Kitap Önerileri – Okunması Gereken Kitaplar

Harika Kitap Önerileri : Okunması Gereken Kitaplar

En Güzel Dost : Kitaplar

Okumaya çokta erken sayılmayan bir yaşta başlamış biri olarak hayatımdaki en kadim dostum kitaplardı. Hepsinin ayrı ayrı dünyalarına girmek, her satırda onlarla yaşamak, üzüntülü bölümlerinde gelen gözyaşlarım, bazen heyecanlanmalarım bazense dakikalarca güldüğüm satırlardan ibaret olan bu kelime topluluğu, evet en kadim dostum oldu bugüne kadar.

Bugünden sonra da böyle olacağına eminim. Bana nedense hep  okumaya başladığımdan beri sanki evrendeki en güzel olgu, en güzel somutluk, en güzel eşya, en güzel buluş gibi geliyor kitaplar. Mükemmelliğin sembolü gibi.

Sizi içine alabiliyor, sizinle konuşuyor. Bazen en kederli zamanınızda yanınızda oluyor. Sizinle kavga etmiyor ve en önemlisi size bir şeyler öğretiyor. Bazen hayal dünyanızı bazen ufkunuzu genişletiyor.

Elim çok dolu kitaplar konusunda. Ben de kusacak bir yer arıyordum, bu blog da yazmaya başlamadan önce. Biliyorum. Benimle aynı düşünen, kitapların ne tür olursa olsun üstünlüğünün her ne kadar ülkemizde değer görmese bile çok üst seviyelerde olduğunu bilen bir çok insan olduğunu biliyorum ve bundan da eminim.

Her neyse çok fazla uzatmadan yukarıda belirttiğim duyguları bana en derininden yaşatmış bazıları artık kafamıza kazınan bazılarını ise hiç duymadığınız, bir kaç kitap konusu ve kişisel  yorumum olmak üzere yazımıza gelin ufaktan adım adım başlayalım.

Okunması Gereken Kitaplar

Kitap Önerileri şeker portakalı

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim ilk kitap:

  • 1- Şeker Portakalı

Yazar :  Jose Mauro de Vasconcelos

Sayfa Sayısı : 200

Konusu : Şeker portakalı fakir bir ailenin küçük yaştaki oğlu Zeze’nin gözlerinden sunuyor bize dünyayı. Zeze hayal gücü çok gelişmiş, acı dolu hayat süren haylaz bir çocuk.  Bu acı dolu hayatı yaşamın olağan seyri gibi kabul ediyor ta ki hayattaki en büyük acılardan birini öğrenene kadar…

Yorumum: Okumamın üstünden yıllar geçse de çok iyi hatırlıyorum. Güneşli günlerin birinde yalnız başıma göl kenarında ki bir bankta çevirmiştim ilk sayfasını. Güneş batarken ise sonuna gelmiştim. Bense kitaplar da çok duygulanamayan biri  etrafı puslu görmeye başladığımda anlamıştım ağladığımı. Yazarın elinden 12 günde çıkmış mükemmel bir eser. Çok etkileyici ve sürükleyici bir kitap. Tam kalbe dokunan kitaplardan ve mutlaka kütüphanenizde olması gerekenlerden.

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim ikinci kitap:

  • 2 – Shantaram Ve Dağ Gölgesi

Kitap Önerileri

Yazar: Gregory David Roberts

Sayfa Sayıları :

Shantaram: 863

Dağ gölgesi : 820

Konusu : Sıra dışı bir öykü barındırır.  Avustralyalı yazar kişi Gregory David Roberts kendi hayat hikayesini anlattığı bu kitapta, hapisten kaçıp Bombay’de başından geçenleri anlattığı sürükleyici ve iyi kurgulanmış, Bombay hakkında ve hint kültürüne dair emsalsiz gözlemler içeren bir eserdir. Hindistan’a kaçan bir suçlunun hayatını konu alan insan kişiliklerine, duygularına ve özellikle aşka dair muhteşem bir kitaptır. Aynı zamanda bir otobiyografidir. Gregory David Roberts bu kitapla beraber bize hatalarını itiraf ediyor.

Kişisel Yorumum :  Öncelikle belirteyim kitap bir tuğla kalınlığında. Hikayenin devamı olan Dağ gölgesi kitabı da bir tuğla kalınlığında. Yaptımı size iki tuğla . Yani demek istediğim uzun bir yolculuk. Çok çok çok uzun bir yolculuğa çıkmak olur bu kitaba başlamak. Kitap yalnızca suç ve ceza, yokluk ve güç, dostluk ve vefa üzerine değil aynı zamanda dünyadaki her şey üzerinedir. Bazen güldüğüm bazen ağladığım aşk, kader, yaptığımız seçimler hakkında çok çarpıcı metinlere yer veren benim enler listemde üstleri oynayan kitaptır. Okuyun okutturun zevkle okunacak felsefik ve kültürel olarak çok şey katacak bir eserdir.

Kitap Önerileri

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim üçüncü kitap:

Kitap Önerileri

  • 3 – Yabancı

Yazar: Albert Camus

Sayfa Sayısı: 110

Konusu : Kitap yaşamdan haz etmeyen , ölümü doğal bir şey olarak kabul eden ve etrafındaki insanlardan oldukça farklı bir yapıya sahip olan Meursault’un anacığının ölümü ile başlıyor. Karakterin bu ölüm karşısındaki rahatsız edici soğukkanlılığı kitap ilerledikçe devam ediyor. Meursault hayatını kendi istekleri doğrultusunda yaşayan ve başından geçenler için hayatın üzülmeye değmeyeceğini düşünen bir adam. Onun hayata karşı duruşu çevresindeki insanlarca tuhaf ve anlaşılmaz karşılanır. Buda kitabı oldukça ilgi çekici hale getiriyor.

Kişisel Yorumum:  İnsanın varoluşsal sorunlarını, yabancılık kavramını, toplumun ve adalet sisteminin çelişkilerini, aksaklıklarını son derece başarılı bir dille anlatmıştır. modern edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biri olan bu roman, kısa sayılabilecek sayfa sayısına sahip olmasına karşın bende derin bir etki bırakmış bir kitaptır. Okuyunuz, okutturunuz…

Kitap Önerileri

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim dördüncü kitap:

4- Simyacı

Yazar : Paulo Coelho

Sayfa Sayısı : 188

Bu Kitap Önerisi  ‘nin Konusu : Coelho’nun Mesnevi’deki bir kıssasından hareketle kaleme aldığı Simyacı, maceralı öyküsü ve felsefi yönüyle muhteşem bir kitaptır. Santiago adındaki bir çobanın İspanya’dan başlayıp Mısır’da sona eren yolculuğuna konuk oluyoruz. Gördüğü bir rüya üzerine sahip olduğu her şeyi ardında bırakan çobanın bu serüveni, onu düşlerine kavuşturduğu kadar hayatın hakikatine de ulaştırıyor.

Kişisel yorumum : Dünya çapında herkesce bilinen, okuyanın tekrar açıp okuduğu bir kitap. Hikaye o kadar sürükleyicidir ki kitabın başından kalkamıyorsunuz. Verdiği bilgiler insanı merak ettiriyor. Ruhsal anlamda var oluş amacımızı anlamanıza yardım eden oldukça zevkli ve beni etkilemiş bir kitaplardan biridir kendisi.

Harika Kitap Önerileri

Kitap Önerileri

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim beşinci kitap:

  • 5 – Olasılıksız

Yazar: Adam Fawer

Sayfa sayısı: 475

Konusu : Dünya çapında büyük yankı uyandıran bir başyapıt niteliği taşıyan bu kitap “bir insan, beyninin ne kadarını kullanabilir ki?” sorusunun yanıtlarını aradığımız bir kitap. Eserde işlenen konu, aslında hiçbir şeyin şans eseri olmadığını ve geçmişteki olayların etkileşimi ile bu anın yaşanabileceğini gözler önüne seriyor. Zekice oluşturulan bir kurgu ile karşı karşıya kalacağımız bu kitap, bizi içerisinden çıkamayacağınız bir olasılıklar zincirine davet ediyor.

Kişisel yorumum: Heyecanla okuduğum ve okurken hem bilgi edinip hem de kendimi birçok soruyla karşı karşıya bulduğum bir kitap. Şahsen ben  okurken sadece bir  ara yemek molası verdiğimi hatırlıyorum. Resmen beni yatağa bağlamıştı o zamanlar. Bu yüzdendir çok severim ve herkesin okumasını tavsiye ederim. Canım çekti tekrar mı okusam acaba?

Okumadan Ölmeyin

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim altıncı kitap:

  • 6 – Kelebek

Yazar : Henri Charriere

Sayfa Sayısı: 565

Konusu: “Kelebek” Henri abimiz , işlemediği bir cinayetten ötürü müebbet kürek cezası aldığında , yargıtaya bile başvurmayacak kadar umutsuz, toplumun gözden çıkardığı bir hiçti. Uğradığı haksızlığın verdiği gazla çok az insanın sağ kalmayı başardığı kürek cehenneminden kaçıp kurtulabilmek için aralıksız 13 yıl süren kaçma-yakalanma-yeniden kaçma mücadelesini anlatıyor.

Kişisel yorumum : Benim üzerimde olasılıksız gibi bir etki bırakan aşırı derecede sürükleyici ve merak uyandıran bir kitap. Bunun yanı sıra yazarın bize sunduğu betimleme sanki o hapishane hücresinde kalan benmişim etkisi bıraktı  benim üstümde. Tabi yazar Henri emicenin tüm bunları yaşamış olması kitabı cezbeden ve betimlemelerin nasıl bu kadar iyi yapıldığının bir göstergesi.  Heyecanlı aksiyonlu zaman zmanda umutsuzluğa kapılacağınız bir kitap istiyorsanız size bir süreliğine eşlik edecek muhteşem bir kitaptır kendisi.

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim yedinci kitap:

  • 7 – Hayvan Çiftliği

Not: Kendi yaptığım kitap kapağı tasarımıdır.

Yazar : George Orwell

Konusu: Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara darbe yapıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşit bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en zeki olan domuzlar, hemencecik önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazıktır ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurmuştur domuz abiler. George Orwell abimiz, bu romanında tarihsel bir gerçeği fabl tarzında yazarak eleştirmektedir.

Kişisel yorumum: Tüm zamanların en iyi kitaplarından biri, kurgusu çok özgün. Herkesin okuması gereken bir eser. Dilinin bu kadar sade olması,  konusu ile harika. Bazı şeyler gerçekten değişmiyor zaman dilimi farklı ama olaylar hep aynı.

Okumak Kazandırır

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim sekizinci kitap:

  • 8 – Kardeşimin Hikayesi

Yazar : Zülfü Livaneli

Sayfa Sayısı : 330

Konusu : Hikayemiz İstanbul’un Çatalca’ya bağlı Posima diye bir köyde başlar. Ahmet Arslan abimiz, bu köyde sakin bir hayat süren yalnız bir adamdır. Bir sabah Ahmet, kendisine bir telefon gelir. telefonun ucundaki kimse, haftanın birkaç günü ev işlerini görmek için Ahmet’in evine gelen Hatice abladır. Kendisine dün gece işlenen bir cinayetten bahseder ve maktulümüz Ahmet abinin arada sırada görüştüğü Arzu’dur. Ahmet dün gece Arzu’nun evinde verdiği davete gitmiştir…

Ahmet’in geçmişte yaşadıkları kendisinden birçok duyguyu alıp götürdüğünden, Ahmet abi bu ölüme tepkisiz kalır. Ancak bu tavrı ve de Arzu’yu en son görenin kendisi olması nedeniyle şüpheliler listesinde ilk sırada yer alır. Polisiye tarzı bir kitaptır.

Kişisel Yorumum: Kitap oldukça akıcı, güzel betimlemelere sahip bir kitap. Sonu oldukça şaşırtıcı bitti. Genelde bu tür kitaplarda kitabın sonunu tahmin ederdim ama bu oldukça farklı bir sonla bittiği için bu listeyi yaparken aklıma gelen kitaplardan biriydi.

En Güzel Dost : Kitaplar

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim dokuzuncu kitap:

  • 9 – Sis Ve Gece

Yazar : Ahmet Ümit

Sayfa Sayısı: 270

Konusu : Aniden kaybolan genç kız: Mine… Âşık olduğu kızı arayan Milli İstihbarat görevlisi görevlisi. Yasak aşk. İstihbarat örgütünün içinde dönen entrikalar. Askerler ile sivillerin çatışması.. Klasik Ahmet Ümit romanlarındaki gibi karanlık sokaklarda soluk soluğa koşuşturmalar. Örgüt evlerine yapılan baskınlar, yargısız infazlar ve kayıtlara geçmemiş ölümler. Kayıtlara geçmemiş ölümlerin parçaladığı başka yaşamlar… Türkiye’nin yakın geçmişine bir bakış…

Kişisel Yorumum:  Bir Ahmet Ümit klasiği. Akıcı ve sürükleyici mükemmel bir dili var. Ahmet Ümit polisiye türünde  kendini kanıtladığı romanlarından biri. Sonu oldukça şaşırtıcı biten, hafızalarda yer edinecek bir kitap.

Kitap Önerileri

Kitap Önerileri yazımda sizlere önereceğim onuncu kitap:

  • 10 – Uçurtma Avcısı

Yazar: Khaled Hosseini

Sayfa Sayısı: 375

Bu Kitap Önerisi  ‘nin Konusu: Birlikte büyüyen Emir ve Hasan adlı iki çocuğun hikayesi anlatılır. İki çocuk, ait oldukları statüler  bakımından birbirlerinden çok farklı şartlarda büyür. Emir’in babası, Afganistan’ın zengin  ve tanınmış kişileri arasında yer alır. Hasan’ın babası ise Emir’in babasının yanında hizmetkar olarak çalışan gariban bir adamdır. Bir gün Uçurtma Şenliği’nde Hasan’ın Emir’i mutlu etmek amacıyla yaptığı fedakarlık, çok kötü bir olayla sonuçlanır…

Kişisel Yorumum: Her ne kadar böyle şeylerde duygulanmasam da bu kitapta ağladığım noktalar, o damlaların sayfalarını ıslattığını hala hatırlıyorum. Muhteşem bir kitap.  Okuduğum zamandan bu yana uzun bir süre geçmesine rağmen hala hatırımda kalan etkileyici bir roman. Ağlatır, yanınıza mendil alıp okuyun…

Toplam da 10 kitap hatta dağ gölgesi ile beraber 11 kitap önerisi yaptım. Hepsini okuduğum, üzerine uzunca süre düşündüğüm kitaplardan seçtim. Eğer aralarında okuduklarınız varsa veya alıp okuduktan sonra yorum yaparsanız  tartışır, konuşuruz.

Soğukların tekrar etkili olduğu şu pandemi döneminde unutmayın ki kahve + kitap ikilisinden daha güzel bir şey varsa oda kahve + kitap + kar üçlüsüdür.

Hepinize iyi haftalar diliyorum.

-Shantaram

Shantaram

Shantaram

Klü/ İngiliz Dili Ve Edebiyatı bölümü hazırlık sınıfı öğrencisiyim. Çokta sosyal olmayan biri olduğum için tek başıma gezer, çizer, yazar, okur, üretir ve çalarım. İyi günler!

3 thoughts on “Kitap Önerileri – Okunması Gereken Kitaplar

  • 17/02/2021 tarihinde, saat 20:05
    Permalink

    Başarılı ??

  • 17/02/2021 tarihinde, saat 20:06
    Permalink

    İyi akşamlar. Çok güzel bir yazı daha.. adım adım takip eder oldum yazılarınızı. Beni motive ediyor. Ahmet Ümit ile ilk sis ve gece kitabıyla tanıştım tek kelime ile muazzam. Bende tavsiye ederim. Onun dışında diğer bahsettiğiniz kitapları da baya beğeniyorum açar açar okurum arada. Kelebek adlı kitab kitaplığımda mevcut ama hala şans vermemiştim o zaman bir sonraki kitabım belli oldu. Okuduktan sonraki görüşlerimi sizinle yine paylaşırım Furkan bey instagram aracılığı ile. İyi ve sağlıklı günler diliyorum…

  • 17/02/2021 tarihinde, saat 21:54
    Permalink

    Hepsini okuyasım geldi birden. Hepsini ayrı ayrı çok güzel anlatmışsınız. Yazılarınızın devamını bekleriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir