Hızlı Diyetlerin Vücutta Bıraktığı Etkiler – Crash Diyetler
Hızlı Diyetler ( Crash Diyetler ) Yaptığınızda Vücudunuzda Neler Olur?
Hatırladığımız gibiyse, söylenilenlere göre, bir düğünde sıkan bir elbise giymek veya bir plaj tatilinden önce bir beden zayıflamak neredeyse aynı kulvarda yer alıyordu. Sanırsak hâlâ öyleymiş. Bu nedenle, muhtemelen birden fazla kez hızlı diyet yapmayı düşünmüşsünüzdür.
Sağlıklı beslenmeyi ve vücut pozitifliğini (veya tarafsızlığını) savunan yeni düşüncelere rağmen, endişe verici sayıda insan hala hızlı diyetler yapıyor.
Hızlı Diyetler
Daha sağlıklı, güçlü görünmek ve hissetmek istiyorsanız, besin açısından zengin yiyecekler yemek ve vücudunuzu düzenli olarak hareket ettirmek çok önemlidir. Ancak tükettiğiniz her bir kalori için acı çekmek ve kalori alımınızı ciddi şekilde kısıtlamak bedeniniz veya zihniniz için ne eğlenceli ne de güvenlidir.
Diyet yaparken vücudunuza tam olarak ne olduğunu açıklamak için beslenme uzmanı Filip Koidis‘le konuştuk.
Filip Koidis, Londra merkezli bir klinik beslenme uzmanı ve diyetisyendir. Ayrıca W1 Nutritionist’in kurucusudur.
Koidis, “Crash (hızlı ve az kalorili olduğu için böyle deniyor.) Diyetler ve bunlarla birlikte gelen felsefe; Genellikle bozuk yeme davranışlarına (aşırı yeme), hoş olmayan duygusal durumlara (suçluluk ve yemeye bağlı stres) ve ayrıca zayıf metabolizma ve vücut kompozisyonu etkilerine yol açar.” diyor.
Koidis, crash diyetlere haklı olarak böyle denildiğini çünkü duygusal olarak çökmeye yol açtığını söylüyor.
Vücudunuz için nasıl davranmaya başlarsanız, buna öyle geri dönüt verir.
Mesela daha az yemeye başladığınızda, vücudunuz adapte olur ve daha az enerji kullanmaya başlar. Koidis, aşağıdaki süreçlerin gerçekleştiğini söylüyor:
- Daha az yediğiniz için vücudunuz ‘termik etkisini‘ (vücudunuzun yiyecekleri sindirmek için kullandığı enerji) azaltır.
- Kilonuz azaldıkça metabolizma hızınız azalır.
- Egzersiz dışı aktivite termojenezisi (metabolik hızı arttırarak ekstra ısı üretebilme) azalır.
- Tükettiğiniz kalorilerin tam spektrumunu emersiniz, ancak normalde o kadar fazla ememezsiniz.
- Açlık sinyalleriniz birikmeye ve yeme istekleriniz tavan yapmaya başlar.
Crash Diyetler
Koidis’ten crash diyete başladıktan hemen sonra ve haftalarca hatta aylarca devam ettirirseniz vücudunuza ne olacağını açıklamasını istedik.
- 12 Saat Sonra
Crash diyet in ilk 12 ila 18 saati, vücudunuz “açlık” moduna girmeye hazırlanıyor ve depoladığı enerjinin (glikojen) mümkün olduğunca çoğunu kullanıyor.
- 24 Saat Sonra
Enerji depolarınız azaldıkça, enerji alımının olmaması nedeniyle kortizol seviyeleri yükselir. Bu da vücudumuzun daha fazla su tutmasına, şişkinliğe ve gerçekte olduğumuzdan daha az zayıf hissetmemize neden olabilir.
Ayrıca bu aşamada, çekirdek sıcaklığımızı sabit tutmak için doğal tepkimiz (egzersiz dışı aktivite termojenez) azalır. Bu da titreme ve üşüme olarak kendini gösterebilir.
- 48 Saat Sonra
Bu aşamada, vücudumuzun enerji depoları büyük olasılıkla tamamen tükenmiştir. Ve vücut gıda kıtlığı ile açlık arasındaki farkı anlayamadığından, enerji tasarrufu için metabolizmayı yavaşlatır.
Vücudumuzun inanılmaz bir hayatta kalma içgüdüsü var. Enerjiyi korumak için harcadığımız enerjiyi azaltmamıza izin veriyor. Bu da bizi halsiz ama yağ depolamada harika yapıyor.
- 72 Saat Sonra
Metabolizmanız çok yavaşladığından kalori yakmak zordur. Metabolizmanız azaldığından ve vücudunuz tercihen yağ depoladığından (yağ daha fazla enerjiye sahiptir), çoğunlukla kas olan yağsız doku yakılmaya başlar. Ayrıca, tiroid fonksiyonunuz etkilendikçe adrenalin salgılanması azalır. Ve bu da zihinsel ve fiziksel olarak yorgunluk hissetmenize neden olur.
Hızlı Diyetten Bir Hafta Sonra
İlk birkaç haftada, kilo kaybınızın en az % 50’sinin yağsız kas olma ihtimali çok yüksektir. Bu aşamadan itibaren, crash diyetlerin kısıtlamaları, bağışıklık sisteminizi, zihinsel yeteneğinizi ve genel sağlığınızı tehlikeye atması nedeniyle önemli besinleri (protein, B12 ve demir) kaybetmeye başlayabilirsiniz.
Bir sonraki yemeğinizin ne zaman ve ne kadar yemenize izin verildiğini düşünmekten vazgeçemeyeceğiniz için, yeme takıntısı muhtemelen kişisel ve sosyal yaşamınızı etkilemeye başlayacaktır. Büyük ihtimalle günlerinizi yemek konusunda takıntılı olarak geçireceksiniz.
Günler geçtikçe, sisteminizde iştah uyarıcı hormonların (grelin, nöropeptid Y) birikmesi ve tıkınırcasına yeme ataklarının meydana gelmesi daha olası olduğundan, arzunuz tavan yapacaktır.
Crash Diyetten Bir Ay Sonra
Bu noktada, sizi tarif etmenin en iyi yolu “acıkmış ve öfkeli” olacaktır. İştah hormonlarınız kontrolden çıkacak ve aynı zamanda sürekli kötü bir ruh hali içinde olacaksınız. Kendinizi aç ve karamsar olmanın kısır döngüsünde bulacaksınız.
Bu noktada, vücudunuzun enerji için yalvarmasına teslim olduğunuz ve bulduğunuz her şeyi tükettiğiniz bazı pes etme teşebbüslerinin olma ihtimali çok yüksektir.
Diyeti Bıraktıktan Sonra Ne Olur
Aylardır “ya hep ya hiç” zihniyetinde eğitildiğiniz için, muhtemelen o yasak yiyeceklerin hepsini kontrolsüzce tüketeceksiniz. Kas kütlenizin çoğunu kaybetmiş olan vücudunuz, önceliği enerji depolarını yenilemek olacağından, yağ emici bir makine olacaktır.
Vücudumuzun yağ hücrelerinin büyük bir hafızası vardır ve orijinal vücut yağ seviyelerine hızlı bir diyetin ardından çok daha hızlı ulaşılabilir ve çoğu durumda eski kilonuz aşılır.
Çıkarmanız Gereken Sonuç
Hızlı bir diyetin vücudunuzu ve zihninizi etkilediği tüm yolları okuduktan sonra, hızlı diyet yapmanın çözüm olmadığını anlamak zor değildir sanırsak.
Ve dürüst olmak gerekirse, denemeye bile değmez.
Yiyeceklerle daha iyi bir ilişki kurmak, daha sağlıklı görünmek ve hissetmek mi istiyorsunuz?
Bunun yerine sezgisel yeme ve dengeli öğünlere odaklanan bir diyet izlemeyi deneyin.
Hızlı Diyetler ( Crash Diyetler ) başlıklı bu yazının orjinali için healthline.comadresini ziyaret edebilirsiniz.
-Kaito
- Evde Kolonya Yapımı – Kendi Kolonyanızı Kendiniz Yapın - 23/05/2021
- Çay mı Kahve mi; Çayda Kafein Var Mı? - 13/05/2021
- D Vitamini Eksikliği ve Saç Dökülmesi – Dökülmenin Nedenleri - 03/05/2021