Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanın Yolları

2021’de Kitap Okuma Alışkanlığını Edinmek : Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanın Yolları : Kitap Okumak

kitap okumak

Kitap okumak isteyip bir türlü okuyamayan ya da okuduğunu anlamayan, ve buna bahane olarak zaman yetersizliğini öne süren herkese ilaç gibi gelecek bu yazı umarım 2021 yılında kitap okuma alışkanlığı ‘nızı edinmenizi ya da alışkanlığınızı daha üst seviyelere taşımanızı sağlayabilir. Keyifli okumalar…

“Zamanınızı başkalarının yazılarını okuyarak kendinizi geliştirmek için kullanın, böylece onların uğruna çabaladıklarını kolayca elde edersiniz.”

-Sokrates

Kitap okumak hayatın en büyük hilesidir.

Birçok zorluktan geçip, belli bir konu hakkında bir sürü bilgi edinen bir yazar var. Yıllarını bunları öğrenirken harcamış ve sonra uzun süre emek harcayıp bu bilgileri özetleyerek bir kitap yazmış. Ve bu zor kazanılmış bilgileri öğrenmek için tek yapmanız gereken şey o kitabı okumak.

Çoğu akıllı ve başarılı insan kitap okumanın öneminden bahseder. NBA yıldız oyuncularının koçu olan Phil Jackson, oyuncularına oyuna yaklaşımlarını geliştirecek okuma ödevleri verir, Robert Greene, eserlerinde 300’den fazla kitaba atıfta bulunur, hepimizin bildiği milyarder girişimci Elon Musk “kitaplar tarafından büyütüldüğünü” söyler.

Sizin de başarılı olmak istediğinizi biliyorum. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmek, 2021 yılında yapabileceğiniz en iyi şey olabilir. Bunu nasıl yapacağınızı gösteren 4 madde hazırladık.

Kitap Okuma Alışkanlığı

  • Sadece İlginizi Çeken Şeyleri Okuyun

“İyi kitap okumayan birinin, hiç okumayan birine göre avantajı yoktur.”

-Mark Twain

Kitap okumak

Kitap okuyamamanın en yaygın sebebi motivasyon eksikliğidir. Okulda çoğumuz kitap okumak için başlangıçta klasik kitapları seçti. Bazıları için ilgi çekici olabilir ama herkes bu tarz kitaplar okumak istemez çünkü içinde gerçek dünyayla ilgili değerli bilgiler yoktur.

Motive olmanın ve sık sık okumanın en iyi yolu gerçekten ilgilendiğin bir şeyi okumaktır. Bir kitapla gerçekten ilgilendiğinizde, okumayı sıkıcı veya zor bulmazsınız. Kitabı açarsınız ve istediğiniz için okursunuz.

Hangi konularla ilgilendiğinizi düşünün. Belki kişisel finans, kariyer başarısı, psikoloji, felsefe ya da dünyadaki herhangi bir ders olabilir. İstediğiniz konuyla alakalı bir sürü kitap bulabileceğinizi garantiliyorum. Eğer okumaya başlamak için uygun kitabı arıyorsanız sitemizin kitap bölümünden yararlanabilirsiniz.

Bir şeye tamamen bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Bir başlık seçin, ilgili bir kitap kapın ve ona bir şans verin. Eğer kitabın içinde hissedemiyorsanız bitirmek zorunda değilsiniz. Onu bırakıp, istediğiniz başka birini bulabilirsiniz. Aynı konuları işleyen ve size hitap eden yüzlerce kitap var.

İlginizi çeken kitapların içine çekilerek okuma alışkanlığınızı çok basit bir şekilde edinebilirsiniz ve kitap okumak dört gözle beklediğiniz bir şey haline gelir.

Kitap Okumak

  • Sesli Kitapları Deneyin

“Tüm iyi kitapların okunması, geçmiş yüzyıllardaki en iyi beyinlerle yapılan bir sohbet gibidir.”

-Rene Descartes

kitap dinlemek

Sesli kitaplar, kitapların sunduğu bilgileri daha etkili ve verimli bir şekilde almanın harika bir yoludur. Eğer denemediyseniz sesli kitap, bir anlatıcının kitabı okuduğu ses kaydıdır.

Geleneksel kitaplar ‘a göre üç avantajı vardır:

1- Anlaması Daha Kolaydır: Birisi okuduğunda bilgileri almak daha kolaydır. Kelimeleri okumak için fazladan çaba harcamanız gerekmez. Hem de anlatıcı önemli yerlerde sesini değiştirerek tonlamalar yapar ve bu da anlamayı kolaylaştırır. Ayrıca durdurup, kaçırdığınız yerleri tekrar dinleyebilirsiniz.

2- Her Yerde Kullanılabilirler: Evde, otobüste, arabada, uçakta ya da sesli kitap dinleyebileceğiniz herhangi bir yerde kullanabilirsiniz. Okumak için yeterince zamanınız yoksa oldukça faydalılar. Mesela evi temizlerken ya da bulaşık yıkarken dinleyebilirsiniz. Bu yolla ne kadar çok kitap bitirebileceğinize inanamayacaksınız. Tek yapmanız gereken kulaklıklarınızı takmak!

3- Daha Ucuzlar: Normal kitaplar oldukça pahalı, tek bir kitap en az 30-40 TL tutuyor. Ama bazı sesli kitap uygulamaları sınırsız kitap dinleme hakkıyla aylık 10-30TL arasında bir fiyata denk geliyor. (Uygulamaya bağlı olarak değişiyor fiyatlar.)

Bu avantajlara ek olarak, bazı insanlar dinleyerek daha iyi anladığını fark eder yani sesli kitapları geleneksel kitaplardan daha çok sevebilirsiniz. Kitapların sunduğu bilgiyi size en uygun olan yolla edinebilirsiniz.

Zaman Yönetimi

  • Özel Bir Zaman Belirleyin

“Zeki bir insanla karşılaşırsanız, ona hangi kitapları okuduğunu sorun.”

-Ralph Waldo Emerson

Kitap Okuma Alışkanlığı

Yılda 50 kitap okuyan insanların sizinkinden daha fazla zamanı yok. Özel büyüler ya da hileler kullanmıyorlar, sadece bunu bir hayat tarzı haline getiriyorlar.

Bir şeyi hayat tarzı haline getirirseniz, programınıza dâhil olur. Kitap okumak için olağanüstü bir iradeye sahip olmanız ya da hayatınızı tamamen değiştirmeniz gerekmiyor. Zaten zamanla her gün yaptığınız şeylerden biri haline gelecektir.

Özel bir zaman belirleyerek bunu sabit bir iş yapabilirsiniz. Sadece özel zamanınızı seçin ve onu okuma saatiniz olarak ilan edin. Örneğin, sabah işe gitmeden önce, akşam yatmadan önce ya da gün içinde herhangi bir zaman olabilir; sizin için en uygun ve rahat olan zaman dilimi hangisiyse onu seçin ve denemekten çekinmeyin.

Uzun bir süre ayırmanıza gerek yok, 30 dakika uzun vadede büyük fark oluşturacaktır. Eğer günde 30 dakika ayırırsanız, yılda 182,5 saate denk gelir ve bu da yaklaşık 30-36 sesli kitap demek olur.

Bu özel zaman çabucak vazgeçilmez alışkanlığınız haline gelecektir. Diş fırçalamak ya da yemek yemek gibi otomatik olarak yaptığınız bir şey olacaktır. Sıkıcı bulmayacaksınız çünkü artık hayatınızın bir parçası olacak. Artı olarak, hem doğru kitabı hem de doğru kitap biçimini seçmek mükemmel bir uyum oluşturur.

Ölü Zamanlar için Kitap

  • Ölü Zamanlarda Okuyun

“Okumak, sıradanlıktan daha fazla olmak isteyenler için çok önemlidir.” 

-Jim Rohn

Kitap Okuma Alışkanlığı

İlk üç madde 2021’de kitap okumayı alışkanlık haline getirmek için harika tavsiyelerdi. Ama eğer kitap okuma huyunuzu bir sonraki seviyeye çıkarmak istiyorsanız ölü zamanlarınızda okuyun.

Ölü zamanlar, güne dağılmış olan küçük zaman dilimleridir. Evde uzanırken, kahvenizin ya da çayınızın demlenmesini beklerken… Dinlenirken hiçbir şey yapmıyoruz, bu boşluğu kitap okuyarak doldurabilirsiniz. Kitabı bir şekilde etrafınızda bulundurmaya çalışın, sesli kitap, Kindle hatta geleneksel kitaplar bile olabilir. İki-üç dakikalık küçük bir boşluk bulduğunuzda bile hemen kitabınızı açıp okumaya başlayın. Çok az gelebilir ama uzun vadede gerçekten kayda değer bir zaman. Varsayalım ki günde iki dakika okuyorsunuz, yılda 12 saate denk gelir yani iki sesli kitap bitirebileceğiniz anlamına gelir.

Bu sayede, yeni bir şey öğrenmek için elinizdeki bütün şansları değerlendirebilirsiniz. Çok fazla enerji harcamanıza gerek bile yok çünkü zor bir şey değil. Sadece her an yanınızda kitap bulundurmak için dikkat etmeniz gerekiyor. Bunu bir kere yaptığınızda, okuma alışkanlığınız oluşmaya başlayacak ve bir sürü yeni şey keşfetmek için daha fazla şansınız olacak.

-Sura

 

Kitap Okuma Alışkanlığı medium.com adresinden çevrilerek alınmıştır.

2 thoughts on “Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanın Yolları

  • 12/01/2021 tarihinde, saat 16:59
    Permalink

    Kitap okuma alışkanlığı edinmek için motivasyon beklememek de önemli. Direk kitabı elimize alıp kendimizi o dünyaya atmak gerek. Sonrasında zaten iyi ki başladım diyeceksiniz. Çok güzel bir yazıydı ellerinize sağlık ?

  • 13/01/2021 tarihinde, saat 00:56
    Permalink

    Çok teşekkürleer 🙂 Haklısınız, zaten kendimizi o dünyaya atabilsek otomatik olarak motive olmuş da oluruz, önemli olan o dünyaya girebilmek değil mi zaten?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir