Metabolizma Nasıl Hızlandırılır – Metabolizma Nedir

Metabolizmanızı Tanıyın: Metabolizma Nasıl Hızlandırılır ?

Metabolizma , vücudumuzun yaşamı sürdürmek için geçtiği birçok kimyasal süreçten biridir. Metabolizmanızı etkileyebilecek ve fiziksel sağlığınızı etkileyebilecek çeşitli faktörler vardır.

Metabolizma Nedir

Metabolizma, vücudunuzu besleyen, işleyen ve canlı tutan kimyasal reaksiyonları ifade eder. Metabolizmanız günün her anında (uyku sırasında bile) aktiftir. Ve solunum, kan dolaşımı, hücre onarımı ve hücre büyümesi gibi temel işlevlerin ayrılmaz bir parçasıdır. İki ana metabolik süreç vardır:

Metabolizma nasıl hızlandırılır

1- Katabolizma

Katabolik süreç; büyük moleküler bileşiklerin veya polimerlerin, onları oluşturan daha küçük parçalara veya monomer yapılara bölünmesi anlamına gelir. Bu işlemin örnekleri, yağ asitlerine parçalanan lipidleri veya amino asitlere parçalanan proteinleri içerir.

Bu polimerler parçalandıklarında, enerjiye (ATP) dönüştürülebilirler. Veya daha sonra yeni polimerler oluşturmak için kullanılabilecek monomerler haline getirilebilirler.

2- Anabolizma

Anabolik süreçte, küçük moleküler yapılar daha büyük moleküler yapılar oluşturmak için birleştirilir. Katabolizmanın moleküllerin parçalamasıyla ilgilendiği durumlarda, anabolizma onların birleşmesini ifade eder.

Anabolik süreç; vücuda enerji veren, yeni hücreler ve kas dokusu inşa eden, bunun yanı sıra organları onaran katabolizma sırasında ATP üretimi ile beslenir.

Hızlı ve Yavaş Metabolizma Arasındaki Fark Nedir?

İnsanlar hızlı veya yavaş bir metabolizmadan bahsedebilir. Bu genellikle bir kişinin bazal metabolizma hızına (BMR) atıfta bulunur. BMR’niz, vücudunuzun nefes alma, dolaşım ve hücre üretimi gibi temel işlevleri beslemek için ihtiyaç duyduğu minimum kalori miktarını ölçer. Ve vücudunuzun yiyeceği enerjiye ne kadar hızlı dönüştürdüğünü belirler.

BMR’nizin belirleyici faktörleri yaş, genetik, hormonlar, fiziksel aktivite, vücut ağırlığı, boyut ve vücudunuzdaki yağsız kas kütlesi miktarını içerebilir.

Hızlı metabolizmaya veya daha yüksek BMR’ye sahip kişiler, kilo almadan daha fazla karbonhidrat ve kalori tüketebileceklerini görebilirler. Bu arada, yavaş metabolizmaya sahip olanlar, daha az kalori tüketmeleri veya sağlıklı bir kiloyu korumak veya kilo vermek için daha katı bir diyet ve egzersiz planına bağlı kalmaları gerektiğini görebilirler.

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır

Metabolizmanızı Nasıl Hızlandırırsınız ?

Metabolizmanız esas olarak genetik ve yaşa göre belirlenir. Ancak metabolizmayı hızlandırmanın ve verimliliğini artırmanın birkaç yolu vardır:

  • Egzersiz Yapın

Yüksek yoğunluklu aerobik egzersiz veya diğer fiziksel aktiviteler, metabolizmanızı hızlandırmanın etkili bir yoludur. Egzersiz yaptığınızda, vücudunuz glikojen depolarından (vücudun kullanılmayan glikoz deposu) beslenerek onların vücut yağına dönüşmesini engeller.

Metabolizma nasıl hızlandırılır

Egzersiz ayrıca vücudunuzu zaten birikmiş yağları yakmaya zorlar. Kuvvet gerektiren antrenmanlar ayrıca metabolizmanızı hızlandırmanın etkili bir yoludur. Çünkü yağsız kas, kalorileri yağ hücrelerinden daha etkili bir şekilde yakabilir.

  • Kalorileri Akıllıca Tüketin

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha fazla kalori tüketmek, fazla enerji kaynaklarını yağ olarak depolamasına ve metabolizmanızı yavaşlatmasına neden olacaktır. Tükettiğiniz kalori miktarını azaltmak, vücudunuzun parçalaması için daha az bileşik anlamına gelir. Ve bu katabolik süreci hızlandırır.

Ancak kendinizi kısıtlayıcı bir diyetle sınırlamak bunun metabolizmanız için iyi olduğu anlamına gelmez. Yeterince kalori tüketmezseniz, vücudunuz enerji depolarını doldurabilmek için metabolizmanızı yavaşlatan “açlık moduna” girer.

  • Çay İçin

Araştırmalar, yeşil çayın kilo vermeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Metabolizma nasıl hızlandırılır

Antrenmandan önce yeşil çay içmek, daha fazla kalori yakmak için sisteminizi hızlı başlatmanın yanı sıra dayanıklılığı, hızı ve yeteneği artırabilir.

  • İyi Bir Uyku Çekin

Uyku yoksunluğu kan şekeri seviyenizi etkileyebilir ve insülin direncini artırabilir, sizi aşırı yemeye teşvik eder ve metabolizmanızı yavaşlatır.

Metabolizma nedir ve metabolizma nasıl hızlandırılır yayın sonu. Metninin orijinali için masterclass.com adresine bakabilirsiniz.

Sağlık konulu daha fazla yayın için buraya tıklayın.

Sağlıcakla kalın.

-Kaito

Kaito

Kaito

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü hazırlık sınıfı öğrencisiyim. Umarım okuduklarınızdan memnun kalırsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir