Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar
Okulla Başlarken İşinize Yarayacak Üç Madde : Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar
Matematiğe Nasıl Çalışılmalı – Matematik için Tavsiyeler Yazım için Buraya Tıklayın.
Herkese merhaba, ben Miyazuwish! Uzun hatta bu kapanma dönemlerini sayarsak oldukça uzun bir tatilin ardından nihayet okulların açılmasına çok az bir zaman kaldı. Malum neredeyse iki senedir okula gidemiyoruz ve aramızda liseye ve üniversiteye belki de yeni başlamış, daha okuluna hiç gitme fırsatı bulamamış bir sürü kişi var. Peki öyleyse biz bu bilinmezliğe nasıl hazırlanırız? Ne yapmalıyız diyenler, hoş geldiniz! Tam yerine gelmiş bulunuyorsunuz!
Özellikle verimli ve öğretici bir okul dönemi geçirmek isteyen, daha düzenli ve planlı olmak için araştırmalar yapıp kendini hazırlayanlar için bu yazı fazlasıyla yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü ben de üniversite ikinci sınıfa geçmiş ve okul yüzü görmemişlerden olmam sebebiyle son iki aydır bu konu hakkında milyonlarca yazı okudum ve video izledim. Sonunda da kafamın içinde karışık olan bu on milyon bilgiyi buraya gelip özetliyorum ki benim de sizin de kafamızdaki bir çok şey otursun, ne yapacağımızı bilelim. Gerekirse açıp açıp bu yazıyı okuyalım ve kafamıza vura vura verimli olmayı öğrenelim. Umarım toparlayabilirim de işimize yarar hehe.
Okul Tavsiyeleri ; Sınav Stresi Nasıl Yenilir İsimli Yazım için Buraya Tıklayın.
Okul Tavsiyeleri
- 1- Uyku hakkında
Öncelikle evet, okul sebebiyle zaten erken kalkmak zorunda kalacağız. Ama benim erkenden kastım hafta sonları ve tatil zamanlarını da kapsıyor. Sağlıklı yetişkin bir insanın günde 6-8 saat kadar mutlaka uyuması gerektiğini bilmeyen yoktur zaten. Fakat bu biraz da kendinizi tanımanızla alakalı. Günde dört saat uyuyup gayet uyanık ve öğrenmeye açık, sağlıklı kalabilen insanlar illa ki vardır. Benim demek istediğim, uykunuzu asla aksatmayın, sınav zamanı sabahlara kadar çalışayım, yok kütüphanelerde sabahlayalım asla demeyin.
Uykunun öğrenme üzerinde o kadar büyük bir etkisi var ki, özellikle üniversite öğrencileri için okuduğumuz üniversite ileride çalışmak, ilerlemek istediğimiz dersleri kapsıyor. Ve bunları çok iyi bilmemiz gerekli. Lisedeki gibi sınavı geçsem yeter zaten alanım değil diyemeyiz artık. Bu nedenle sadece sınavı geçmek kesinlikle bizi kurtarmayacak. Uykunuzdan asla feragat etmeyin, yetiştiremiyorsanız iki hafta önceden çalışmaya başlayın. Ama mutlaka vücudunuz için gerekli miktarda uyumayı asla aksatmayın.
İkinci olarak, yapabiliyorsanız evden çıkma saatinizden bir veya iki saat önceden kalkmak sizin tamamen uyanmanızı ve acele etmeden rahat rahat gidebilmenizi sağlayacaktır. Öncesinde spor yapın, güzel bir kahvaltı yapın diyenler de çok fakat kendi adıma konuşmam gerekirse sabahın köründe bu ikisini asla yapabileceğimi sanmıyorum ve yapmadığım bir şeyi size de öneremem. Fakat siz de yapamıyorsanız hiçbir şey olmuyor denedim ve onayladım. Tabi yapsanız zarar mı olur? Asla. Tam tersi yararı oluyordur ki herkes dile getiriyor.
- 2- Her zaman hazır olun
Geceden mutlaka ertesi gün giyeceğinizi, çantanızı hazırlayın. Normalde bunun ardından şey geliyor okuduğum yerlerde: “Ertesi günkü dersi tekrar edin.”
Ben bunu asla yapamıyorum. Denedim, gerçekten fakat asla anlamıyorum. Bu nedenle ben yarın işlenecek derste geçen hafta ne yapmışız onu okuyorum. Hatta tarıyorum böyle gözlerimle – üç dakika falan geçiyor- sonra çantama koyuyorum. Oturup tekrar etmeye nazaran daha az işe yarıyor. Fakat hiç yapmamaktan iyidir diye düşünüyorum, bu kısımda seçim tamamen size bağlı.
Son olarak, bir yapılacaklar listeniz mutlaka olsun. Defter veya minik note-padler bunun için fazlasıyla yeterli. Fakat ben böyle durumlar için Notion kullanıyorum. Kendisi bir süredir gerçekten popüler olan Carrd’ın daha ajandavari versiyonu. İstediğiniz gibi ayarlayabilir ve düzenleyebilirsiniz. Zaten Notion’un kendi sitesinde nasıl yapılacağını anlatan kendi videoları bulunuyor. Ayrıca bu uygulama – IOS, Android ve Windows için uygulamaları mevcut- Youtube kullanıcıları arasında da fazlasıyla popüler.
- 3- Okul hayatında yardımı dokunabilecek uygulamalar
Evet, son olarak uygulamalarımıza geçelim. Bunları kendim okul hayatımda gerçekten çok uzun bir süredir kullanıyorum, işime yaradıklarını düşünüyorum. Fakat bu durum kişiden kişiye değişir, denemeden bilemeyiz sonuçta.
Soru bankalarının cevap anahtarı uygulamaları
Gerçekten inanılmaz işe yarıyorlar, bu işe ilk başlayan -ya da en azından benim ilk keşfettiğim- yayın evi muhtemelen Karekök’tür. Hala daha -Matematik okumam sebebiyle- çoğu zaman onların soru bankasını kullanıyorum zira video çözümleriyle bir soruyu anlamamanız mümkün değil.
Matematiğe nasıl çalışılmalı gibisinden bir soruna sahipseniz, daha önce yazmış olduğum yazıya hemen yönlendireyim sizi:
Matematiğe Nasıl Çalışılmalı – Matematik için Tavsiyeler Yazım için Buraya Tıklayın.
Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar
İngilizce Öğrenme Uygulamaları İsimli Jazetel’de Yer Alan Yazıya Ulaşmak için Buraya Tıklayın.
- Khan Academy
Khan Academy, benim lisede de kullandığım bir uygulama idi. Bir çok alanda ders videoları mevcut olan bu sitenin İngilizce versiyonu tabii ki daha çok içeriğe sahip olsa da, Türkçe dublajlı videolar da bir hayli fazla. İlgilinizi çeken bir konuda veya yapamadığınız bir ders konusu hakkında bir sürü video bulabilirsiniz burada.
- Photomath
Bu uygulama bir hesap makinesi, üniversite düzeyi soruları pek çözemese de, alt dönemler için anlamadığınız bir sorunun fotoğrafını çekip cevabına ulaşabiliyorsunuz. Ben gerçekten inanılmaz çok kullanıyordum.
- Notion
Yukarıda bahsettiğim gibi, kendisi bir ajanda misali hayatınızda istediğiniz alanı toparlayan ve her şeyi gözünüzün önünde tutan bir uygulama. Yazı yazmayı gerçekten çok fazla yapan bir kaç öğrencinin burayı defter gibi not almak için kullandığına bile denk geldim. Ama ben maalesef ki sayısalcıyım ve böyle bir şeyleri yapamıyorum. Fakat kesinlikle hayatımdaki çoğu şeyi düzenlememi sağladı diyebilirim.
- Goodreads
Evet, gerçekten aralıksız yıllardır kullandığım, hatta belki de listede en çok kullandığım uygulama olur kendisi. Goodreads, bir sosyal medya uygulaması. Kitaplarınızın barkodlarını okuyarak kaydedebiliyor ve okudukça ilerlemenizi kaydedip durum paylaşarak kitap hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabiliyorsunuz. Ben genelde ne okudum ne okumadım ona bakmak için kullanıyorum. Fakat yazarların bile uygulamada aktif olduğunu düşünürsek, gerçekten inanılmaz bir platform diyebilirim.
- Forest
Listedeki son uygulamamız, Forest. Eminim içinizde bu uygulamayı bilenler ya da duyanlar vardır. Çünkü gerçekten çok fazla insan kullanıyor. Bu uygulama genel olarak, ders çalışırken açtığınız ve istediğiniz sürede geriye sayan, ne kadar çalıştığınızı size gösteren bir uygulama. Odaklanma uygulaması olarak geçiyor. Bu uygulamayı arkadaşlarınızla kod eşliğinde oda kurarak da kullanabilirsiniz. Her sayacı açtığınızda bir ağaç türü seçebilirsiniz bu sayede kendi ormanınızı yaratabilirsiniz.
Bonus Öneri
Youtube’da Study With Me diye aratırsanız, istediğiniz sürede – 45 dakika, bir saat- tam zamanlı ister müzikli, ister müziksiz videolara erişebilirsiniz. Ben ders çalışırken çoğu zaman onları kullanıyorum. Canlı yayınlar da oluyor, eğer gerçekten o an canlı olarak çalışmak isterseniz, onlar da fazlasıyla işe yarıyor.
Fakat o kişi de beni görsün gibi bir düşünceniz varsa Google üzerinden “Study Stream” diye aratmanız yeterli. Bu site, dünyadaki o an ders çalışan bir çok insanla sizi bir Zoom odasına atacak ve o kişilerin kameraları açık olacak. Siz de isteğe bağlı açabilirsiniz ve ta da! Bir kütüphane ortamındaymışsınız gibi gerçekten bir çok insanla bir arada ders çalışabilirsiniz artık!
Bugün de bir yazının sonuna gelmiş bulunuyoruz Jazetel okuyucuları! Umarım Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar isimli yazımı beğenmişsinizdir, işinize yarar! Görüşmek üzere, bir dahaki sefere kadar hoşça kalın!
–Miyazuwish
- Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar - 26/08/2021
- Korku Kitapları – Birbirinden Harika Öneriler - 14/08/2021
- Sınav Stresi Nasıl Yenilir – Sınav Öncesi Bunu Okumalısınız! - 23/06/2021