Memento Konusu – Memento İncelemesi ve Sinematografisi
Merhabalar bugün benim en sevdiğim film olan ve yıllardır yerini koruyan Memento (Akıl Defteri) denen baş yapıttan bahsetmek istiyorum. Bu filmi herkese önerirken blog okuyucularımıza önermemek haksızlık olurdu!
Memento bir Christopher Nolan filmi ki buradan bile aslında iyi bir film olduğu anlaşılabilir. Memento ‘Memento Mori’nin bir uyarlamasıdır ve Christopher Nolan tarafından yazılıp, yönetilmiştir.
Memento Konusu
- KISACA MEMENTO
- Yapım yıl: 2000
- ImDb: 8,4/10
- Süresi: 2 saat
- Tür: Gizem/Gerilim
Memento sık aralıklarla hafızasını kaybeden bir adamı konu alıyor. Bu adamın ender bir unutkanlık hastalığı var. Bu adam; Leonard, hafızasını kısa aralıklarla kaybetse bile bir suçu çözmeye kendini adıyor.
Hırslı ve intikamcı adamımız elinden geldiğince, hafızası ne kadar önüne taş koysa da, imkanları kullanarak kendine yeni yollar açıyor ve olayı çözüyor. Fakat, sonunda öğreniyor ki o kadar zamandır aradığı şey gözünün önünde…
- KARAKTERLER :
- Leonard Shelby “Guy Pearce”: Filmin ana karakteri ve aynı zamanda protagonisti (iyi adamı). Leonard, hafıza yetersizliğine rağmen pes etmeden intikam peşinde koşuyor. Kararlı ve istikrarlı bir karakter. Adalet istiyor.
- Teddy Gammell “Joe Pantoliano”: İşte filmin kötü adamı! Teddy Leonard’ın hastalığını kullanarak onu elde tutmaya çalışıyor. Leonard’ın aklını karıştırıp doğrudan saptırtıyor.
- Jimmy ve Natalie çifti: Jimmy ve Natalie, yasadışı işler yapan bir çift. Ve onlar da, tabi ki, Leonard’ı yanlış yola yönlendiriyorlar.
- KAMERA AÇILARI :
Film boyunca birçok yakın çekim görüyoruz. Filmde duygular çok ağır olduğu için, sürekli bir gizem havasında ilerlediği için oyuncuların mimiklerini görmek büyük önem taşıyor. Bu yüzden film boyunca birçok kez oyuncuların direkt mimiklerine odaklanmış çekimlerle karşılaşacaksınız.
Ayrıca, Leonard’ın elde ettiği bilgileri nasıl unutmadığı göstermek ve izleyiciye bilgi sağlamak için de birçok yakın çekim var.
- SES:
Film boyunca filmin gizemli havasına katkıda bulunan sessiz müzikler duyuyoruz. Bilinçli olarak bu müziklerin çaldığını bile fark etmeye bilirsiniz arka planda, fakat filmi izlerken o gerilimi hissedeceksiniz.
Ayrıca, film gündelik hayatta geçtiği için hem diegetik* hem de nondiegetik* sesler duymak mümkün.
Non-Linear / Neo Noir
Memento bir ‘non-linear’ (çizgisel olmayan bir kurgu) film. Yani, filmde yaşananlar olduğu sırasıyla yansıtılmaktansa karışık bir şekilde gösteriliyor. Yani, film bir anda bağımsız bir sahneden devam edebilir. Ve, bilin ki bu sizin aklınızda tutmanız gereken ve ilerideki bir sahnenin bir parçası.
Filmde sık sık geçmişse gitmeler (flashbacks) oluyor ve bu da filme özel bir hava katıyor. Ayrıca, Memento bir Neo noir (Yeni Kara) film, yani çokça kara film özelliği taşıyor.
- RENKLER :
Renkler ise aslında filmde önemli olan ayrı bir konu çünkü çokça kez mavimsi renkler göreceğiz. Bu renkler sayesinde aslında bahsettiğim ‘non-linear’ olayını da çözmüş olacağız. Ve Memento’da çokça siyah&beyaz sahneler de var.
Eğer düzgün takip edilir ise renklerin önemi filmde açıkça gösteriliyor. Leonard’ın hastalığı da ayrı sahnelerde ve ayrı renkler ile izleyiciye sunuluyor. Ve bu da açıklığa kazandırılmaya çalışılıyor.
Memento Filmini Kimler İzlemeli
Memento gizem ve korku severler de dahil herkesin izlemesi gereken, ayrıntılardan oluşan bir başyapıt. Zaman bulan herkesin izlemesi gerektiğini düşünüyorum.
Not olarak, bu filmin ilk izleyişte çok kafa karıştırıcı geldiğini göreceksiniz fakat her bir sonraki izlemenizde sırlar bir bir çözülecek.
*Diegetik: Filmin içinde olan, karakterlerin duyabildiği sesler. Örn: radyo, köpek sesi…
Nondiegetik: Filmin dışında olan, karakterlerin duymadığı müzikler. Örn: jenerik…
Haftaya başka bir incelemede görüşmek üzere!
-Pell
- Mehmet Rauf Eylül Kitap İncelemesi - 27/09/2021
- Trial Marriage Konusu ve Oyuncuları - 19/09/2021
- Demon Slayer Konusu ve Anime İncelemesi - 06/09/2021