İbuprofen İçeren İlaçlar
Merhaba! Yağmurlu bir günden herkese günaydın. Bugün sizlerle beraber İbuprofen nedir ? İbuprofen hangi ilaçlarda bulunur ? Parasetamol ilaçları ne işe yarar ? İbuprofen İçeren İlaçlar nelerdir ? Ibuprofen yerine Parasetamol kullanılır mı gibi soruları yanıtlayacağız. Hadi o halde lafı fazla uzatmadan konuya geçelim!
Son Yazmış Olduğum Pregabalin İçeren İlaçlar Yazıma Ulaşak için Buraya Tıklayın
İbuprofen Nedir
Kan pıhtılaşmasını engellemek, ağrıyı kesmek ve ateşi süşürmek için üretilen ilaçlarda bulunan ibuprofen, diğer adı ile Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar ( NSAID ’ler) birçok ülkede reçetesiz olarak satılmaktadır.
Özellikle son zamanlarda ortaya çıkmış olan Korona virüsünün neden olduğu rahatsızlık, alışık olduğumuz gribe benzerlik gösterdiği için Kovid olan insanlar NSAID türü ilaçlara yönelebiliyorlar. Çoğu insan başlarında oluşan ağrı için yahut çıkan ateşlerini düşürebilmek için bu ilaçları kullanıyor. Ancak Fransız uzmanlar, Covid-19 tedavisi sıradında NSAID ilaçlarının kullanılmasının hastanın durumunu kötüleştirebileceğini belirtiyorlar.
Bu tür ilaçlar birçok ülkede genellikle reçetesiz olarak da satılabilmektedir. Reçetesiz olarak satılmsı insanları bu ilaçlara yöneltebilmektedir. Bilinçsiz kullanım konusunda uzmanlar vatandaşları uyarsa da bu ilaçların satışları her geçen gün artmakta.
İbuprofen İçeriği
Dünya Sağlık Örgütünün gerekli ilaçlar kategorisine aldığı steroid olmayan bir tür ağrı kesicidir. Ancak bu maddenin ilaç formuna ulaşması için farklı yardımcı maddelerde kullanılmaktadır. İlaç tablet, şurup, kapsül , jel ve daha farklı formlarda da bulunmaktadır. Hastalığa görü doktor önerisiyle kullanılmalıdır.
Özellikle ülkemizde İbuprofen tek başına yahut diğer ilaçlarla kombine edilmiş bir biçimde yaklaşık 180 tane farklı ürün bulunmaktadır.
İbuprofen Ne İşe Yarar
İbuprofen yukarıda da bahsettiğim gibi ağrı kesici , ateş düşürücü ve iltihap gidermek için birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak ilacın başlıca kullanım alanları;
- Adet sancılarını hafifletmek için kullanılır.
- Ankilozan spondilit için kullanılır.
- Kistik fibrozis
- Ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılır.
- Baş ağrısı ve Migren ağrısı için kullanılır.
- Romatoid artrit için kullanılır.
- Hafif-orta-ciddi düzeyli ağrılar için kullanılmaktadır.
- Gut artriti ve Osteoartrit için kullanılır.
İbuprofen İçeren İlaçlar
Bu kısma kadar İbuprofen içeriğinden, ne olduğundan, formalarından ve kullanım alanlarından bahsettik. Şimdi de bu maddeyi içeren ilaçlardan bahsedeceğiz. Hadi o zaman lafı hiç uzatmadan ibuprofen içeren ilaçlar ‘a bir göz atalım.
Ibuprofen İçeren İlaçlar ;
- AD-COLD 200 mg/30 mg film tablet (30 tablet) ; Avixa İlaç
- ADVIL LIQUIGEL 200 mg 20 kapsül ; Pfizer
- ADVIL LIQUI-GELS 200 mg yumuşak kapsül (20 kapsül) ; Glaxo Smithkline
- APIREKS 100 mg/5 ml 100 ml pediatrik süspansiyon ; Bilim
- APIREKS COLD&FLU 200 mg/30 mg 24 film kaplı tablet ; Bilim
- ARTRIL %5 jel 100 gr ; Sanofi Aventis
- ARTRIL %5 jel 50 gr ; Sanofi Aventis
- ARTRIL 400 mg 20 film tablet ; Sanofi Aventis
- ARTRIL 600 mg 20 film tablet ; Sanofi Aventis
- ARTRIL FORTE %10 jel 40 gr ; Zentiva
- ARTRIL FORTE %10 jel 40 gr { Sanofi Aventis } ; Sanofi Aventis
- ARTRIL jel %5 40 gr jel ; Sanofi Aventis
- BALAFEN pediatrik süspansiyon 100 ml ; Adeka
- BALAFEN pediatrik süspansiyon 120 ml ; Adeka
- BERKOFEN 400 mg toz içeren 10 saşe ; Berko
- BERKOFEN 400 mg toz içeren 50 saşe ; Berko
- BIKARAMIN COLD 100 ml şurup ; Bıkar
- BIOPHEN 400 mg 20 draje ; Sandoz
- BRUFEN 400 mg 20 draje ; Abbott
- BRUFEN 400 mg 20 film tablet ; Abbott
- BRUFEN 600 mg 20 film tablet ; Abbott
- BRUFEN COLD&FLU 200 mg/30 mg 30 film tablet ; Liva İlaç
- BRUFEN retard 800 mg yavaş salımlı 14 film tablet ; Abbott
- BRUPREX 200 mg / 5 ml süspansiyon (100 ml)
- BRUS 100 mg/5 ml pediatrik süspansiyon 100 ml ; RDC
- COLDAWAY C 30 film tablet
- CALDOLON 100 mg/ml 4 ml IV ; Alfa Farma
- CALROFEN 400 mg/ 4 ml enj. çözelti içeren 1 ampül ; Pharmavision
- CALROFEN 800 mg/ 4 ml enj. çözelti içeren 1 ampül ; Pharmavision
- COLDAWAY COLD & FLU 24 film tablet
- COLDAWAY COLD & FLU 30 film tablet
İbuprofen İçeren İlaçlar
- COLDAWAY şurup 100 ml ; Abdi İbrahim İlaç
- COLDFEN 100 MG+15 MG+1 mg/5 ml şurup (100 ml)
- DOLGIT AKUT 400 mg 30 kapsül ; Adeka
- DOLGIT krem %5 50 gr krem ; Adeka
- COLDFEN 24 likid kapsül
- COLDFEN şurup 100 ml
- DOLORIN 200 mg 20 tablet
- DOLORIN COLD 30 tablet ; PENSA
- DOLORIN COLD 30 tablet { Dinçtaş İlaç }
- DOLVEN %5 jel 100 gr ; Sanofi Aventis
- DOLVEN %5 jel 40 gr ; Sanofi Aventis
- DOLORIN COLD 10 tablet
- DOLVEN %5 jel 50 gr ; Sanofi Aventis
- DOLVEN 400 mg 20 film tablet ; Sanofi Aventis
- DOLVEN 600 mg 20 film tablet ; Sanofi Aventis
İbuprofen Nasıl Kullanılmalı
Elbette ki kullanım dozlarına göre ibuprofen’in kullanım şekilleri birbirinden ayrılmaktadır. Bu nedenle tedavinizden en yararlı souncu alabilmek için bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza yahut eczacınıza danışmanızda yarar var. Ayrıca ilacı kullanırken;
- Midenizde ağrı oluşmasını önlemek için ilacı bir içecek yardımı ile alabilirsiniz.
- Eğer kullanacağınız ilaç tablet formunda ise çiğneyip, ezmeyiniz. Zira ilaç boğazınızı tahriş edip, canınızı yakabilir.
- Ayrıca bu ilaçların uzun süreli kullanımlarında kalp sorunu yaşayabilme ihtimalinizi unutmayın.
İbuprofen Doğru Kullanımı
Bu ilaçlar formlarına göre kullanımı değişen ilaçlardır. Bu nedenle doğru kullanmanız önemlidir.
Jel ve Krem Formunda Olan İbuprofen İlaçların Kullanıım; Bu formda ki ilaçlar sık sık reçete edilmektedir. Bu nedenle nasıl kullandığınız önemlidir. Kullanmadan önce mutlaka ağrılı bölgenizin temiz olduğundan ve açık bir yaranızın bulunmadığından emin olun. Ayrıca ilacı uyguladıktan sonra mutlaka ova ova cildinize yediriniz.
Şurup Formu Kullanımı; Bu ilaçlar şurup formunda da üretilmekte, aynı zamanda sık sık reçete edilmektedir. Bu nedenle kullanımı önemlidir. Şurup formunda ki bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka çalkalayınız. Ayrıca ilacın içerinde bir ölçek çıkacaktır. Bu ölçeğe göre ilacınızı kullanınız. Doktorunuz kullanacağınız miktarı sizlere söyleyecektir. Son olarak şurubun ardından su tüketmek ilacın etkisini azaltmaz. Bu nedenle çocuklarınıza ilaç sonrası suyu yasaklamayın 🙂
Oral Tabletlerin Kullanımı ; Su yardımı ile ağızdan alınarak kullanılır. Burada önemli olan nokta, ilacı ezip parçalamamanız, yahut sulandırmamanız. Bu şekilde kullanmanız yukarıda da belirttiğim gibi ilaçta yer alan yardımcı maddelerden dolayı boğazınızı tahriş edebilir. Ayrıca bu ilaçlar mide hassasiyetine neden olabileceğinden dolayı tok karna alınması önerilen ilaçlar. Tabi ne şekilde kullanacağınızı doktorunuz sizlere çok daha açıklayıcı bir biçimde anlatacaktır. Doktor ve eczacınızın tavsiyelerine uyunuz. Son olarak ilaç içerisinden çıkan kullanma talimatlarını okumayı ihmal etmeyin.
Enjeksiyonluk Formların Kullanımı; Sağlık kurumlarında kullanılması önerilen formlardır. Bu nedenle ters bir etkiyle karşılaşmamak için mutlaka bir sağlık kuruluşunda uygulamanızı öneririm. Ayrıca herhangi bir elerjik reaksiyonda sağlık kuruluşlarında acil müdehale edeceklerinden dolayı, bu formda ki ilaçları sağlık kuruluşlarında uygulamanız sizler için hayati önem taşımaktadır.
İbuprofen Dozları
Bu ilacın dozları hastalara ve hastalığa bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle ilacı kullanırken utlaka doktorunuz ve eczacınızın tarif ettiği dozlarda kullanmalısınız. Aşağıda yer alan bilgiler ise yalnızca ortalama oranları vermektedir. Kullandığınız doz bunlardan farklı ise doktorunuzun önerdiği dozlarda kullanıp, bu oranları dikkate almamalısınız. Burada verilen bilgiler yalnızca ortalama ve oransal rakamlardan oluşmaktadır. İlacı kullanırken doktorunuzu dikkate alınız;
- Hafif ve Orta Şiddetli Ağrılar için;
Yetişkinler ve gençler: İhtiyaç duyulması halinde 6-8 saatte bir 400 mg kullanılır. Ancak en iyi oranı doktorunuz verecektir.
6 aylıktan büyük çocuklar: Doz vücut ağırlığına göre doktorunuz tarafından belirlenir. Genellikle 6-8 saatte bir kg başına 10 mg olacak şekilde kullanılır. Ancak en iyi oranı doktorunuz verecektir.
6 aydan daha küçük bebekler: Bebekler için kullanım dozuna doktorunuz karar verecektir.
Not: Jazetel ‘de ve vermiş olunan eksik bilgi, ve hatalardan site sahibi sorumlu tutulamaz. Ayrıca verilen bilgilerin güncellenmemesinden ve uygulama sırasında oluşacak zarardan yine site sahibi sorumlu tutulamaz. Daha detaylı bilgi için ilaç kutusunun içerisinde yer alan prospektüsleri okuyabilirsiniz. Bu yazı yalnızca derlenmiş bilgileri içermektedir. Hiçbir ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayın.
İbuprofen Yan Etkileri
Bütün ilaçlarda olduğu gibi bu ilaçta da yan etkiler var. Bu yan etkilerin bir kısmı oldukça cddiye alınması gereken yan etkiler. Bu nedenle ilacın yan etkilerini bilmenizde fayda var. Bu yan etkiler, ilaç içerisinde çıkan kullanma klavuzunda da yer almaktadır. Bu yan etkilerden herhangi birini farketmeniz halinde ilacı bırakıp derhal doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.
İbuprofen kullanımında sık sık görülen yan etkiler;
- Baş Dönmesi
- Kabızlık
- Kurdeşen
- Karın Ağrısı
- Uyuşukluk
- Kulak Çınlaması
- Kusma
- Mide Bulantısı
- Mide Ekşimesi
İbuprofen kullanımında görülen ciddi yan etkiler:
- Karaciğer İiltihabı
- İdrarda Kan
- Karaciğer Yetmezliği
- İdrar Yolu Enfeksiyonu
- Agranülositoz
- Kansızlık (Anemi)
- İnme
- Stevens-Johnson Sendromu veya toksik epidermal nekroliz (TEN)
- Kalp Krizi
- Yüksek Tansiyon
- Böbrek Hasarı
Evet ilacın sıksık görülen ve ciddi olan yan etkileri hemen hemen bunlardı. Gelin bir de alerjik reaksiyonlarına bir göz atalım.
İbuprofen Alerjisi
Özellikle asprine karşı alerjisi olan bireylerde İbuprofen alerjsi de gelişebilir. Bu alerjik belirtiler ise;
- Astım
- Kaşıntı
- Ciltte Kızarıklık
- Şok
- Yüz de Şişkinlik
- Ciltte Su Dolu Kabarcıklar
- Kaşıntı
- Ürtiker
İbuprofen Mideye Dokunur Mu
Hemen hemen birçok ağrı kesicide oolduğu gibi ibuprofende de mide kanaması riski vardır. Ancak özellikle 60 yaş ve üzerindeyseniz, daha önce lser yahut mide kanaması gibi şikayetleriniz varsa, steroid veya kan sulandırıcı gibi ilaçlar kullandıysanız, yine tabi farklı ağrı kesiciler, asprinler kullandıysanız, alkollü içecek tüketiyorsanız ve son olarak ilacı önerilenden daha uzun kullanıyorsanız, ya da kullanacaksanız mide kanaması riski söz konusudur. Bu konuda dikkat etmenizde yarar var.
Not: Jazetel ‘de ve vermiş olunan eksik bilgi, ve hatalardan site sahibi sorumlu tutulamaz. Ayrıca verilen bilgilerin güncellenmemesinden ve uygulama sırasında oluşacak zarardan yine site sahibi sorumlu tutulamaz. Daha detaylı bilgi için ilaç kutusunun içerisinde yer alan prospektüsleri okuyabilirsiniz. Bu yazı yalnızca derlenmiş bilgileri içermektedir. Hiçbir ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Kimler İbuprofen Kullanmamalı
Aslında bu sorunun cevabı oldukça uzun. Ancak bizler burada yalnızca özellikle kullanmaması gereken kişilere değineceğiz. Daha detaylı bilgiye ilacın kullanma talimatlarından ulaşabilirsiniz.
- Kalp Hastaları : Bu tür ilaçlar özellikle kalp yetmezliği olanlara önerilmemektedir.
- Yaşlı Bireyler : 60 Yaş ve üzerinde olan yaşlı kesime bu ilaçlar yine önerilmemektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, bu tür bireylerin bu ilaçları kullanmaları mide kanaması riskini arttırmaktadır. Bu kesimde olan kişilerin ibuprofen içeren ilaçları doktor gözetiminde kullanmaları önerilir.
- Karaciğer Hastaları : Aynı şekilde kara ciğer hastalarının da bu laçları hekim kontrolünde içmeleri önerilmektedir.
- Böbrek Hastaları : İlacın yan etkisinden ötürü yine karaciğer hastalarının da bu ilaçları doktor gözetiminde kullanması tavsiye olunur. Böbrek hastalarının doktor gözetimi olmadan kesinlikle bu tür ilaçları tüketmemeleri gerekmektedir.
Hamilelikte İbuprofen
Özellikle hamile hanımların doktorlarına bilgi vermeden bu tür ilaçlar kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bu tür ilaçların yan etkileri oldukça fazla. Bu nedenle de hamile hanımlar kesinlikle doktor gözetimi altında bu ilaçları kullanmalıdır.
İbuprofen içeren ilaçlar ve parastemol içeren ilaçların hamilelik döneminde doktor gözetimi altında içilmesi gerekmetkın bu dönemde kullanılması
Ayrıca Daha Önce Yazmış Olduğum Pregabalin İçeren İlaçlar Yazım İçin Buraya Tıklayın.
İbuprofen Faydaları Nelerdir
Bu ilaçların faydalarını az çok tahmin ediyorsunuzdur. Zira bilindiği üzere bu maddeyi içeren ilaçlar bir tür ağrı kesicilerdir. Ve bu ilaçlar vücuttaki prostaglandin sentezini engelleyerek etki göstermektedir. Aslına bakarsanız bu maddenin vücuda etkileri hakkında daha binlerce kelimelik yazı yazılabilir. Ancak yazımız daha fazla uzamasın diye özet geçiyorum.
İbuprofen ile Grip Tedavisi
Bu tür ilaçlar ağrı kesici özelliği sayesinde grip ve nezle gibi rahatsızlıklarda hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Aynı zamanda ateş düşürücü etkisiyle de ateşin yükselmesine engel olur. Fakat şunu da söylemek gerekir ki gribin kendisini doğrudan iyileştirici bir özelliği bulunmamaktadır. Yalnızca hastalık septomlarının giderilmesini sağlar.
Yüksek Ateş Tedavisinde Kullanılır Mı
Yukarıda da bahsettiğim üzere bu ilaçların ateş düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Ancak kesinlikle belirtmem gerekir ki her ne için olursa olsun bu ilaçlar doktor gözetiminde kullanılmalı. Zira bu ilaçların beli bi ateş seviyesinde kullanılması önerilmektedir. Ve buna karar veren doktorlardır.
İbuprofen İçeren İlaçlar
Sonuç olarak bu yazımda sizlere İbuprofen İçeren İlaçlar ‘dan bahsettim. Bu ilaçlar hakkında merak ettiğiniz farklı sorular varsa mutlaka yorum kısmında belirtin. Ayrıca sitemizde yer alan sağlık bölümünde daha nice bu konulu yayınlara ulaşabilirsiniz. Jazetel her konuda okuyucularna bilgi vermeyi amaçlayan bir site. Farklı bir yazıda görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın!
Not: Jazetel ‘de ve vermiş olunan eksik bilgi, ve hatalardan site sahibi sorumlu tutulamaz. Ayrıca verilen bilgilerin güncellenmemesinden ve uygulama sırasında oluşacak zarardan yine site sahibi sorumlu tutulamaz. Daha detaylı bilgi için ilaç kutusunun içerisinde yer alan prospektüsleri okuyabilirsiniz. Bu yazı yalnızca derlenmiş bilgileri içermektedir. Hiçbir ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayın.
- Doa Ginseng Serum Yorumu – Memnun Kaldım Mı? - 21/05/2024
- Hidden Love Konusu ve Yorumu – Bir İlk Aşk Meselesi - 10/09/2023
- My Lovely Liar Konusu ve Oyuncuları – Benim Güzel Yalancım - 31/07/2023