Ramazanın Son Cuma Günü için Cüzdan Duası

Merhaba sevgili Jazetel okurları! Bugün bir dizi film incelemesi ya da ürün yorumu veya bir tariften bahsetmeyeceğim. Başlıktan da anlayacağınız üzere Ramazanın son cuması için cüzdan duası ve nasıl yazılacağından bahsedeceğim.

Ramazanın Son Cuma Günü Cüzdan Duası

Bu cüzdan duasından ilk 2022 yılında twitter hesabımdan bahsetmiştim. İlk bahsettiğimde bir avuç olan takipçi sayım şimdilerde yükselince, paylaştığım bu cüzdan duası çok ilgi çekti. Tabi ilgi çekmesinin bir başka nedeni de 2022 yılında uygulayanların geri dönüşleri oldu.

cüzdan duası

Ben ise bu cüzdan duası ile tam anlamıyla 2015-2016 senelerinde tanışmıştım. O zamanlar liseden mezun olmuş bir fırında çalışıyor, tercih sonuçlarının açıklanmasını bekliyordum. Tabi bir yandan da içten içe üniversite de nasıl geçineceğimi sorguluyordum. Ramazanın son cuması idi. Günü birebir hatırlıyorum çünkü, vaktin bitmesine çok az bir süre kala almıştım mesajı. Mesajı kimden aldığımı hatırlamıyorum ancak tam olarak sela ile ezan arasında yazmam gerektiği söyleniyordu. Ve ilk kez o sene yazdım ayetleri ve cüzdanıma koydum.

O sene gözle görülür bir şekilde gerek maddi gerekse manevi anlamda yükselişler yaşayınca devam ettim. Ayrıntılara girmek istemiyorum. Herkesin gözlemleri eminim ki farklı olacaktır. Hem sizi etkilememek hem de ayetlerin etkilerini kısırlaştırmamak için değinmeyeceğim bunlara. Normalde biliyorsunuz bir şey ile ilk tanışmamdan etkilerinden çok detaylı bir şekilde bahsederim. Aslında burada da bahsetmiştim. Ancak dediğim gibi bakış açısını daraltmamak adına yazdığım her şeyi sildim. Sadece faydasını gördüğümü bilmeniz yeterli sanki 🙂

Fakat sizlere ayetleri vermeden önce her iki ayetin de anlamlarından bahsetmek istiyorum;

Araf Suresi 10.Ayet

وَلَقَدْ مَكَّنَّاكُمْ فِي الْاَرْضِ وَجَعَلْنَا لَكُمْ فٖيهَا مَعَايِشَؕ قَلٖيلاً مَا تَشْكُرُونَࣖ

Ve lekad mekkennakum fil ardı ve cealna lekum fiha maayiş’, kalilen ma teşkurun.

Öncelikle kelime kelime anlamlarını merak edenler için, kelime kelime anlamlarını vermek istiyorum;

  • velekad – ve doğrusu
  • mekkennakum – biz sizi yerleştirdik
  • fi
  • l-erdi – yeryüzünde
  • ve cealna – ve verdik
  • lekum – size
  • fiha – orada
  • meaayişe – geçimlikler
  • kalilen – ne kadar da az
  • ma
  • teşkurune – şükrediyorsunuz

Doğrusu Biz, sizi yeryüzüne yerleştirdik ve orada size geçimlik verdik. Ne kadar da az şükrediyorsunuz. (Erhan Aktaş)

Farklı şekilde meallerde mevcut ancak anlamı hep aynı ;

  • Andolsun ki, sizi yeryüzüne yerleştirdik ve orada size geçim vasıtaları verdik. Ne kadar da az şükrediyorsunuz!
  • Şanım hakkı için sizi Arzda yerleştirdik ve sizin için onda bir çok geçimlikler yaptık, siz pek az şükrediyorsunuz ( Elmalılı Hamdi Yazır)
  • Andolsun ki, sizi arzda yerleştirdik ve sizin için orada yaşamınızı devam ettirecek nimetler oluşturduk… Ne kadar az değerlendiriyorsunuz! (Ahmet Hulusi)
  • We have established you on earth, and we have provided for you the means of support therein. Rarely are you appreciative. ( Rashad Khalifa)

Cüzdan duasına yazacağımız diğer ayete geçelim;

Sad Suresi 54.Ayet

اِنَّ هٰذَا لَرِزْقُنَا مَا لَهُ مِنْ نَفَادٍۚ

İnne haza le rızkuna ma lehu min nefad.

Merak edenler için, kelime kelime anlamlar;

  • inne – doğrusu
  • haza – bu
  • lerizkuna – bizim rızkımızın
  • ma – yoktur
  • lehu – onun
  • min – hiç
  • nefadin – bitip tükenmesi

Bu, bitmez tükenmez rızkımızdır. (Erhan Aktaş)

Yine farklı mealler fakat aynı anlamlar mevcut.Birkaç farklı meal paylaşıyorum;

  • Muhakkak ki bu, gerçekten bizim tükenmez rızkımızdır.
  • Şüphesiz ki bu(nlar), bitip tükenmek bilmeyen rızıklarımızdır. (Mehmet Okuyan)
  • Bu rızık bizdendir; tükenecek değildir. (Süleymaniye Vakfı)
  • Muhakkak ki işte bu bizim yaşam gıdamızdır… Hiç tükenmeyen! ( Ahmet Hulusi )
  • Our provisions are inexhaustible. ( Rashad Khalifa)

Ayetlerin meal ve kelime anlamları için kaynak olarak acikkuran web sitesini kullandığımı söylemeliyim. Daha detaylı bilgi için websitesine uğrayabilirsiniz. Meal ve kelime anlamları için ayrıca vakit kaybetmemeniz adına bu yazımda onlara da yer vermek istedim.

Cüzdan Duası

وَلَقَدْ مَكَّنَّاكُمْ فِي الْاَرْضِ وَجَعَلْنَا لَكُمْ فٖيهَا مَعَايِشَؕ قَلٖيلاً مَا تَشْكُرُونَࣖ 

Ve lekad mekkennakum fil ardı ve cealna lekum fiha maayiş’, kalilen ma teşkurun.

Andolsun ki, sizi yeryüzüne yerleştirdik ve orada size geçim vasıtaları verdik. Ne kadar da az şükrediyorsunuz!

-ARAF SURESİ 10.AYET

اِنَّ هٰذَا لَرِزْقُنَا مَا لَهُ مِنْ نَفَادٍۚ 

İnne haza le rızkuna ma lehu min nefad.

Muhakkak ki bu, gerçekten bizim tükenmez rızkımızdır.

-SAD SURESİ 54.AYET

Cüzdan Duası Nasıl Yazılır

Yukarıda ki başlık altına ayetler dışında extra bilgi eklemememin nedeni kopyalayıp çıktısını almak isteyenlerin olabileceğini düşünmemdi. Zira arapça yazmayı bilmeyenler, ayetlerin çıktısını alıp üzerinden bir kalem ile geçebilir.

Öncelikle ayetlerin arapçasını ardından ise türkçe meallerini yazmanız gerekiyor. Dediğim gibi bu ayetlerin çıktılarını alıp, üzerinden kalem ile de geçebilirsiniz. Özellikle eşine dostuna birden fazla cüzdan duası yazacaklar yetiştirmek için bunu yapabilir.

Ben yaklaşık 7-8 tane yazdığımdan vakit içerisinde yetiştirmem çok zor oluyor. Bu nedenle yukarıda ki şekilde çıktı alıp, kalem ile üzerinden geçiyorum. Tavsiye ederim.

Çok sorulduğu için tekrar belirtmek istiyorum; Her iki ayetin de önce arapçasını sonrasında da meallerini yazıyoruz. Arapça okunuşlarını yazmak zorunda değilsiniz. Arapça bilmeyenler yazarken en azından tekrar edebilsinler okuyabilsinler diye arapça okunuşlarını da yazdım yukarıya.

Cüzdan Duası Ne Zaman Yazılır ? 

Cüzdan duasını ne zaman yazacağımız önemli, çünkü belli bi vakti var ve bu yılda 1 kez; Ramazan ayının son Cuması sela ile öğle ezanı arasında.

Ramazanın son cumasında, sela okunduktan sonra yazıyoruz. Öğle ezanı ile birlikte vakit doluyor. Bu iki vakit arasında yazmamız ve cüzdanımıza yerleştirmemiz gerekiyor. Duayı bir sonra ki ramazanın son cuma gününe dek çıkarmıyoruz cüzdanımızdan. Yeni duayı yazınca eskisini çıkarabilirsiniz.

Çok sorulduğu için şu sorulara da yanıt vermek istiyorum;

  • Ben zamanı kaçırdım farklı bir gün yazsam olmaz mı?

Vaktin, kelimelerin, harflerin önemine inananlardanım fakat niyetin de önemine inanmaktayım. Bu nedenle elbette de olur, neden olmasın. Niyetinizi gerçekleştirecek olan Allah. Benim ne haddime olmaz demek.

  • Vaktinde yazdım ama cüzdanıma ulaşımım yoktu başka bir zamanda cüzdanıma koysam olur mu?

Koyun, ne zararı olacak? Kendimden örnek vermem gerekirse, ben kendim için yazdığımı cüzdanıma vaktinde koyuyorum ancak yakınlarım için yazdıklarım ne yazık ki vaktinde girmiyor cüzdanlarına. Kimine akşamına kimine birkaç gün sonra teslim ediyorum.

Cüzdan Duasını Cüzdan Dışında Başka Bir Yere Koyabilir Miyim ?

Bu soruyu gerçekten çok fazla aldığımdan koca bir başlık açmak istedim.

Öncelikle kağıda cüzdan duası diye yazdıklarımızın bizim için kutsal olan Kuran-ı Kerim ayetleri olduğunu söylemek istiyorum. Bu nedenle bi pantolonuzun arka cebine ya da ne bileyim yine bulunması hoş olmayacak yerlere koymanız elbette de sakıncalı olacaktır. Pantolon cebinden örnek vermemin nedeni böyle bir soru almam oldu.

Bir cüzdan kullanmıyorsanız, paralarınızın bulunduğu bir kumbaraya koyabilirsiniz duayı, ya da yine bulunması sakıncalı olmayacak bir yerde bulundurabilirsiniz kağıdı.

Burada önemli olan cüzdan duasını, bir sonraki seneye dek çıkarmayacağınız bir yerde barındırmanız olacak. Kullanmadığınız, ancak içinde para bulunan bir cüzdanın içine de koyabilirsiniz. Bunlar sadece örnekler, siz durumunuza göre koyacağınız yeri bulabilirsiniz.

Eski Cüzdan Duasını Çıkardım Ne Yapmalıyım ?

Biz senelerdir, üzerinde ayet bulunan kağıtları önce suda bekletip mürekkebinin akmasını bekler, mürekkep aktıktan sonra kurutup yakarız. Üzerinde ayet bulunan kağıtları herkes farklı şekilde ortadan kaldırıyor. Kimi toprağa gömüyor kimi direkt yakıyor. Ben yakılmasının çok da iyi olmadığını duymuştum. Belki de bu yüzden önce suda mürekkebinin akmasını bekliyoruzdur, anlamını bilmediğimden çok değinemiyorum. Bu konularda uzman olan varsa, yorumlarda daha detaylı bilgi verebilir 🙂

CÜZDAN DUASI

Yukarıda belirtmiştim ancak tekrar söyleyeyim; Yeni cüzdan duasını yazdığımız için eskisini cüzdandan çıkarıyoruz. Çıkardıktan sonra ne yapacağını bilmeyenler kağıdı gömebilir ya da dediğim gibi suda bekletip yakabilir.

Cüzdan Duası Nasıl Katlanır ?

Ben muska şeklinde üçgen biçiminde katlıyorum. Az önce merak ettiğim için muska ve vefklerin neden üçgen şeklinde katlandığını araştırdım ancak güvenilir bir bilgi bulamadığımdan bir şey söylemek istemiyorum. Yine bilgisi olan biri varsa yorumlarda belirtirse mutlu olurum.

Ayrıca üçgen şeklinde nasıl katlanılır, merak edenler için aşamların görüntüsünü paylaşıyorum;

Kağıdı dikdörtgen şekline getirdikten sonra şak şak kolayca katlıyorsunuz. Yukarı da gayet detaylı bir şekilde nasıl katlanacağı gösteriliyor.

Gelen sorular sanırım bu kadardı. Aklıma farklı merak edebileceğiniz durumlar gelmediğinden yazıyı burada sonlandıracağım. MErak ettiğiniz yahut eklemek istediğiniz durumları yorum kısmında belirtebilirsiniz. Yorumları kendim onaylayıp, yanıtladıktan sonra paylaşıyorum.

Başka bir yazıda görüşmek için hoşçakalın sağlıacakla kalıııın!

-Jaze

jaze
Takip Et !

jaze

İçinde bulunduğu evrende ait olduğu konumu aramaya çalışırken 'geleceğe farklı bi yatırım yapmalıyım' düşüncesiyle bir yandan da blog açmış biri işte... Hakkında yazılacak pek bir şey yok, Jaze sadece Jaze işte.

10 thoughts on “Ramazanın Son Cuma Günü için Cüzdan Duası

  • 13/04/2023 tarihinde, saat 02:12
    Permalink

    Peki başkası adina yazbilir miyiz yani ben yazacağım ama başkasının cüzdanına koyacağım

  • 13/04/2023 tarihinde, saat 02:15
    Permalink

    Evet yazabilirsiniz.

  • 02/04/2024 tarihinde, saat 12:48
    Permalink

    Bu süre içerisinde mi kağıtta olan Arapçasının üstünden geçmeliyiz ve Türkçesini yazmalıyız?
    Bir de bu süre içerisinde sözlü dua etmek de güzel olur değil mi?

  • 04/04/2024 tarihinde, saat 23:27
    Permalink

    peki el yazimla simdi yazip o esnada ustunden gecsem? cikti alacak durumum yok.

  • 04/04/2024 tarihinde, saat 23:47
    Permalink

    Merhaba ben de 2yıldır yapıyorum ben de cok faydasını gordum bir sonraki sene degişim zamanı geldiginde ben dua yı hemen kaldırmıyorum seker pirinç vb gibi gıdaların içine bırakıyorum onlarda cok bereketli oluyor denemek isterseniz diye yazmak istedim size de cok tesekurr ederim

  • 05/04/2024 tarihinde, saat 01:01
    Permalink

    Öğle namazına yakın camiye gitme şansım yok selanın bittiği kısım ile öğle vaktinin arasındaki kısmı nasıl anlayabilirim bazen ezanı duymuyorum oturduğum yerden

  • 05/04/2024 tarihinde, saat 12:37
    Permalink

    abdestsiz yazabilir miyiz jaze

  • 20/05/2024 tarihinde, saat 22:24
    Permalink

    Elbette yapabilirsin.

  • 20/05/2024 tarihinde, saat 22:26
    Permalink

    Webden yaşadığınız şehrin sela ve öğle ezanı vaktine bakabilirsiniz.

  • 20/05/2024 tarihinde, saat 22:27
    Permalink

    Abdestli olması daha güzel olur ancak abdestsiz yazılmasının da mahsuru yok diye biliyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir