Evde Şampuan Yapımı – Doğal Şampuan Tarifi
Evde Şampuan Yapımı – Kuru Doğal Şampuan Yapımı
Geçtiğimiz günlerde başlattığımız ‘uzmanından doğal ev yapımı güzellik tarifleri ‘ serisinin yeni yayını ile yeniden buradayız. Geçtiğimiz hafta Ev yapımı saç maskesi ve kepek nasıl gider / kepek nasıl geçer gibi sorunları çözümleyecek doğal maske tarifleri vermiştik.
Her iki tariften de olumlu dönüşler aldık. Diğer tarif için de;
Bu hafta vereceğimiz tarif ise evde şampuan nasıl yapılır sorusu üzerine çevirdiğimiz bir tarif. Umarım keyif alıp bilgileneceğiniz bir yayın olur, kalemi bloğumuzun çevirmen yazarı Nunchi’ye bırakıyorum;
Evde Şampuan Yapımı
Sabun veya herhangi bir köpüren madde kullanmadan doğal olarak yapabileceğiniz bir şampuan alternatifiniz var artık !
Ticari sabun bazlı şampuanlarda, zengin köpürme etkisi elde etmek için sodyum lauril sülfat gibi zararlı kimyasallar kullanılır. Çoğumuz bu köpük etkisine alıştık fakat temiz bir saç için köpük şart değil. Hatta bize zararının dokunduğu bile olur. Ayrıca sabun, saçı doğal yağlarından arındırır ve bu da kırılgan, hasarlı tellere neden olabilir.
Şampuanlarda Hangi Tehlikeli Kimyasallar Gizleniyor ?
Sodyum lauril sülfat, köpürme etkisi nedeniyle şampuanlara (ve hatta diş macununa) sıklıkla eklenir. Aslında hindistancevizinden yapılır. Ancak üretim sürecinde zararlı yan ürünler eklenir. – bu, organ toksisitesi ve hatta kanser riski ile ilişkilidir.
Parabenler bilinen bir endokrin bozucudur. – öströjeni taklit ederler ve meme kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilirler.
Ayrıca, PMS’ye ve PCOS ve endometriozis gibi durumlara yol açan hormon dengesizliklerinin şiddetlenmesinden de sorumlu olabilirler.
Diethonalamine, hayvan çalışmalarında, artan kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Ancak yine de bir çok mağazada satın alınan şampuanlarda bulabilirsiniz!
Doğal Şampuan Yapımı
Şampuan Tarifi için Kullanılan Malzemelerin Yararları
- Kurutulmuş sabun otu kökü
Sedef hastalığı, egzama ve akne gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için eski bir üne sahip olan çökelek bitkisinden elde edilir.
Biraz köpürüyor ama ticari şampuanlar gibi büyük kabarcıklar beklemeyin. Kabarcıklanma etkisi, doğal olarak oluşan saponinlerin sonucudur. – bunlar kafa derisine anti-enflamatuardır ve saç şaftındaki fazla yağ ve kiri gidermeye yardımcı olur.
Sabun otu gözleri tahriş eder, bu nedenle gözle temasından kaçının.
- Kuru adaçayı,
Koyu saçlar için bu tarife eklenebilecek bir kurutulmuş bitkidir. Adaçayı içindeki doğal taneler, saç renginizi zenginleştirebilecek koyulaştırıcı bir etkiye sahiptir. Ve hatta grileri kapatmaya yardımcı olabilir.
Adaçayı ayrıca saçın parlaklığını artırır. Ve içerdiği antioksidanlar saç tellerini genç ve esnek tutar. Kurutulmuş adaçayı toz halinde karıştırılmalıdır.
- Kurutulmuş papatya veya ebegümeci çiçekleri
Her iki tür tozdan yapılan kurutulmuş tozlardır. Papatya doğal bir açıcı etkiye sahiptir ve sarı saçlar için kullanılabilir.
- Hibiscus çiçekleri
Pembemsi,kırmızı bir ton verir ve kızıl saçlar için kullanılabilir.
- Sıvı bal
Bildiğiniz üzere arılar tarafından yapılır 🙂 Besin açısından zengin ve antioksidan bakımından zengin, şampuanın saç üzerinde yaşlanmayı geciktirici bir etkiye sahip olmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda saça nem katan doğal bir nemlendiricidir, saçınızın parlaklığını artırmak için harikadır. En iyi etki için rafine edilmemiş veya çiğ bal kullanın.
- Elma sirkesi
Elmadan yapılan probiyotik bir sıvıdır. Bu sıvı kafa derisi için anti-enflamatuardır ve saç için doğal bir toner olup fazla yağ ve kiri gidermeye yardımcı olur.
Elma sirkesi aynı zamanda kepek tedavisinde kullanılıyor. Elma sirkesinden en iyi sonucu alabilmek için organik, çiğ ve filtrelenmemiş bir elma sirkesi kullanın.
- Xantham sakızı
Bu tarifi yoğunlaştırır ve atık yapmamayı biraz daha kolay hale getirir. Mısır şekerinden elde edilir ve gıda, kozmetik ve ilaçlarda kullanılan en yaygın kıvam arttırıcı veya stabilize edici maddelerden biridir.
Şampuan Tarifi için Malzemeler
Doğal Şampuan Yapımı İçin Malzemeler
- 2 Yemek kaşığı kurutulmuş çöğen kökü
- Kuru saçlar için 1 yemek kaşığı adaçayı, sarı saçlar için papatya çiçeği, kızıl saçlar için ebegümeci çiçekleri. Lavanta ve biberiye her türlü saça iyi gelir.
- 3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı sıvı bal (isteğe bağlı elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.)
- ½ çay kaşığı veya daha fazla ksantan sakızı (mısıra alerjiniz varsa kullanmayın)
- 10 damla lavanta esansiyel yağı
- 20 damla çay ağacı esansiyel yağı
- 10 damla nane uçucu yağı
Doğal Şampuan Yapımı
Evde Doğal Şampuan Yapımı İçin Talimatlar
1- Kurutulmuş sabun otu kökünü ve yukarıda seçmiş olduğunuz otları kaynatın ve kaynamanın ardından 20 dakika pişirin.Çok fazla su kaybetmemesi için tencerenin kapağını kapatın.
5 dakika demlenip soğumaya bırakın ve süzün.
2- Balı ve elma sirkesini ekleyin.
İyice karıştırın.
3- Ksantan sakızı ekleyin ve mikser ile çırpmaya başlayın. Birkaç dakika sonra sıvı kalın bir jele dönüşecektir.
5 dakika sonra hala çok sıvıysa biraz daha ksantan sakızı ekleyin.
4- Soğuduktan sonra uçucu yağları ekleyin.
Kaşıntılı bir saç derisi veya kepekli bir saça sahipseniz mutlaka çay ağacı yağı kullanın.
Karışımı cam şişeye dökün ve maksimum koruma için buzdolabında saklayın.
Bu şampuanı yaklaşık olarak bi 10 gün kadar kullanabilirsiniz.
Evde Şampuan Nasıl Yapılır
Evet doğal şampuan yapımı tarifinin sonuna geldik. Yukarıda bahsedilen tüm ürünlere aktardan ulaşabilirsiniz. Aktarlarda bulamadığınız ürünlere ise yine trendyol ve benzeri alışveriş sitelerinden ulaşabilirsiniz.
Çeviri: Nunchi
- Aloe Vera Yüz Temizleme Jeli Tarifi – Doğal Tarifler - 15/05/2021
- Evde Şampuan Yapımı – Doğal Şampuan Tarifi - 26/04/2021
- Kepek Nasıl Geçer – Kepek İçin Maske Tarifi - 02/03/2021