Toplum ve Sağlık : Sağlık İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Yardımcı yazarımız Ceren, bugün sizlere ‘ Toplum ve Sağlık : Sağlıkla İlgili Hurafeler ‘ başlığı altında birçoğumuzun doğru kabul ettiği yanlışlara değindi.
Akıcı olarak yazılmış ‘ Toplum ve Sağlık : Sağlıkla İlgili Hurafeler ‘ başlıklı yazının oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Eminim sizlerde yazının sonunda benimle aynı şekilde düşüneceksiniz.
Ceren’e ‘ Toplum ve Sağlık : Sağlıkla İlgili Hurafeler ‘ başlıklı bu yazısı için teşekkür ediyor, lafı çok fazla uzatmadan sizleri Ceren ile baş başa bırakıyorum;
Sağlıkla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Geçmişten günümüze günlük yaşamımızda herkesin hafızasında yer edinmiş sağlığımızla ilgili bilgiler bulunmakta. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, bu yayında kulaktan dolma bilinen bu yanlış bilgilerin neden yanlış olduklarından ve mümkün olduğunca asıl doğruluklarından bahsedeceğim.
Tabi bu bilgilerin tamamının yanlış olduğunu asla iddia etmiyorum.
Peki bu yanlış olan inanışlar nereden geliyor?
Bunun sebeplerini sıralarsak; film ve dizilerdeki bazı ütopik sahneler, kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler, geçmişte atalarımızın bazı doğru sandığı inanışlar ve daha niceleri.
Bilgiye inanların çokluğu (bir bakıma sürü psikolojisi), kaynağa güvenmemiz ve araştırmamamız, bizim bu yanlışları doğruymuşçasına inanıyor oluşumuzun sebepleridir.
Peki o zaman bu yanlış inanışlar nelerdir?
Kesilen Kıllar Daha Mı Kalın Çıkar
Kesilen kıllar ne daha kalın ne de daha ince çıkar.
Kıl, ölü hücrelerden oluşması nedeniyle, bir kıl hücresinin ek büyümeyi ya da yeni kıl hücresi gelişimlerini teşvik etmek amacıyla kesildiğini iletebileceği herhangi bir mekanizma bulunmamaktadır. Sizin kıl yapınızın uzun, kısa, ince ve kalın oluşu, uzama hızı genetik faktörleriniz tarafından belirlenir. Bu mekanizmanın kesim kadar basit bir işlem tarafından değiştirilmesi mümkün değildir.
Bahsettiğim nedenden dolayı saçımızı kestirmek, saçların daha hızlı uzamasını ya da daha gür uzamasını sağlamaz. Bu bir hurafedir.
Parmak Çıtlatmak Zararlı Mıdır
Yaygın görüş şudur ki; parmak çıtlatmak ileride eklem iltihabı,romatizma, ve eklem genişlemesine sebep olduğudur.
Ancak bu elbette doğru değil. Parmağımızı çıtlatabilmemizin sebebi, parmağımızdaki bağ dokusunda bulunan sinoviyal sıvının içerisinde bulunan hava kabarcıklarının yer değiştirmesi olarak açıklanmıştır. Bunun bize bir faydası ya da zararı bulunmamaktadır.
Yani parmak çıtlatmaya devam.
İnsanlara Vurarak Bayıltabilir Miyiz
Dizilerde ve filmlerde bir kişiyi bayıltıp yere sermek ne kadar da kolay görünüyor değil mi? Maalesef. Eğer bir Khabib Nurmagomedov ya da Karate Kid değilseniz bu pek de mümkün değil.
Dizi ve filmlerde bayılan kişi, yaklaşık 20 dakika sonra; belki duygusal olarak pek de iyi bir durumda olmamasına rağmen, hasar görmemiş bir halde kendilerine gelirler.
Bir kişiyi yere yıkmaya yeten fiili hasar, hafif travmatik beyin hasarı ya da beyin sarsıntısıdır.
Bu tip durumların oluşması için ise tek bir vuruş veya yumruktan çok çok daha fazlası gerekmektedir. Bu gibi durumların devamında kişi, filmlerdeki gibi normal bir şekilde kendine gelmeyecektir.
Baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu ve hafıza kaybı gibi belirtiler görülmesi daha doğaldır.
Loş Işıkta Kitap Okumak Gözleri Bozar Mı
Bozmaz. Bunu şu şekilde destekleyebiliriz; zor şartlarda gözleri kullanmak göz yorgunluğu gibi rahatsızlıklara neden olur. Böyle bir durumda gözümüzün bozulma sebebi karanlıkta kitap okumamız değil de çok kitap okumamız olabilir.
Göz bozukluğunun tek sebebi elbette çok kitap okumak değildir. Yazılan sadece örneğe ithafendi. Bozukluğun tipine göre sebeplerde değişkenlik gösterir.
Balığın Yanında Yoğurt Yersek Zehirlenir Miyiz
Besin zehirlenmesinin temel sebebi, iyi korunmamış besinlerin içerisinde üremeye başlayan bakteri, virüs, parazitler ve bunların toksit kimyasallarıdır.
Balık gibi su ürünleri çabuk bozulabilmektedir ve bazen bozuldukları fark edilmemektedir. Böyle bir durumda tüketilen balık, yanında yoğurt olmasa bile zehirlenmeye yol açar. Aynı şekilde dolapta ağzı açık bırakılan yoğurtta zamanla bozulur. Bunların tek tüketimi de zehirlenmeye yol açar.
Yani anlatmak istediğim taze balığın yanında iyi korunmuş yoğurt yemek sizi zehirlemez.
Hapşırınca Kalbimiz Durur Mu
Hapşırınca kalp ya da diğer organ ve sistemler durmaz.
Hapşırırken karın içi basınç arttığı için hava ciğerlerden güçlü bir basınçla çıkar. Aynı şekilde kalbe giden damarlarda kan basıncı artar ve kalbin gevşedikten sonraki dinlenme süresi milisaniye ölçeğinde uzar.
Yani kalp çok çok kısa bir süreliğine duruyormuş gibi olur, ancak bu kalbin durması değil dinlenme süresinin uzamasıdır.
Kaplıcalar Romatizmaya İyi Gelir Mi
Kireçlenme gibi rahatsızlıklarda sıcak su faydalıdır. Ancak, iltihaplı romatizma için aynı şey geçerli değildir.
Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurullah Akkoç,
“İltihaplı alana sıcak uygulamak, ateşe benzin dökmek gibidir.”
Diyerek bu düşüncenin ne kadar yanlış olduğundan söz etmiştir.
Sakız Yutarsak Midemize Mi Yapışır
Küçüklüğümüzden beri bize aşılanan bir diğer düşüncede sakız yutmamamız gerektiğidir. Midemize yapışırmış. Yapılan araştırmalar neticesinde bunun da doğru olmadığı kanıtlandı.
Sakızında aynı diğer tükettiğimiz gıdalar gibi sindirim kanalımızdan geçer, dışkı ile dışarı atılır.
İğne İle Alınan İlaç Daha Mı Etkilidir
Aynı ilacın iğne ve hap gibi farklı formları bulunabilir. Hapta iğnede size aynı etkiyi gösterir. Tek fark şudur; ilacı hap formu ile alırsanız mideye inmesi, emilmesi, dokulara taşınması, derken etki etmesi zaman alabilir. Ancak aynı ilacın iğne formunu kullanırsanız, iğne direk kas dokusuna ya da damar içine verileceği için ilacın etkisi direk olarak görülür.
Vücudumuz, sürprizlerle ve mucizelerle dolu bir makine.
Siz endişelenmeyin arada arızalansa da makine tıkır tıkır çalışıyor. Ama yine de siz, arızalar ve tabii bahsettiğim kulağa olağan dışı gelen ve anlam çıkaramadığınız inanışlar konusunda her zaman şüpheci olun. Araştırın.
Sağlıkla ilgili doğru bilinen yanlışlardan bahsettiğim yayının sonuna geldik. Umarım sizler için yararlı bir yayın olmuştur. Umarım okurken keyif almışsınızdır.
HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER
-CEREN
- Savunma Mekanizmaları – Stres ve Kaygıdan Benliğimizi Nasıl Koruyoruz - 19/02/2022
- Revuele Hydralift Hyalüron Gündüz Kremi Yorumu - 30/01/2022
- Simple Ferahlatıcı Yüz Temizleme Jeli Yorumu - 24/01/2022
parmak çıtlatmak konusuna doğru bir tespit getirildiği için çok mutluyum. çünkü bazen ister istemez parmağımı çıtlatıyordum ve içime küçücük bir korku düşüyordu şimdi bir nebze de olsa rahatım ?
korkunuzu dindirebildiysem bu beni mutlu eder 🙂