicdanlar satılık.

 

Beni Kör Kuyularda kitap yorum

 

İnsanlar girip çıktıkça sinir olacaksınız ve onların kayıtsız kalışları her seferinde hayrete düşürecek ancak siz de tıpkı onlar gibi seyirci kalacaksınız, bir çekirdeğiniz eksik kalacak. Güldiyarlar da dile getiremediği şeylerin içinde uğunup kalacak.

Umarım bu kitaba bir şans verir ve Güldiyar ’ın hikayesine bir de siz tanık olursunuz, zorlu bir yolculuk olacak fakat emin olun buna değecek.

Görüşmek üzere.

-Özlem

 

Diğer Kitap Yorumları İçin TıkTık

Özlem

Özlem

Gazi'de İngilizce Öğretmenliği son sınıf öğrencisi, yedinci sanat dalına düşkün biri. Sinemanın gücüne inanır, zamanını anlamak ve anlatmak için harcar, arada yazar, çokça düşünür. Keşfetmeyi ve yolculuğu seven biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir