Neden Rüya Görürüz – Uykunun Evreleri
Neden Rüya Görürüz ?
Her gece uykumuzda rüya görüyoruz ve bunların sadece çok azını uyandığımızda hatırlayabiliyoruz.
Bu konu hakkında yazmak istedim, çünkü sadece hatırladığımız rüyalar bile bazen tüm günümüzün gidişatını etkileyebiliyor ve eminim ki her insan yaşamının birçok anında neden rüya gördüğünü ya da hatırlayamadığı rüyaları merak etmiştir.
Neden Rüya Görürüz
Birçok kaynaktan yaptığım araştırma ile neden rüyalarımızın sadece bir kısmını hatırlayabildiğimizi ve rüya görmemizin nedenlerine ulaştım diyebilirim.
O zaman yayına geçebiliriz.
Uykunun Evreleri
Uyku, genel olarak 5 evreden oluşur. Bunlar NREM 1, NREM 2, NREM 3, NREM 4 ve REM fazlarıdır. Hepsini tek tek açıklayıp kafa karıştırmak istemiyorum. Bunlarla ilgili bilmeniz gereken, 4 adet belirttiğim NREM fazlarında kişi, derin uykuda değildir.
NREM’de bulunduğu faza göre kişinin vücudunda fizyolojik olarak değişimler yaşanıyor. Her bir fazda yaşanan değişimler ise farklılık gösteriyor. Yaşanan fizyolojik değişikliklerin beraberinde de kişinin uyandırılabilirliği her fazda değişiyor.
REM fazı ise kişinin en derin uykuda olduğu fazdır. NREM fazlarında da aslında kişi uykudadır ancak REM fazına geçişinden itibaren derin uyku başlar. Bu fazda kişi daha derin uykuda olduğu için uyandırılması çok daha zordur.
Gördüğümüz rüyaların birçoğunu hatırlayamamamızın temel sebebi, işte uykunun bu REM fazıdır. Tabi bir tek REM fazından kaynaklı olmayadabilir. Hepsine aşağıdaki başlıkta değineceğim.
Rüyalarımızı Neden Hatırlayamıyoruz
Bunun sebepleri çeşitlidir.
Uykunun REM fazında, diğer fazlarda olduğu gibi bir takım fizyolojik değişimler yaşanıyor.
Kaliforniya Teknoloji Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Neuron dergisinde yayınlanan yazılarında bu konuya değinmişlerdir.
Bu dergide yer alan bilgiye göre, uykunun REM fazında sinir hücreleri aynı etkinliktedirler ancak, birbirleri arasındaki iletişim uyumlu değildir. Bu fazda görülen rüyaların bu nedenle hafızamızda depolanmadığı belirtilmiştir.
Lambert’in yabancı bir kaynakta yer alan açıklamalarında ise bu konuya daha değişik bir anlayış ile değinilmiştir.
Lambert, bir kişinin yeterli miktarda uyumadığında bir sonraki uykusunda REM fazının daha kısaldığını bu nedenle rüyaların ertesi günü hatırlanamayabileceğini iddia etmiştir. Yani bu demek ki uyku kalitesi düştükçe rüyaları hatırlama olasılığımız da düşüyor.
Lambert, karakter özelliklerinin de rüyanın hatırlanmasında etkili bir ölçek olduğunu belirtiyor.
Rüyalarını hatırlayabilen insanların üzerinde yapılan bir çalışmada, kişilerin karakter özelliklerinin hayal kurmaya, yaratıcı düşünmeye ve iç gözlem yapmaya eğilimli olduğu görülmüş. Aynı çalışmada, daha pratik ve dışarıda yaşananlardan kolay etkilenen insanların, rüyalarını hatırlamakta zorlandığı görülmüş.
Stres ve travma gibi faktörler de ertesi günü kişinin, belki de akıllarından kolaylıkla çıkaramayacakları, kabuslar ve canlı gibi görünen rüyalar görmelerine sebep olabilirmiş.
Neden Rüya Görüyoruz
Rüyayı uykudayken görüyoruz. Uzmanlar uykuyu her şekilde ele alarak açıklayabilirken, rüyayı açıklayabilmek çok daha zordur.
Uyanıkken her düşündüğümüzün bir mantığı ya da dayanağı var. Uyuduğumuzda bizim aktivitelerimiz dururken beyin, faaliyetlerine ara vermeden devam etmektedir. Ancak uykudayken beynin mantıksal düşünen kısmının yerine duygulara yer verilen kısmı daha aktif çalışmaktadır. Bu nedenle rüyalar mantıksal olarak bizlere çok bir anlam ifade etmez.
Son gördüğünüz rüyayı düşünün. Belki yaşanması imkansız bir şey değil, ama mantık olarak başınıza gelemeyecek bir şeydir eminim. Ya da gerçekten yaşanması imkansızdır. Mantıklı mı? Değil.
Yani neden rüya gördüğümüzü tüm bu yazdıklarımdan sonra açıklamak gerekirse, uyanıkken de uyurken de bir şeyler düşünüyoruz. Fizyolojik olarak beyin ölümümüz gerçekleşmediği sürece tüm hayatımız boyunca durmaksızın bir şeyler düşünüyoruz. Uyanıkken düşündüklerimiz bir mantıkla açıklanabiliyor. Uyurken de doğal olarak beyin aktivitelerimiz devam ettiği için yine düşünüyoruz.
Uyurken zihnimizden geçenler mantığın değil, duyguların daha ön planda olduğu düşünceler. Bir bakıma rüyalar, uyurken aklımızdan geçenler, düşüncelerimiz. Uyandığımızda bunları anımsayabilmek ise yukarıdaki başlıkta bahsettiklerimiz ile alakalı.
Ayrıca, rüyalarımızın son düşündüklerimiz ya da son konuşmalarımızdan oldukça etkilendiğini de söyleyebiliriz. Hala bununla ilgili kesin bir kanıt bulunmasa da, bence çoğu insan böyle düşünüyor.
Bu iki başlığı da okuduysanız sizlere birkaç soru sormak istiyorum.
Dün, zihninizden geçen düşüncelerin tamamını hatırlıyor musunuz?
Öyleyse dün gün boyunca düşündüklerinizin tamamını ya da bir kısmını hatırlamamanız, aslında rüyaların da düşüncelerden ibaret olduğunu açıklamaz mı?
Sonuçta rüyalarında tamamını ya da bir kısmını hatırlayamıyoruz, öyle değil mi?
Uykunun evreleri , neden rüya görürüz ve hatırlayamadığımız rüyalar hakkında yazdığım yayının sonuna geldik. Umarım sizler için anlaşılabilir ve keyifli bir yayın olmuştur. Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Sağlık konulu daha fazla yayın için tıklayabilirsiniz.
-Ceren
- Savunma Mekanizmaları – Stres ve Kaygıdan Benliğimizi Nasıl Koruyoruz - 19/02/2022
- Revuele Hydralift Hyalüron Gündüz Kremi Yorumu - 30/01/2022
- Simple Ferahlatıcı Yüz Temizleme Jeli Yorumu - 24/01/2022