Sınav Stresi Nasıl Yenilir – Sınav Öncesi Bunu Okumalısınız!

Sınav Stresi Nasıl Yenilir – Sınav Öncesi Bunu Okumalısınız!

Merhaba Jazetel okuyucuları! Ben Miyazuwish!

Bugün, hazır YKS de yaklaşmışken, öğrencilerin işine yarayabilecek, herhangi bir sınava karşı oluşan kaygı ile ilgili bir kaç bir şey yazmak istedim sizlere. Bildiğiniz gibi hayatımız boyunca gerek akademik anlamda gerekse hobi olarak katıldığımız bir dil kursu da olabilir Karşımıza sınavlar illa ki çıkacak, çıkıyor.

Sınav Stresi Nasıl Yenilir

Normalde sınav stresinin söylenenin aksine asla çok veya az çalışmakla alakası olmadığı gibi, bu durum sınava gire gire aşılan bir durum da değil. Tamamen kişiyle alakalı bir durum. Bu nedenle de kişiden kişiye tabii ki değişkenlik gösterebilir. Ayrıca, bu konuda konuşan uzmanlar genelde stres dediğimiz şeyin belli bir seviyesinin bizleri dinç tuttuğunu, gelecek kaygısının da belli bir sınırının bizi çalışmaya ve ilerlemeye ittiğini söyler. Sıkıntı olan bu kaygı ve stresin bir süre sonra çalışmamızı engellemesi, vücudumuzu gerek psikolojik gerek de bir takım hastalıklarla rahatsız etmesi durumudur. Her şey gibi, stresin de fazlası tabii ki zarar verir.

Sınav Stresi Belirtileri

Peki biz bu kaygı ve stresin ‘fazla‘ olduğunu nasıl anlarız?

Sınav Stresi Nasıl Yenilir

Üzerine düşünüyorsanız, ders çalışmaktan ya da kaygı duyduğunuz ve yapmakta olduğunuz işi yapmanızı engelleyecek kadar bu ‘stres‘ nedenine taktıysanız, evet. Gerçekten bir sorun var demektir. Bu durum bir süre sonra dikkat dağınıklığı veya vücudunuzda yorgunluk hissetmenize, çalışma hevesinizin kaçmasına hatta çalışmak isteyip de çalışamamanıza bile neden olabilir.

Özellikle yaklaşan üniversite sınavı ( YKS ) dolayısıyla bu örnek üzerinden yazıya devam etmem gerekirse, sınav bitince özellikle fark edeceksiniz ki, yaşadığınız stres biraz bile fazlaysa bu saçlarınızın beyazlamasına, uzun vadede baş ağrılarına ve göz numaranızın büyümesine, dikkat kaybına hatta unutkanlığa, dalgınlığa bile neden olacaktır. Ayrıca stres bir çok hastalığa da neden olan bir etken. Bu nedenle geleceğimizi kazanmak kadar, onu kazandıktan sonra sağlıklı kalıp meyvesini yiyebilmemizin de önemli olduğunu unutmamamız gerek.

Sınav Stresi Nasıl Geçer

Peki biz bu stresi nasıl aşarız? Sınav Stresi Nasıl Yenilir ?

Sınav stresinin bir yerde asıl kaynağı bu sınav için çalışmaya başladığımız dönemlerde ortaya çıkan ‘yetiştirememe’, ‘öğrenemediğini düşünme’ kaygısıdır esasen. Ders çalışmaya her oturduğumuzda eğer ‘Zaten yetiştiremeyeceğim, anlasam da unutacağım veya asla mükemmel olamayacağım bu konuda.’ Düşüncesi hem veriminizi yüksek olacaksa da azaltır. Hem de kendinizden emin olamadığınız için motivenizin düşmesine, hatta belki bir zaman sonra çalışmayı/çabalamayı direkt bırakmanıza bile sebebiyet verebilir.

Sınav Stresi Nasıl Yenilir

Her şeyden önce ders çalışmayı bilmek ve kendinize göre bir çalışma planı hatırlayıp ona göre hareket etmek ilerleyen zamanlarda sizi kaybolmuş hissetmekten alı koyacak hem de gerçekten yetişiyor mu yoksa yetişmiyor mu görmenize olanak tanıyacaktır. Ders çalıştığınız sırada bu tip kaygılar beyninizi meşgul ettiği anda bir süre ara verin. Ve eğer yapabiliyorsanız bir kaç esneme hareketi ile vücudunuzu gevşetin. Jazetel’de bulunan ‘Hayat kurtaran esneme hareketleri’ isimli yazı, bu konuda size yardımcı olacaktır.

Esneme Hareketleri Başlıklı Yazıya Ulaşmak için Buraya Tıklayın.

Promodoro Tekniği

Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre 45 dkdan fazla oturmak, vücudunuzdaki kan akışının yavaşlamasına ve uyuşukluğa neden olabiliyor. Bu nedenle promodoro tekniği ile 45 dk çalışma ve 5 dk’lık molalar halinde dersinizi çalışmanız hem zihninize hem de bedeninize çok iyi gelecek, sizi karamsarlıktan kurtarıp dinç kalmanızı da sağlayacaktır.

Sınav Stresi Nasıl Yenilir

Bu stres konusu ile ilgili yaptığım araştırmalarda çoğu yazı bu durumun ‘öğrenme ile orantılı olduğunu, hatta yeterince çalışmayan insanın strese girdiğini’ söylüyor fakat ben buna kesinlikle katılmıyorum. Tam tersi tüm sene, canla başla çalışmış biri kesinlikle kat kat daha fazla kaygı yaşar çünkü yapabileceği şeyleri yapamamaktan korkar. Bu bir yerde omzuna binen sorumlulukların ağırlığıdır diyebiliriz bile.

Kendinize güvenin.

Çünkü kaygılar aslında özgüven problemlerinden ileri gelir. Yapmanız gerekeni yaptınız, çalışmanız gerekiyordu, çalıştınız. Bundan sonrası tamamen şansınıza bağlı. Sınava bir hafta kala, bu çok fazla gelirse en azından bir gün kala ders çalışılmaması taraftarıyımdır ben. Son bir hafta kendime bakar, daha huzurlu ve sakin bir hafta geçirir ve kaygılarımı azaltmaya, spor yapmaya ve sakin kalmaya çalışırım genelde. Size verebileceğim en net tavsiye de bu esasında. Bu bir hafta sayesinde midir nedir, genelde sınav kaygılarım da stresim de asla beni hasta edecek duruma gelmez.

Genelde sınav sırasında da inanılmaz rahat olurum. Gerçi, eskiden olamazdım. Fakat gariptir ki gergin bir şekilde sınav gününe hazırlanırsam, o gün kalktığımda tüm vücudum tutulmuş olduğundan sınava giremez hale dahi gelebiliyorum. Bu nedenle de kendim bu sorunun üstesinden gelmek adına çokça çabaladım. Gerçekten o kadar çok kişisel gelişim kitabı okudum ki bu konuda, şimdi de sizlere okuduklarımı ‘bu durumu aşmış biri olarak’ buraya özet geçmiş oldum. Umarım işinize yarar ve kafanızda bu konuyla ilgili çoğu şeyi oturtmanızı sağlar.

Stressiz ve sağlıklı sınavlar dilerim Jazetel okuyucuları!

miyazuwish

miyazuwish

Merhabalar, ben miyazuwish, 20 yaşındayım. Hobi olarak yeni şeyler deniyorum ayrıca bir kaç tutam çeviri, iki üç parça yazı ve bir çay kaşığı oyun eklerseniz, hayatımı elde ediyorsunuz. Ha bir de ağlayarak ders çalışıyorum o da var. Umarım iyi anlaşabiliriz!

One thought on “Sınav Stresi Nasıl Yenilir – Sınav Öncesi Bunu Okumalısınız!

  • 04/01/2022 tarihinde, saat 01:50
    Permalink

    Efsanesiniz cidden, yazılarınızı okumayı çok seviyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir