Yunan Mitolojisi : Zaman Tanrısı Kronos ‘un Düşüşü ve Titanların Savaşı

Yunan Mitolojisi Tanrıları : Zaman Tanrısı Kronos

kronos'un düşüşü ve titanların savaşı

Bir önceki mitoloji yayınımda, Yunan mitolojisi ‘nde yaratılış hikayesini yazmıştım. Orada kendisinden biraz bahsettiğim zaman tanrısı Kronos’un babası Uranüs öldükten sonraki iktidara yükseliş ve düşüşünden ve bununla ortaya çıkan titanların savaşından bahsedeceğim.

Yunan mitolojisi

Kronos’un Yükselişi

Kronos , yeryüzü tanrıçası Gaea ve gökyüzü tanrısı Uranüs’ün 6 erkek titan oğullarından en küçüğüdür. Ve tabi en cesuru aynı zamanda.

Babası Uranüs, kardeşleri hekantonkheirler ve kiklopları, yeraltı tanrısı Tartaros’un içine zincirletmesi üzerine, annesi Gaea’nın dolduruşuna gelip babasını öldürme planı yapar.

Kronos titan

Annesinin özel orağı ile babasını hadım eder ve bununla birlikte babası Uranüs’ün insan bedeni öldüğü için yeryüzüne inmesi engellenmiş olur.

Kronos , babası öldükten sonra kardeşleri hekantonkheirleri ve kiklopları Tartaros’tan kurtarır. Kardeşleri, ona duydukları minnet ile ona adeta hizmet eder, hediyeler sunarlar.

Kronos ve titanların hükümdarlığı, herkesin zenginleştiği bir çağ olduğu için Yunan mitolojisinde bu çağa “Altın Çağ ” denilmiş.

Aynı babası gibi hekantonkheir ve kiklop kardeşlerinin gelecekte kendisine tehdit olabileceğini fark ettiğinde onları tekrar Tartaros’un içine hapseder.

Kronos ve Rhea

Kronos ve Rhea

Babası Uranüs’ün ölümü ile, iktidarı ele almıştır Kronos. Bu sırada da 6 titan kız kardeşlerinden biri olan Rhea ile evlenir. Bu birliktelikten tanrı ve tanrıçalar doğar.

Kronos ve Rhea

Kronos, babası gibi kendisinin de iktidardan, çocukları tarafından indirilmekten korktuğu için eşi Rhea’nın doğurduğu bütün çocukları yer.

kronos yunan mitolojisi

Doğan son çocuk, yani Zeus ’u Kronos’a vermek istemez Rhea. Bu yüzden, Zeus yerine bir taşı kundaklayıp, Kronos’a verir. Kronos, hiç düşünmeden bu taşı da indirir mideye. Kronos, iktidar tehditlerinden kurtulduğunu düşünürken, aslında henüz hiçbir şeyden kurtulmuş değildir.

Rhea, Kronos’tan kurtarabildiği oğlu Zeus ’u Girit adasına göndermiştir çoktan. Orada Zeus ’u kartal ve güvercinler, her yiyeni ölümsüz kılacak olan ambrosia ve nektar ile besler. Zeus, yedikleri ile güçlenir ve artık ölümsüzdür.

Başka bir kaynakta Zeus’un, yine Girit adasında bir mağarada nimfa ve kureteler ile birlikte büyüdüğünden bahsedilmiş.

nimfalar kronos ve rhea titanlar

Nimfalar, Yeryüzünü ve denizi dolduran dişi tanrısal varlıklardır.

Kureteler ise, Gaea’nın torunu Zeus’u korumak için yeraltından yeryüzüne çıkaran bir bakıma onu koruyan insansı varlıklardır.

Bazı kaynaklarda, Kronos ve Rhea’nın çocuklarından Poseidon da Zeus gibi güvenli bir yerde büyümüştür. Poseidon’u Kronos’tan korumak için ise, Rhea eşine çocuğu yerine bir at kundaklayıp vermiştir.

Kronos’un Düşüşü

Kronos , bir kusturucu madde almaya zorlanır. Bazı kaynaklarda, Kronos rahatsızlandığı için eşi Rhea tarafından kendisine kusturucu verilmiş, bazı kaynaklarda ise Zeus’un en büyük özelliğinin kılık değiştirebiliyor olması sebebiyle bir titan kılığına girip bir içki ile kusturucuyu babası Kronos’a vermiş olduğundan bahsedilir. Yani o kusturucuyu nasıl aldığı konusu tartışmaya açık, daha başka mitlerde mevcut bununla ilgili.

kronos'un düşüşü titanların savaşı

Kronos kusturucuyu alınca, yuttuğu bütün çocuklarının hepsini birden kusar. Bunlar tanrıça Hestia, Hera ve Demeter, tanrı Poseidon ve Hades’tir.

kronos'un düşüşü çocukları

Hestia ; aile sıcaklığının sembolü olmuş tanrıçadır.

Demeter ; tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin sembolü olmuş tanrıçadır.

Hera ; evliliği sembolize eden tanrıçadır. Ancak evliliğinde pek başarılı olduğu söylenemez. İleriki yayınlardan bundan bahsedeceğim.

Zeus ; göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin sembolü olmuş tanrıdır.

Poseidon ; denizlerin ve depremlerin sembolü olmuş tanrıdır.

Hades ; yeraltı dünyası ile sembolize olmuş tanrıdır.

zeus kronos'un düşüşü

Bundan sonra ise Zeus, babasından kurtulan kardeşleri ile birlik olup, Kronos’un iktidarını ele geçirmek için savaş başlatır.  Bu savaş Titanların Savaşı veya Titanomahia olarak adlandırılır.

Titanların Savaşı

titanların savaşı

Savaş, Kronos’un Tartaros’a hapsettiği kiklopların ve hekantonkheirlerin, Zeus tarafından kurtarılması ile başlar. Bu fikri de ona annesi Rhea vermiştir. Çünkü kiklop ve hekantonkheirler çok güçlülerdi ve silah yapımında onlara yardım edebilirlerdi. Ayrıca kiklop ve hekantonkheirler babası Kronos tarafından Tartaros’a hapsettiği için onları bu savaşta yanlarına çekebilmek çok kolaydı.

Rhea’da bu savaşta çocuklarına destek verir. Çünkü Kronos, onun geçmişte çok canını acıtmıştır.

Kiklop ve hekantonkheirler, Zeus’a minnettarlıklarını belirtmek için kendisine şimşekleri ve ateşi hediye ederler. Böylece Zeus artık eskisinden daha güçlüdür ve ateşe sahip  ilk eril tanrı olmuştur. Minnettarlıkları bunlarla da kalmamış, Zeus’a, Poseidon’a ve Hades’e kendilerini koruyabilmeleri için mızrak ve miğfer hediye etmişlerdir.

Savaş, eski tanrılar olan titanlar ile yeni nesil tanrılar olan Olimpos ’lular arasında gerçekleşmiştir.

Savaş iki taraf için önemliydi çünkü kim kazanırsa evrenin hakimi o olacaktı.

titanların savaşı

Savaşı iki tarafını ele alacak olursak;

Titanlar:

Kronos , Gaea, Atlas, Iapetos, Menoitious, Kriyus, Coeus, Hyperion, Astraeus ve Persestir. (Hepsi titan)

Yeni nesil tanrılar:

Zeus, Poseidon, Hades, Demeter, Hera, Hestia, Dionysus, Athena, Hermes, Apollo, Artemis, Ares, Prometheus (titan) ve Themis’tir. (titan)

Savaş 11 yıl sürdü. Ve savaşın galibi yeni nesil tanrılar oldu.

Savaşın ardından Zeus, kendisine yardım eden titanlar Prometheus ve Themis hariç diğer tüm titanları Tartaros’a hapsetti. Hapsedilen titanların başına da hekantonkheirler görevlendirildi.

atlas titanların savaşı

Atlas, titanların en güçlülerinden olduğu için Zeus tarafından, dünyayı omuzlarında taşımakla cezalandırıldı.

Savaşın kazanılması ile 3 büyük tanrı olan Zeus, Poseidon ve Hades aralarında kura çekip evreni paylaştılar.

Kuraya göre Zeus, göklerin tanrısı, Poseidon, denizlerin tanrısı ve Hades ise yer altının tanrısı oldu. Yeryüzünü ise hep birlikte yöneteceklerdi.

2010 yılında vizyona girmiş “Titanların Savaşı” filmi adından da anlaşılacağı gibi titanların savaşını konu alıyor.

Aynı filmin devamı olan 2012’de vizyona girmiş 2. film “Titanların Öfkesi” de buradan konu alıyor. İki filmi de izlemedim, ancak yorumlardan anladığım mitolojide bahsedilenler ile çok örtüşmediği.

Yunan mitolojisinde, Yunan mitolojisi tanrıları ‘ndan biri olan zaman tanrısı Kronos’un düşüşü ve titanların savaşını konu alarak yazdığım yayının sonuna geldik. Umarım okurken keyif almışsınızdır. Herkese sağlıklı günler diliyorum!

-Ceren

 

Diğer mitoloji konulu yazılar için buraya tıklayın.

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir