Misel Su Nedir Ve Faydaları Nelerdir – Misel Su Tarifi ile Beraber

Misel Su / Misel Su Tarifi

misel suyu

Kadınların, belki de günlük yaşantılarında yapmaktan en çok hoşlandığı aktivitelerden biri cilt bakımıdır. Cilt bakımının, doğru uygulama ve doğru ürün sayesinde cilt sağlığımıza olumlu etkilerinin olduğu konusunda her kadın hemfikirdir diye düşünüyorum. Bunun yanında benim eklemek istediğim, benim fikrimce mental sağlığa da olumlu etkilerinin olduğunu düşünüyorum.

Cilt bakımı uygulayıp, rahatlamayan, mutsuz olan bir kadın gördünüz mü hiç?

Zannetmiyorum.

Cilt Bakımı ve Misel Su

Micellar veya micellar water , Türkçe karşılığı “ Misel su ”, başlığını çoğu makyaj temizleme suyu ürünlerinin ambalajında görüyoruz. Hatta bazı saç bakım markalarının şampuan ve saç kremi ürünlerinin içeriğinde de görüyoruz.

Çoğu kadının, bir dönem misel içerikli bir ürün kullandığını düşünüyorum. Kullanmasa da ambalajdaki bu başlıkla çok sık karşılaştığına eminim.

Peki misel su ‘yunun cilt ve saç rutinimize nasıl bir işlev sağladığını biliyor musunuz?

Bilmiyorsanız çok doğru bir adrestesiniz.

Bu yayında misel su yunun işlevlerinden bahsedeceğim. Neden micellar değil? Çünkü ikisi de aynı anlama geliyor ve misel Türkçe bir kelime.

MİSEL SU

Misel su , misel yağ asidi esterleri ve genellikle gliserin, hyaluronik asit gibi nemlendirici içeriğe sahiptir. Cilt bakım markaları, içeriğine başka bileşenlerde ekleyebiliyor sürfaktan gibi. Ancak temel yapılarında bulunanlar miseller ve nemlendirici bileşenlerdir.

Misel su diyoruz ancak, tam su gibi değil. Kullandıysanız eğer, yumuşak ve kaygan bir yapıda olduğunu da fark etmişsinizdir.

misel su

Kullanım önerisi olarak da uzmanlar, suyu yüzünüze çarpıyormuş gibi değil, yumuşak ped veya pamuklu çubuk yardımı ile kullanılmasını uygun buluyorlar. Misel suyunu yüzünüze sürdükten sonra, ayrıyeten durulama veya nemlendirme gerektirmez. Zaten cilde gereken nemi ve suyu sağlayacaktır.

Misel yağ asidi esterleri içerir dedik. Peki bu yağ asidi esterleri ne işe yarıyor, buraya da değineyim.

Miselin dış kısmı, yağ bileşenlerine sahiptir. Cildimiz, misel ile karşılaştığında yüzeydeki kir, yağ ve diğer yabancı maddeleri tek tek çekmesini sağlayacaktır. Aynı bir mıknatıs gibi.

*Yabancı maddelerden kastım makyaj vb.*

Diyeceksiniz ki miseller ciltteki bütün yağı çekti, cildimiz kurumayacak mı?

İşte buna önlem olarak ise misel suyu üreticileri, miselin yanında, içeriğine nemlendirici bileşenlerden olan hyaluronik asit veya gliserini eklemişlerdir. Çok kuru bir cildiniz yoksa nem konusunda sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Tabi burada kullandığınız markada önem arz etmekte.

misel suyu

Misel su , tonikler ile benzerlik gösterir. Belki aynı amaca hizmet ediyor olabilirler, ancak toniklerin içeriğinde daha kompleks, bazı ciltlerde alerjen özellik gösterebilecek bileşenler mevcutken, içerik bazında incelendiğinde misel su bunun yanında daha basit kalmaktadır. Bu şekilde karşılaştırıldığında ise ben, misel suyunu kullanmayı tercih ederim.

SERT SUDAN MİSEL SUYA

Kozmetik markalarının devlerini bünyesinde barındıran ülkelerden biri olan Fransa, misel suyun ilk üretimine de sahne olmuştur.

Misel suyu ilk kez, Fransız eczacı ve biyolog Jean Noël Thorel tarafından üretilmiştir.

misel su

O güne kadar Fransız kadınları, yüzlerini sadece çeşme suyu yani sert su ile yıkıyor ve beraberinde cilt kuruluğu gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlardır. Çünkü sert su içeriğinde, kuruluk ve tahriş edici etkilere sahip kalsiyum, magnezyum gibi birçok çözünmüş mineraller bulunuyor.

Fransız kadınlarının bu imdadına 1991 yılında, eczacı ve biyologluğun yanında Bioderma cilt bakım ürünleri serisinin kurucusu olan, Jean Noël Thorel yetişmiştir. Misel suyunun ilk kez kullanıldığı cilt bakım markası da yine Bioderma ’dır.

İşin ilginç tarafı, Fransız kadınları bu cilt mucizesi suyu aralarında adeta bir sır gibi saklamış olacaklar ki, yıllarca Fransa hariç abartısız hiçbir ülkede satışı ve üretimini bırakın, böyle bir cilt bakım ürününden bile haberdar değildi hiç kimse.

Bununla ilgili Amerikalı bir medikal estetisyen olan Mindy Reese:

“Misel suyunu ilk defa 2015 yılında müşterim bana sorduğunda duydum.” diyerek bu dediğimi doğruluyor.

Fransa’nın denizaltı tüneli ile 50 km batısındaki komşusu İngiltere’ye bile 2013 yılında ulaşmıştır misel suyunun namı. Ne sır küpüymüş bu Fransız kadınları.

Misel Suyunun Faydaları

Misel Su

  • Kiri ve Yağı Azaltır

İçeriğindeki misel yağ asidi esterleri, kiri ve yağı tıpkı mıknatıs gibi çeker.

  • Cilt Geçirgenliğini Arttırır

İçeriğindeki gliserinin, cilt geçirgenliğini arttırdığı görülmüştür. Bu sayede, misel suyun ciltteki temizleyiciliği daha derin katmanlara ulaşabilir, bileşenlerin etkinliği arttırılabilir.

  • Nemlendirmeye Yardımcı Olur

İçeriğindeki gliserin veya hyaluronik asit sayesinde, miselin ve suyun oluşturacağı kuruluğun tamamen önüne geçerek, cildinize nem sağlar. Ayrıca tahriş olmuş ciltte yine gliserin sayesinde, cilt nem dengesinin düzeltilmesinde ve cildin doğal bariyer formunun geliştirilmesinde etkili olacaktır.

  • Cildin Temiz Kalmasına Yardımcı Olur

Akne, tıkanmış gözenekler ve inatçı lekelerin oluşumunu önlemenin yöntemlerinden biri cildi temiz tutmaktır. Misel suyu, cildin temiz kalmasına yardımcı olacaktır. Kir ve yağı azaltıcı işlevi sayesinde, bir bakıma bunu doğruluyor.

  • Her Cilt Tipine Uygundur

Kuru, karma veya yağlı cilt tiplerinden hangisine sahip olursanız olun, bahsettiğim gibi çok yönlü bir ürün olması dolayısıyla kullanıma uygundur. Ayrıca alkol ve sabun gibi tahriş edici bileşenlere sahip olmadığı için hassas ciltlerde, misel suyunu kullanabilir. Sadece içerik bakımından daha basit, sade olanları kullanmanız sizin yararınıza olur.

  • Saç Derisi İçin Faydalıdır

Saç derisinde birikmiş fazla yağ ve kiri, saçın derisinin doğal yapısını bozmadan temizliyor. Ayrıca saç derisinin solmasına ve saçın ağırlaşmasına engel olur.

  • Taşınabilir Kolaylığı

Makyaj temizleyici, temizleyici ve tonik görevi gördüğü için, seyahat durumlarında bu üç işleve sahip ürünleri taşımak yerine sadece misel suyu yanınıza alarak dağınıklıktan tasarruf edebilirsiniz. Çoğu cilt bakım ürünü gibi minimal ve büyük boy çeşitleri bulunuyor. Minimal bir tane alıp çantanızda da taşıyabilirsiniz.

DİKKAT!

  • Döküntü, akne, gözenek problemi gibi cilt problemlerinde tek başına işe yaramayabilir.

Bunların tedavisi için mutlaka dermatologlara danışmalısınız.

  • Bazı kişilerde, cilt gerginliği ve soyulma hissi oluşturabilir. Kalitesi düşük ürün kullanımında ve çok kuru yapıda ciltlerde görülebilir.

Çok kuru bir cilde sahipseniz, bu sorunun önüne daha yoğun yapıda bir ürün kullanarak geçilebilir. Ancak, ücret olarak diğerlerine göre daha tuzlu olabilir. Ve kalite bakımından yüksek ürünleri kullanmanız, sizin için daha iyi olabilir.

  • Suya dayanıklı ve ağır makyajlarda, makyajın temizlenmesi sadece misel suyu ile yeterli olmayabilir.

Bu nedenle ikinci bir bileşen ihtiyacı doğabilir. Yağ veya temizleyici mendil gibi.

  • Her şeyin aşırısı zarardır, dolayısıyla misel suyun günde 2’den fazla kullanımı cilt kuruluğuna neden olabilir.

Misel suyun faydaları ve dikkat edilmesi gereken yönlerini tek tek ele aldığımıza göre, yayının son kısmına ev yapımı kolay bir misel suyu tarifi bırakıyorum.

Misel Su Tarifi

misel suyu tarifi

Misel Suyu Tarifi için Malzemeler 

  • -3 yemek kaşığı gül suyu
  • -2 yemek kaşığı aloe vera
  • -1 çay kaşığı gliserin
  • -3 damla E vitamini
  • -3 damla gül ya da lavanta yağı

Bu bileşenleri, bir bardakta veya uygun boş bir küçük şişede karıştırarak kullanabilirsiniz.

misel su tarifi

Misel suyun işlevlerinden ve içeriğinden bahsettiğim yayının sonuna geldik. Elimden geldiğince açıklayıcı olarak yazmaya çalıştım. Ancak yine de kafanızda bir soru işareti kaldı ise, yorumlarda belirtebilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler!

-Ceren

 

Bir önceki yayınım: Sizler İçin Derledik: Gündemde Olan Bazı Korona Aşıları

Tüm Yayınlarım: Tıktık

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir