Site Nasıl Kurulur : Bloggerlar Ne Kadar Kazanıyor – Blogla İlgili Her Şey
‘ Site Nasıl Kurulur ‘ ‘ Nasıl Blog Açabilirim ‘ ‘ Nasıl Blogger Olabilirim ‘ ve daha nice soruyu şu son birkaç yıldır alıyorum. Önceki bloğumda buna detaylıca bir açıklama getirmiştim ancak blog silinince yazı da ortadan kayboldu. Hal böyle olunca da yeni ve daha detaylı bir yazı aldım kaleme :
Öncelikle tüm bildiklerinizi unutun. Site açmak konusunda ve bloggerların elde ettiği kazançlar konusunda tamamen deneyimli biri olarak sizlere yardımcı olacağım. Sizlere tüm deneyimlerimi tüm detaylarıyla anlatacağım. Orada burada herkesin blogger olabileceğini, 1 ayda yüzlerce lira kazanabileceğinizi söyleyen o reklam alan düzmece sayfalarını unutun. Gerçekten unuttuysanız eğer okumaya başlayabilirsiniz:
Site Nasıl Kurulur
Aslında site kurmak çok basit. Bunu yapmanız bi 30 dakikanızı dahi almayacaktır. Önemli olan sitenizi ücretli mi yoksa ücretsiz bir şekilde, Google bünyesinde mi kurmak istediğinize karar vermek.
- Blogspot mı WordPress.org mu?
Soru bu, bu soruyu cevapladığınız takdirde bir sonraki adıma geçebilirsiniz. ‘Peki buna nasıl karar vereceğim, bu konularda bilgim koca bir sıfır’ dediğinizi duyar gibiyim, hayır değilim ama bunu da sizler için detaylandıracağım.
- Blogspot nedir , Blogspot ile site nasıl kurulur , Ücretsiz site açma
Blogspot Google bünyesinde yer alan, üyelerine bir tür ücretsiz blog açma şansı tanıyan platformdur. Açtığınız bloglar blogspot.com uzantısı ile açılmaktadır.
- Örnek : jazetel.blogspot.com
Bu bloglar ile Adsense’e başvuru yapabiliyor, kazanç elde edebiliyorsunuz. Google bünyesinde yer almasından ötürü google, bu bloglara arama sıralamalarında öncelik verebiliyor. Geçmişte blogspot kullanmış biri olarak bunu birçok kez fark ettim.
Adsense dışında farklı reklam şirketlerinden kod kullanarak reklam alamıyorsunuz ancak çeşitli firmalardan reklam alıp bu konularda yazı yazarak yahut sitenin herhangi bir bölümüne reklam aldığınız firmanın afişini yapıştırarak da para kazanabilme şansınız var.
Jaze blogspot kullanmış biri olarak bize Blogspot’u önerir misin?
Elbette öneririm! Bunu önceki bloğumda da defalarca kez söylemiştim ama yine söyleyeyim:
- Özellikle bu işe ilk defa başlayacak olanlara
- Blog yazısı yazıp yazmama konusunda kendisine güvenmeyenlere
- Sıfır maliyet ile blog açayım hem de para kazanayım diyenlere
- Bu işi tamamen hobi olarak yapmak isteyenlere
- Hem blog yazıp hem de diğer bloggerlar ile ortam yapmak isteyenlere
- Maddi anlamda zarar etme korkusu olanlara
- Hobi olarak blogger olmak isteyenlere
- Büyük hedefleri olmayanlara
- Site işleriyle uğraşmak istemiyorum, hiç başım ağrımasın diyenlere
- Acemilere
Şiddetle öneririm. Zira bu konuda hiçbir kaybınız olmayacak, ister günlük gibi kullanın ister çeşitli konularda denemeler yazıp paylaşın, hiçbir şekilde vakit dışında maddi bir kaybınız olmayacak. Hatta bir şekilde bloğunuz büyürse bu blogdan para dahi kazanabilirsiniz! Blogspottan site kurmak ise çok basit:
Blogspot ile Blog Nasıl Kurulur
Bunun için yalnızca google hesabınızın olması yeterli, Blogger ‘a girip kolayca sitenizi kurabilirsiniz. Bir Twitter hesabı açmakla aynı basitlikte. Evet blogspot bu şekildeydi, gelin şimdi de WordPress.org ‘a bakalım.
WordPress Nedir
Blogspot gibi site kurmanızı sağlayan bir platformdur. WordPress.com ve wordpress.org şeklinde ikiye ayrılır. WordPress.com ile açtığınız siteler ile gelir elde edemezken, wordpress.org ile açtığınız sitelerden gelir elde edebilme şansınız var.
- WordPress ile site nasıl kurulur – Ücretli site açma
WordPress ile site açabilmeniz için öncelikle bir firmadan hosting+domain satın almanız gerekiyor. Peki ya bu hosting ve domain ne demek?
- Host ve Domain nedir
Host Nedir : Sitenizin 7-24 yayın yapabilmesini sağlayan, bunun için tasarlanmış ağ bağlantılarına sahip olan serverlardır.
Domain Nedir : En basit anlatımıyla bir web adresidir, isminizdir. Örnek : jazetel.com /Jazetel.org/ Jazetel.net ve daha nicesi.
Hosting ve Domain Nasıl Alınır / Hosting ve Domain Fiyatları
Yukarıda da belirttiğim gibi bu iki servis ücretli servisler. Bunlardan faydalanmak için belli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Bu iki servis hosting firmalarında yıllık ücretler ile satılıyor. Ücretleri Kdv dahil (Çoğu firma kdv’siz tutarı ile reklam yapıyor) 200-400 lira arasında değişmekte, bu satın alacağınız firmanın kalitesine göre daha da yukarılara çıkabilmekte.
Ayrıca birçok host firması ilk yılı yarı fiyatına indirip 2.yıl host+domaininizi yenileyeceğiniz zaman bu tutarı 2 hatta 3 katına çıkarabiliyor (godady gibi). Bu gibi durumlara karşı önceden firma yetkilisi ile görüşüp ona göre host+domain satın almanızı tavsiye ederim. Sonradan firma değiştirmek zor olabiliyor. Host ve Domaini satın aldıktan sonra firma yetkilileri wordpress kurulumunuzda yardımcı oluyor ancak ben kısaca açıklayayım.
WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır
Firma sitesine giriş yapıp, C panele giriyor oradan wordpress’i indiriyor ve domainini aldığınız sitenin tema vs kurulumunu yapıyorsunuz.
Jaze şuan wordpress.org kullanıyorsun. Bize wordpress’i önerir misin?
Öneririm neden önermeyeyim, ama kimlere?
- Bu işte ilerlemek isteyenlere
- Zarar kaygısı olmayanlara
- Blog yazısı yazma konusunda kararlı olanlara
- Geri dönüş alamadığında üzülmeyeceklere
- Blog yazısı yazma konusunda bilgili olanlara
- Site işleri ile uğraşacak vakti bol olanlara
- Sabırlı olanlara
- Özgün olanlara
- ‘Ben bu bloğa para yatırdım niye para kazanamıyorum’ diyerek depresyona girmeyeceklere
- Bu işten sıkılmayacaklara
- Devamlı olarak içerik üretebileceklere
Şiddetle öneririm. Blogspota oranla panel kullanımı daha kolay ve zevkli. Ancak aynı zamanda da blogspota oranla yükü daha fazla. Çeşitli insanların-botların, sitenize saldırması vs söz konusu olabiliyor, siteniz bir anda çökebiliyor, bu konuda bilginiz yok ise stresten haşır haşır saçlarınız dökülebiliyor 🙂 Bu gibi durumları deneyimleye deneyimleye öğreniyor, öğrendikçe de bilgileniyorsunuz. Ancak tüm bunlar uğraş istiyor.
Kendi adıma konuşayım WordPress’de yaşadığım ilk sorunda ‘B*k vardı da geçtin wordpresse’ diye kendime kızıp saatlerce ağlamıştım. Bin bir pişman olmuştum, ancak alışınca hem stresiniz azalıyor, hem de bu gibi durumları artık ‘off yine mi‘ diye karşılamaya başlıyorsunuz. Ama alışmanız gerçekten uzun sürüyor… Vel hasıl kelam site kurmak bu şekildeydi. Gelin şimdi de bu bloglardan ne kadar kazanılabileceğine değinelim.
Bloggerlar Ne Kadar Kazanıyor
Bu soru eminim hepinizin aklını kurcalamıştır. Zira blogger olmadan önce benimde aklımı kurcalamıştı diyecektim ki hayır kurcalamamıştı aslında, ne bileyim merak etmemiştim hatta kazandıklarını da bilmiyordum. Bendeki de böyle bir aptallık işte 🙂 Neyse konuya dönelim :
Bloggerlar genel olarak Adsense kullanarak; Adsense reklamlarının görüntülenme artı tıklanma sayısına göre gelir elde etmekte. Tabi bunun yanı sıra farklı reklam firmaları ile de gelir elde etme şansları da var ancak en güvenilir ve yüksek gelir genellikle Adsense tarafından oluyor. Diğer reklam firmalarını hiç kullanmadım bu konu hakkında pek fazla bir şey söyleyemeyeceğim ama genel olarak reklam firmalarının ücretlendirme şekli : 1000 görüntülenme başına 10 kuruş şeklinde.
Adsense kullanan biri olarak anladığım kadarıyla adsensede de durum bu şekilde : 1000 görüntülenme başına 10 kuruş. Adsense bunun yanı sıra tıklanma başına da ücretlendirme yapıyor. Tıklanma başına genellikle 20 kuruş 70 kuruş oluyor, bu reklama tıklayanın o siteden alışveriş yapması ile 1-3 liraya kadar çıkabiliyor.
Bu konuda net konuşamayacağım zira bunun farklı algoritmaları var, hangi tıkın ne kadar kazandırdığını bilmek pek mümkün değil ama hemen hemen bu şekilde. Yakında Adsense için farklı bir yazı yazacağım bu nedenle bu konunun üzerinde pek durmuyorum.
- Bloggerlar ne kadar kazanıyor ?
Evet, soru bu. Aslında googleda bu soruyu cevaplayan onlarca hatta yüzlerce yazı mevcut ama inanın bana hepsi şehir efsanesi 🙂 Birçok yazıda günlük 200-500 ziyaretçi elde eden bir sitenin aylık gelirinin 200 lira olduğunuz söylemiş. Yok artık! Önceki sitemi baz alarak söylüyorum ki : Ufak atın da enayiler yesin.
Önceki sitemde trafiğim hemen hemen bu şekildeydi ancak tam tamına 1,5 yılın sonunda anca 200 küsur lira kazanabilmiştim. Ki bu kazandığım para ile de zaten bu siteyi kurdum. Bloğumdan kazandığım bloğuma gitti 🙂
Bu sitemde bir kazancım olmadığı için buraya parantez açamıyorum. Olur da bir gün kazanç elde edersem özellikle bu konu hakkında : Blogger ve wordpress gelir elde etme farkları konusunda yazı yazacağım. Ancak bu pek yakın gelecekte olacakmış gibi görünmüyor. Kendi kazancımı baz alarak bir oranlama yaptım, inanın bana google ‘da bu konu hakkında yazılan oranlamaların en gerçeğe yakını benim verdiğim oranlar. Buyurun :
Günlük Görüntülenme Sayısına Göre Adsense Aylık Geliri
- 500 – 1.000 günlük görüntülenme için aylık gelir : 50 lira
- 1000 – 2000 günlük görüntülenme için aylık gelir : 200 lira
- 2.000 – 5.000 günlük görüntülenme için aylık gelir : 300 lira
- 5.000 – 10.000 günlük görüntülenme için aylık gelir : 500 lira
- 10.000 – 100.000 günlük görüntülenme için aylık gelir : 500-1000 lira
Günlük sayfa görüntülenmeniz 10.000‘nin üzerine çıkınca, çeşitli firmalar sizlere reklam vermeyi teklif edeceğinden dolayı bu ücretin yanı sıra diğer firmalardan da gelir elde edebileceğinizi unutmayın. Verdiğim rakamlar örnek ve gerçeğe yakın rakamlardı. Adsense direkt olarak kesin bilgilerin olduğu ekran fotoğraflarının yayımını yasakladığı için, önceki bloğumda yaptığım gibi ss paylaşamıyorum 🙂
Adsense ile 1.000 abonelik bir youtube kanalından da görüntülenme başına para kazanabilirsiniz. Bildiğiniz üzere Youtube ile Bloğa olan ilgi ve alaka ne yazık ki azaldı.
Niyetiniz gerçekten para kazanmak ise sizlere blogdan ziyade Youtube’yi öneririm. Bunu önceki bloğumda da söylemiştim twitter hesabımdan bana mesaj atan herkese de söyledim. Söylemeye de devam ediyorum: Gerçek bu, ne yazık ki üzerinde çok uğraşılmamış bir bloğun böyle bir zamanda gelir elde etmesi çok zor.
Youtube ile çalıntı bir dizi sahne videosu ile kısa zamanda abone elde edip, gelir elde etmeye başlayabilirken ki bu çok yanlış ancak karşılaştırma yapmak için söylüyorum : blogda iş kesinlikle böyle değil. Yazdığın ufacık bir şey farklı bir blogdaki yazıya benzerse tak google tarafından banlanıyorsun. Bu sorunu çok yaşadım, hiç girmediğim görmediğim okumadığım bir blog yazısıyla, bir iki cümlem aynı diye banlandığım çok oldu.
Blogger olacaksanız baştan aşağıya özgün olacaksınız. Kurduğunuz cümle kalıplarından tutun kelimeler dahi birbirine benzemeyecek. Böyle böyle ilerleyeceksiniz.
- Son olarak ‘ bloggerlık ile ne kadar sürede para kazanabilirim ? ‘ sorusuna cevap vermek istiyorum.
Bloggerlık ile ne zaman para kazanmaya başlayabilirim
Bu süreç size bağlı değişmekle birlikte ilk 6 ay kesinlikle maddi anlamda bir düşünceniz olmasın, çünkü bir mucize olmadığı sürece gelir elde etmeniz çok zor. İlk 6 ayın sonunda sitenizin maliyetini, yıllık ücretini çıkarabilirseniz ne mutlu size ancak bu da çok zor.
Her şeyi düzgün bir şekilde yapabilirseniz ilk 1 yılın sonunda siteye yatırdığınız maliyeti bir ihtimal geri kazanabilirsiniz. Bu geliri ne aralıklarla kazanacağınız size ve site trafiğine bağlı. Yılda 200 lira da kazanabilirsiniz. Ayda 200 lira da kazanabilirsiniz. Ancak dediğim gibi site kurarken ilk 6 ay – 2 yıl için pek bir gelir beklentiniz olmasın. Zararınız karşılanırsa ne mutlu size.
Vel hasıl kelam site nasıl kurulur – Bloggerlar ne kadar kazanıyor – blog kurarak para kazanabilir miyim gibi soruların yanıtlarını en gerçekçi biçimde kendi deneyimlerim ile sizler için yazdım.
Bir sonraki yazım sizin sorularınız üzerine şekillenecek. Sorularınızı sosyal medya hesaplarıma mesaj olarak atmak yerine bu yazının altına atarsanız sevinirim; Verdiğim cevapların herkes tarafından görünmesi, diğerlerine de yardımcı olması güzel olur.
Uzun soluklu bir yayın oldu ancak hemen hemen birçok soruya yanıt verebildiğimi düşünüyorum. Sağlıcakla kalın mutlu kalın, iyi kötü tüm yorumlarınızı bekliyorum.
-Jaze
Son yayınım : You Are My Glory Konusu ve Oyuncuları
- Doa Ginseng Serum Yorumu – Memnun Kaldım Mı? - 21/05/2024
- Hidden Love Konusu ve Yorumu – Bir İlk Aşk Meselesi - 10/09/2023
- My Lovely Liar Konusu ve Oyuncuları – Benim Güzel Yalancım - 31/07/2023
gerçekten sabır işi, seni tebrik ediyorum bu konudaki azmin için. ben asla bu kadar sabredemezdim
Ciddi bir beklenti olmadığı sürece, yaparken zevk de alınca ilerliyor bir şekilde. Benim için güzel bir hobi. Ve teşekkür ederim,?
Şu an ilgi alanım olmasa da bilmekte fayda var diyip merakla okudum ve gayet net bir şekilde anladım. Çok başarılı bir yazı olmuş. Sana ve bu işle uğraşanlara bol bol başarılar diliyorum.
Çok teşekkür ederim chuck, elimden geldiğince bu konudaki tüm bilgilerimi bir yazıda toplamaya çalıştım ?