Beden Dili Hareketleri : 6 Beden Dili Hatası

Beden Dili Hareketleri : Çok Sık Yapılan 6 Beden Dili Hatası 

Beden Dili

Sözlü iletişimde önemli bir göreve sahiptir. Aklımızdan geçenleri dilimiz döküşümüz, sözlü olarak kurduğumuz iletişime tanımlanırken; Beden dili hareketleri , aklımızdan geçenleri dilimize dökerken takındığımız tavır, yüz ifadelerimiz, vücut hareketlerimiz ile konuyla alakalı duygu düşünce durumumuz konusunda karşıdaki birey veya topluluğa verilen bir fikirdir.

Beden dili hareketleri

Sözlü iletişim kadar önemlidir.

Beden Dili Hareketleri

Ancak bazen karşı tarafa kullandığımız yanlış beden dili ile kendimizle ilgili yanlış bir fikir vermiş olabiliriz. Bunun önüne geçmek adına bu yayında, kullanabiliyor olabileceğimiz yanlış beden dili ifadelerinden bahsedeceğim.

Kamburluk

Beden dili hareketleri

Şuan ne yapıyorsanız duraksayın ve hangi pozisyonda iseniz, ister oturur ister ayakta, duruş proposyonunuzun nasıl olduğunun farkına varın. Öne eğilmiş misin yoksa dik konumda mısın? Omuzların biraz önde ve aşağıda mı yoksa omuzların geride ve yukarıda mı?

Kambur ve ezilmiş görünen görüntünden sıyrılmalı, daha özgüvenli ve kendinden emin görünebileceğin dik ve omuzlarının yukarıda olduğu bir pozisyona gelmelisin. Böylelikle bir iletişim esnasında karşınızdaki birey veya topluluğa kendinizden ne kadar emin ve özgüvenli bir ifadede olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Herhalde toplumun azımsanmayacak bir kısmı bu yanlışı yaptığını düşünüyorum. Şuan bunu yazarken bende kambur pozisyondaymışım düzelttim. Hadi sizde düzeltin. Ve bunu günlük hayatta aklınıza gelen ya da fark ettiğiniz her an uygulayın;  iletişim esnasında beden dilinizi iyileştirmek için hem de omurga sağlığınız için.

Göz Teması

Beden dili hareketleri

Kambur bir pozisyonda iseniz bakışlarınızın yere kayması olasıdır.

İletişim esnasında başka bir yere bakmanız, karşı tarafta endişeli, suçlu veya sıkıldığınız hissini çağrıştırabilir. Bu nedenle karşı tarafı bu hislerle ilgili şüphelendirmemek adına başka bir yere bakmak yerine direk göz teması kurmalısınız.

Tokalaşmak

Tokalaşmak, sandığınızdan daha çok bilgi verir sizin hakkınızda.

Tokalaşmanın normali karşınızdaki kişinin elini dengeli bir şekilde tutup kısaca aşağı yukarı sallamaktır. Ama günümüzde birçok kişi farketmese de bir takım yanlışlar yapıyor tokalaşma esnasında.

Güvenilir olduğumu anlasın, özgüvenimin farkında olsun diyerek karşınızdaki kişinin elini sıkıca tutup kurban pazarlığında gibi aşağı yukarı sallarsanız, tokalaştığınız kişinin küçük düşmüş ve kötü hissetmesine sebep olabilirsiniz. İletişim bu, bir taraf neden kötü hissetsin ki?

Bu tokalaşma türüne “Baskın Tokalaşma” denir ve siyasiler tarafında basına fotoğraf verirken sıkça kullanılır. Böyle bir fotoğrafın amacına göz dağı vermek diyebiliriz.

Bir diğer karşıdaki kişiye kendini kötü hissettiren tokalaşma şekli “Parmak ucundan tokalaşmak” tır. Adı gibi parmaklarınızın ucuyla yaptığınız ve sizin karşınızdaki kişiden rahatsız olduğunuzu düşündüren bir tokalaşmadır.

Öylesine elinizi uzatıp zayıf bir biçimde tokalaşıyorsanız bu da sizinle ilgili karşı tarafın olumsuz düşüncelere kapılmasına sebep olur. Baskın olarak sizin pasif bir kişiliğe sahip olduğunuzu ön görebilir. Bu tokalaşma şekline “Ölü balık tokalaşması” denir. Adı gibi elinizi uzattığınızda karşınızdaki kişi bir ölü balığı tuttuğunu sanabilir.

Birde “Pehlivan tokalaşması” adından bir tokalaşma şekli vardır ki adı size tokalaşmanın nasıl olduğu hakkında bir fikir vermiştir çoktan.

Genellikle kadınların kullandığı düşünülen “Gergin kol uzatma tokalaşması”, karşıdaki kişiye kendini fazlasıyla değersiz ve küçük hissetirir. Sanki, mecbur kaldığınız için onunla görüşüyormuşsunuz gibi bir izlenim uyandırır.

Sahte Gülümseme

Samimi bir gülümseme beynimizin otomatik olarak yüz kaslarımızı şekillendirmesiyle ortaya çıkarken; sahte gülümsemede kişi, bunu kendi iradesi doğrultusunda yüzüne yerleştirmektedir.

Fiziksel olarak, yanakların iki yana çekilip ağızda bir gülümseme görüntüsü sağlanarak tasvir edilebilir.

Samimi bir gülümseme de ise, gülümseme davranışına yanak ve ağızın beraberinde kaşlar ve gözlerde katılmaktadır.

Bir gülümsemenin sahte mi samimi mi olduğunu anlamak çok da zor değildir. Bunları bilmeseniz de o farkı görebileceğinize eminim.

Eğer günlük hayatınızda bu tip bir beden dilini takınıyorsanız karşınızdakinin bunu fark etmeyeceğini sanmayın.

Kolları Kavuşturmak

Endişeli hissederken veya bu pozisyonda rahat olduğunuzu düşündüğünüz için yapıyor olsanızda, karşınızdakilere iyi bir imaj vermeyeceğinizi söylemeliyim.

Karşınızdaki onun fikirlerine katılmadığınızı veya onu umursamadığınızı düşünebilir. Aynı zamanda bu ifade şekliniz ile etrafınızdaki kişiler, bunun bir savunma mekanizmanız olduğunu da düşünebilir. Bu nedenle sağlıklı bir iletişim için kollarınız ve gövdeniz açık olsun.

Kıpırdanmak

Sürekli hareket halinde, saçınızla, kaleminizde, saatinizle oynuyorsanız bu da karşınızdaki için olumsuz bir ifadedir. Güvensiz ve endişeli olduğunuz düşünülebilir. Özellikle bunu bir sunum sırasında yapıyorsanız, dinleyicilerin dikkatini çok kolay dağıtabilirsiniz. Daha az hareket ederek, kafa sallamak gibi karşınızdaki kişiyi dinlediğinizi belli eden bir tutumda bulunursanız daha sağlıklı bir iletişim sağlanacaktır.

Sonuç olarak sıklıkla yaptığımız beden dili hataları hakkında yazdığım yayının sonuna geldik. Umarım sizler için bilgilendirici ve açıklayıcı bir yayın olmuştur.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum!

-Ceren

Sağlık konulu daha fazla içeriğe ulaşmak için tıklayın.

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir