Yeni Ahit ( The Brand New Testament ) Konusu ve Yorumu

Film Önerisi : Yeni Ahit ( The Brand New Testament )

Selamlar, size çok beğendiğim, eğlenceli ve düşündürücü bir film önermeye geldim.

Yeni Ahit ( The Brand New Testament ), gerçeküstü kurgusu ve olağanüstü metaforlarıyla seyirciyi içine çeken bir tanrı taşlaması, ince ince işlenmiş bir mizahla dokunduğu birçok noktası olan bir film. Yakın zamanda izlediğim en ilginç filmlerden biriydi kesinlikle, kafanızdan geçen tüm düşünceleri, olasılıkları film yapmışlar gibi.

The Brand New Testament konusu

The Brand New Testament ( Yeni Ahit ) Konusu

Film birçok gerçeküstü unsur ve metaforlarla dolu. Spoiler vermeden size olay örgüsünden bahsedeceğim. Gerçi bu tür filmlerde verecek spoiler de yok gibi aslında, o an izlerken herkese farklı yansıyor anlatılanlar. Her neyse, daha fazla uzatmadan filmin konusuna geçiyorum.

The Brand New Testament yorum

Brüksel’de dışarıya açılan bir kapısı ve penceresi olmayan bir dairede yaşayan çekirdek bir ailenin küçük, solgun ve mutsuz evlerine konuk oluyoruz. Filmin başından sonuna kadar Tanrı’dan ateş çalan Ea’nın sesinden onun, Tanrı’nın ve insanların hikayesini dinliyoruz.

Yeni ahit oyuncular

Film Yorumu

Tanrı olarak işlenmiş baba, şiddet yanlısı, kötü niyetli, bencil ve insanları sırf kendi eğlencesi için yaratmış biri olarak tasvir edilmiş. Koyduğu kurallar (Murphy kuralları olduğunu anlıyoruz) ve insanlara yaşattığı talihsizliklerle eğlenen, karısı ve kızıyla beraber yaşayan itici bir adam olan Ea’nın babası, gizli tuttuğu bir odada, bilgisayar aracılığıyla insanları yönetmektedir.

Bardağı taşıran son damla Ea’ya ve annesine kötü davranması ve bir gün daha da ileri giderek Ea’yı dövmesi olur. Babasına öfkelenen ve intikam almak isteyen Ea da tıpkı abisi İsa gibi evden kaçmaya karar verir.

Bunun için odanın birinde rafın üstünde annesinin her gün tozunu aldığı İsa figüründen yardım alır, İsa figürü canlanır ve Ea’ya nereden ve nasıl kaçacağına dair akıl verir. O apartman dairesinden tek çıkış yolu çamaşır makinesinin içinden dünyaya açılan bir geçittir. Oradan geçerken adete yeniden doğarlar, dünyaya çamaşırhanedeki bir makinenin içinden çıkarak ulaşırlar.

Yeni ahit incelemesi

İsa Ea’ya dünyaya gittiği zaman ona yardım etmesi için mucize gösteren insanlar yaratmasını ve bunlarla beraber çalışarak yeni ahit yazmasını öğütler. Kendisi 12 kişi toplayabilmiştir fakat 6 tane daha toplamasını ve annesinin favori sayısı 18’e ( beysbol takımı 18 kişiden oluşur ve annesi beysbol izlemeyi çok sever ) ulaşmasını söyler.

Babasından odanın anahtarını çalarak gizli odaya girer ve rastgele 6 kişi seçer, sonra da evden kaçmadan önce tüm insanlara ölecekleri tarihi ve kalan ömürlerlerini sms ile gönderir.

Seçtiği 6 yeni havariler; kolsuz bir kadın, işkolik bir adam, bir suikastçı, gençlik bağımlısı yaşlı bir kadın, nemfomanı hastası bir adam ve cilt kanseri olan bir çocuktur.

Yeni Ahit‘i yazmaksa Ea’nın dünyaya geçtiği ilk gün tanıştığı evsiz adama düşer. Ea’nın baba figürü olan bu evsiz adam ona dünyadaki yolculuğunda yardım eder ve onu korur.

Yeni ahit yorum

Film İncelemesi

Dünyadaki  havarilerini arayan Tanrıça Ea’nın en iyi özellikleri  insanların içindeki müziği duyabiliyor ve rüyalar yaratabiliyor olmasıydı bence. Belli ki yönetmen bu Tanrıça’nın çocuk olmasından esinlenip, onların hayal güçlerinin ve insanların içlerini dosdoğru görebilmelerinin mükemmel güçler olabileceğini düşünmüş olmalı.

Ea’nın dünyaya gelmesinden kısa bir süre sonra Tanrı bunu fark ediyor ve Ea’nın peşine düşüyor. Onun geçtiği yollardan geçip, dünyaya gelmeye çalışıyor fakat oldukça zorlanıyor. Tanrı’nın acımasız bir keyifle yazdığı kurallar, kendisinin dünyaya geçmesiyle birlikte etkilerini kendi üzerinde de göstermeye başlıyor. Kendi kurallarını hiçe sayıp her çiğneyişinde ise insanlardan şiddet görüyor.

Tanrı imgesi neredeyse tüm dinlerde eril bir karakter olarak tasvir ediliyor ya da algılanıyor, eğer Tanrı kadın olsaydı nasıl olurdu sorusu da absürt ve eğlenceli bir şekilde  ele alınmış bu filmde.

Tabii ki başka türlü okumak da mümkün bu filmi, mesela Ea’nın yaşadığı ergenlik asabiyeti ve otoriteye olan başkaldırma, Ea’nın evde babasının baskılarından sıkılıp evden kaçma macerası vs.

Üzerine çokça konuşulabilecek bir film kesinlikle. Bu şekilde ince işlenmiş, hem görsel hem de içerik olarak izlemesi keyifli bir filmi kaçırmayın derim 🙂 

İyi seyirler. 

-Özlem

Diğer film incelemeleri içi : Jazetel film İncelemeleri

Özlem

Özlem

Gazi'de İngilizce Öğretmenliği son sınıf öğrencisi, yedinci sanat dalına düşkün biri. Sinemanın gücüne inanır, zamanını anlamak ve anlatmak için harcar, arada yazar, çokça düşünür. Keşfetmeyi ve yolculuğu seven biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir