Evde Kolonya Yapımı – Kendi Kolonyanızı Kendiniz Yapın
Evde Kolonya Yapımı – Kendi Kolonyanızı Kendiniz Yapın
Bir alanda kendinize özgü bir şekilde fark edilmek istiyorsanız kesinlikle bir imza kokusuna ihtiyacınız vardır. Ve koku izinizi tanımlamanın kendi yaptığınız bir kolonyadan daha iyi bir yolu var mı? Bir narenciye dokunuşuyla odunsu ve bitkisel mi, çiçeksi ve pudralı mı, yoksa tonka fasulyesi (vanilya, karamel ve karanfil kokularının karışımı gibi karasteristik bir kokuya sahip olduğu söylenilen bir bitki) kurusuyla mı harmanlanmış olmalı?
Zevkiniz ne olursa olsun, kesinlikle size ait olan bir koku profili ile yaratıcı yönünüzü ifade edin. Bugün, kolonya formülatörleri size ipuçları ve tavsiyeler sunuyor, ayrıca kendi kolonyanız için tarifler paylaşıyor. Gidin ve estetiğinizi yansıtan bir kolonya oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyi bulun.
Evde Kolonya Yapımı
Henry Rose CEO’su ve Kurucu Ortağı Melina Polly, “Kolonyaların erkekler için ve parfümün kadınlar için olduğu algısı var, ancak fark aslında yağ konsantrasyonunda.” diyor. “Bir parfüm ortalama yüzde on beş ila yirmi uçucu yağ içerir. Ancak kolonyada bu değer yüzde 2 ila 4 arasındadır.”
Chanel için eski şirket içi başı ve Agar ağacı reçinesi içerikli cilt bakım serisinin kurucusu olan kimyager Matthew Milèo ekliyor: “Kolonya, genellikle üst notalar ve aldehitlerle zenginleştirilen ve çok daha yüksek alkol konsantrasyonu içeren parfüme göre daha hafif bir alternatiftir.” (Kimya bilmeyenler için olmayanlar için: Aldehitlerin karbon içeren moleküler bir formülü vardır ve parfümeride narenciyemsi-çiçeksi bir koku profili ile gösterilirler. Ayrıca kolonya ile ilişkilendirdiğimiz mumsu, sabunlu bir bileşene sahiptirler.)
” Kolonya daha az konsantre ve daha uçucudur. Çoğunlukla narenciye, ferahlatıcı bir his veren aromatik bir bazdır.”
Milèo, “İhtiyacınız olan şeylerden ilki uçucu yağlar. Sonra alkol gelir. Son aşama için gliserin ve su eklenir. En sonunda da makyaj rafınızda hoş görünecek boş bir sprey şişesi. Kişinin kendi imzasını taşıyan kokusunu yapması oldukça kolaydır.” diyor.
Kolonya Tarifi
Evde Kolonya Yapımı için Neye İhtiyacınız Olacak ;
- Uçucu yağ karışımı – Üç uçucu yağ kullanın; üst, orta, taban olarak.
- Alkol – Sürtünme alkolü veya cadı fındığı işe yarar.
- Gliserin – Formülünüze uzun ömür katmak ve kolonyanın cildinize yapışmasına yardımcı olmak için bitkisel yağ gibi kullanın.
- Arıtılmış su
- Sprey şişesi
Kolonya Yapılışı
Gerekli tüm malzemeleri ve malzemeleri topladıktan sonra, kendi kolonyanızı formüle etmek aslında oldukça kolaydır. Gözünüz korkmasın, sadece aşağıdaki adımları tam olarak izleyin.
Birinci Adım: Koku Ölçeğini Öğrenin
DedCool’un kurucusu ve formülatörü Carina Chaz, formülünüzü harmanlarken “koku ölçeğini anlamanın” önemli olduğunu söylüyor. “En iyi nokta, karışımınızda koklayacağınız ilk şeydir. Üst nokta kuruduğunda ortası ortaya çıkacak ve taban koku kalıcı olacak. Koku, oranlarla ilgilidir.”
Kimyagerlik mezunu olan Milèo da aynı fikirde. Harika bir Kendin Yap kolonyası oluşturmak için laboratuvar yolu bilmenize gerek yok. “Beğeneceğiniz aromayı bulmanın en iyi yolu, en alt katman için yüz de 60, orta noka için yüzde 30 ve en üstü için yüzde 10 esans eklemektir. Pek çok koku şekli ve konfigürasyonu vardır, ancak bir acemi için bu oran iyi bir başlangıç noktasıdır.”
Chaz ise, yüzde 20 taban, yüzde 50 orta ve yüzde 30 üst oranlarının kullanılmasını öneriyor. Oluşturmaya çalıştığınız koku biçimine uygun formülü bulmak size kalmıştır. Sevdiğiniz bir tarifi deneyin.
İkinci Adım: Uçucu Yağları Karıştırın
Bu işin en eğlenceli kısmı. “Şimdi oynamaya başlama zamanı!” diyor Chaz. “Unutmayın, tüm tabakalar birbirine yakışmaz; deneyip yanılarak bulmalısınız. Tek tek birkaç damla yağ damlatın ve karıştırmayı deneyin. Yararlı ipucu: Her zaman toplamda 30 damladan fazla kullanmamanızı öneririm. Eğer keskin bir koku elde ederseniz daha az kullanın.” İstediğiniz formülü elde ettiğinizde 2 ons (56.70 gr) kadar alkol ekleyin.
İpucu ;
Milèo‘ya göre sandal ağacı, tonka fasulyesi, menekşe yaprağı ve vanilya gibi kokular taban noktalar, sardunya, ylang ylang, gül ve lotus çiçeği gibi kokular orta notalarla iyi uyum sağlar. Bu formülü lavanta, neroli, manolya, mandalina ile tamamladığınızda kokunuz özel koku statüsüne layıktır.
Üçüncü Adım: Dinlendirin
Şimdi kolonyanızın bileşenlerinizin birbirine karışması için biraz zamana ihtiyacı var. Chaz, “Kokunun oluşması için iki gün bekletin. Ben ayrıca her zaman iki hafta boyunca buzdolabında bekletiyorum. Ardından, moleküllerin karışabilmesi için çalkalıyorum.” diyor.
Dördüncü Adım: Seyreltin
Koku hazır olduğunda seyreltilmesi gerekir. Bir sprey şişesine iki yemek kaşığı distile su ve beş damla gliserin ekleyin. Koku karışımınızı yavaşça ve dikkatlice karıştırın. Ve hazır, artık kendi özel kolonyanız olan bir parfümcüsünüz.
Yazının orijinali için byrdie.com’a bakabiliriniz.
- Evde Kolonya Yapımı – Kendi Kolonyanızı Kendiniz Yapın - 23/05/2021
- Çay mı Kahve mi; Çayda Kafein Var Mı? - 13/05/2021
- D Vitamini Eksikliği ve Saç Dökülmesi – Dökülmenin Nedenleri - 03/05/2021