Limon Çekirdeği Filizlendirme ve Büyütme Detaylı Anlatım
Limon Çekirdeği Filizlendirme – Limon Çekirdeği Büyütme – Limon Çekirdeği Çimlendirme Detaylı Anlatım
Beni uzuuuuunca bir süre takip eden takipçilerim bilirler, bitkilere karşı inanılmaz bir sevgi ile doluyum. Onlarla konuşmak, onlara derdimi, sıkıntımı ve mutluluğumu anlatmak, onlara dokunmak en büyük mutluluğum.
Konuşmayı çok sevmeyen bir insan olmama rağmen bitkilerimi karşıma alıp saatlerce onlarla konuşabiliyorum. Cevap vermemeleri, beni yargılamamaları ve söylediğim her şeyi sessiz sakin bir şekilde dinlemeleri beni rahatlatıyor. Bu durum beni insanlarla konuşmaktansa, bitkilerle konuşmaya itiyor. Bu yüzden olsa gerek en büyük sırlarımın ortağı hep bitkilerim.
Binali, Şakir, Binayşe, Acun… Hepsi bitkiden öte çocuğum, en yakın arkadaşım, dostum gibi. Onlara insanmışcasına muamele etmem birçok insan tarafından garip karşılansa da, bunu garip karşılayan insanlardansa, onların bana daha fazla faydasının dokunduğunu düşünüyorum.
Bitkilerle içli dışlı olmayı seviyorum, onların büyümelerine şahit olmayı seviyorum ki işte tam da bu yüzden çekirdek filizlendirmeye başladım.
Limon-mandalina-portakal bir turunç çekirdeğiyle başladığım bu serüven ile birlikte çekirdeklerin ilk anından küçük birer fidan olma aşamasına dek her anına tanık oldum. Bu o kadar farklı ve güzel bir duyguydu kiii bunu sizinle de paylaşmak istedim.
Çocuk büyütür gibi evinizde bir meyve çekirdeğini büyütmek inanılmaz bir duygu. Kesinlikle ve kesinlikle bu duyguyu tatmalı, evinizde çekirdekten bitki üretimine başlamalısınız.
Buna heves edenlere umarım bu yazım faydalı olur, hadi başlayalım;
Limon Çekirdeği Filizlendirme
Öncelikle birkaç tane turunç çekirdeğine ihtiyacınız var; bu limon olabilir, mandalina olabilir ya da portakal. Hangi Turunç çekirdeği olduğu asla fark etmiyor zira bu turunç çekirdeklerinin filizlendirme aşamaları hep aynı.
Ben limon çekirdeği kullandım, şuan aşağıda ki görselde de limonun içinden çıkma birkaç çekirdek var.
Çekirdek Filizlendirme Aşamaları
- Bu çekirdeklerin ilk katmandaki kabuklarını nazikçe parmaklarımızla soyuyoruz.
Soyma işleminin kolay olabilmesi için çekirdekleri yıkayıp iyice kurutun.
2 Yaprak havlu kağıt (Tuvalet kağıdı da olur) koparıp katlayın ve üzerine soyduğunuz çekirdekleri aralıklarla bırakın.
- Ardından peçeteyi çekirdekleri kaplayacak şekilde katlayın.
- Daha sonra peçeteye su serpip peçetenin alt üst iyice nemlendiğinden emin olun.
- Son olarak peçeteyi, nazikçe bir buzdolabı poşetinin içine yerleştirip, poşetin içine hava üfledikten sonra poşeti bağlayıp; evin güneş almayan karanlık bir bölgesinde poşeti 10 gün boyunca saklayın
10 günün sonunda poşeti açtığınızda çekirdekler henüz filizlenmemiş, yahut görüntüde ki gibiyse tekrar peçeteyi katlayıp, peçete kuru ise tekrar nemlendirip poşetin içerisine aynı şekilde bırakıp, bağlayıp 1 hafta hatta bir 10 gün daha bekliyoruz.
Bazı çekirdekler çok daha geç filizlenebiliyor bunun için endişelenmenize gerek yok 1 hafta arayla poşetinizi kontrol edin sadece.
Çekirdeklerim ölü, bunlar filizlenmez diye vesveseye kapılmayın. Onlarca çekirdek filizlendirdim biri bile sorun çıkarmadı, sadece bazıları daha geç filizlenebiliyor.
Kontrolleriniz sonucu peçetenin arasına bıraktığınız çekirdekler görüntüde ki gibi yeşillenip filizlendiyse ekime hazır demektir.
Limon Çekirdeği Çimlendirme
- Limon çekirdeğini, filizini saksıya nasıl dikebilirim?
Herhangi bir saksıya çekirdekleri yan yana dikebilir yahut ufak bir saksıya 1 çekirdeği tek başına dikebilirsiniz. Bu tamamen sizin kararınız. Çekirdekler henüz ufak olduğu için sık sık dikmenizin pek bir sorunu olmayacaktır.
Burada ki önemli nokta çekirdekleri yüzeye yakın alanlara dikmek.
Saksınızda ki toprağa işaret parmağınız ile ufak delikler açıp çekirdekleri, filizleri yukarıya bakacak,topraktan hafif çıkacak şekilde dikeceksiniz.
Ortada ki mor saksımda ki filizleri anlık dikip çekmiştim. Sizde aynen bu şekilde dikeceksiniz.
Diktikten sonra ise can suyunu verip, evin en en en en güneş alan sıcak bölgesine koyup, güneşten iyice faydalanmasına yardımcı olmalısınız.
Bu çekirdekler güneşi çok seviyor. Normal şartlar altında 1 yılda ulaşması gereken boyuta sırf çok güneş aldığı için 4-5 ayda ulaşabilir o derece seviyorlar güneşi. (Görüntüde ki fotoğraf filizlerin ilk 1 hafta sonraları.)
Limon Ağacı Toprağı Nasıl Olmalı
Bu çekirdeklerin özel bir toprağa ihtiyaçları yok. Herhangi bir toprakta yetiştirebilirsiniz. Ancak ‘yok ben her şeyi tam olsun istiyorum’ derseniz eğer; Bu çekirdekler hafif kumlu toprakları daha çok seviyor.
Toprağınıza hafiften kum karıştırabilirsiniz
Limon Ağacını Nasıl Sulamalıyım
Çekirdeklerin ilk birkaç ayı her gün sulayın, daha sonra 1 gün arayla toprakları kurudukça sulayın. Limon ağaçları suyu en az güneş kadar seviyor.
Peki hiç filizlendirme, peçete işine girmeden çekirdeğimi soyup direk toprağa eksem yine de tutar mı?
Evet tutar, görüntüde ki gibi toprağı aşıp yavaş yavaş filizlenir. Peçete arasına almamızın amacı çekirdekleri çok daha erken bir vakitte filizlendirmek. Direk toprağa ekmemiz ile bu vakti 2 hatta 3 katına çıkarıyor.
Çekirdeklerimin hepsini sık sık aralıklarla bir saksıya ektim, bunları ne zamana ayırmalıyım?
Bu ayırma işlemini daha birkaç gün önce filizlerim 16 haftalık iken yaptım. Şimdi filizlerimi ayırırken ne boyutta olduklarını göstermek için size bir görsel bırakıyorum;
Ufacık bir fidan görüntüsü veren bir boyutta iken artık ayırıp güzel bir saksı da bir başına büyütme kararı aldım. Sizde bu boyutta iken minik limon ağacınızı ayırabilirsiniz.
Ayırırken köklere zarar vermeden nazikçe, farklı bir saksıda yine yüzeye yakın dikmelisiniz.
Limon Ağacı Ne Zaman Meyve Verir
Jaze ağacım büyüyünce bana meyve verecek mi?
Evet, işte tam da bu yüzden görüntüde ki miniğe ‘Acun‘ adını verdim. Büyüyüp beni portakallara boğsun diye.
Burada bir parantez açmak istiyorum bu turunç ağaçları aşılanmadan meyve vermiyor, beli bir yaşa geldiklerinde aşılanmaları gerekiyor. Aşılama dediğimde; farklı bir turunç ağacından alınan parçanın kendi ağacınıza iliştirme şeklinde oluyor. Kolay ama daha önce yapmadığım için çok fazla bilgi veremiyorum.
Acun, aşılanacak duruma geldiğinde bunun hakkında da detaylı bir paylaşım yapacağım.
Ancak bazı çekirdeklerin mucizevi şekilde hiç aşı yapılmadan da meyve verebildiğini söylemek isterim.
Ayrıca Limon çekirdeklerin aşılama olmadan meyve verdiğini de duydum. Limon ağacınız sağlıklı bir şekilde büyürse eğer, aşılama olmaksızın meyve verecektir. 🙂
Jaze bu filizleri saksı da yetiştirmektense bahçemde yetiştirmek istiyorum, böyle bir şey mümkün mü?
Mümkün ama değil. Çekirdeğinizin çabucak büyümesini istiyorsanız, büyüyene dek saksıda yetiştimenizi tavsiye ederim.
Yukarıda da belirttiğim gibi bu bitkiler güneşe ve sıcaklığa çok fazla ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle bu bitkiler büyüyene dek hareket ettirip; Güneş neredeyse oraya, kışın evin içine almanız gerekecek. Ölmesini istemiyorsanız, ufak bir fidan olana dek saksıda yetiştirmenizi tavsiye ederim.
Limon Çekirdeği ile Portakal Ağacı
Son olarak bence mucizevi olan ve sizinde şaşıracağınızı düşündüğüm bir bilgi vermek istiyorum.
Yetiştirdiğiniz turunç çekirdeği hangi turunca ait olursa olsun işin sonunda o ağaçtan istediğiniz turunç meyvesini alabiliyorsunuz.
Şöyle ki; Limon çekirdeği büyütüp işin sonunda bu limon ağacına kumkuat aşısı yapıp o limon ağacından kumkuat meyvesi alabiliyorusnuz; Ya da büyüttüğünüz bir portakal çekirdeğine mandalina aşısı yapıp o ağaçtan mandalina elde edebiliyorsunuz.
Ve bu sanırım yalnızca turunçlara özgü bir şey. Çok tuhaf değil mii???
Bunu ilk öğrendiğimde günlerce şaşkınlığını yaşayıp nasıl-nasıl-nasıl böyle bir şeyin olabileceğini düşünmüştüm, gerçekten çok ilginç.
Limon Çekirdeği Filizlendirme Detaylı Anlatım
Son olarak bu çekirdeklerin her koşulda, neredeyse her toprakta yetiştiğini söylemek isterim. Bütün iş sizin ona vereceğiniz sevgide bitiyor. Çekirdek iki kağıdın arasında, sussuzken de yeşerebilir yeter ki ona yeterli sevgiyi ve özeni verin.
Bitkilerinde biz insanlar gibi sevgiye, saygıya ve özene muhtaç olduklarını unutmayın. Konuşmuyor, seslerinin çıkmıyor olmaları onları cansız birer varlık yapmıyor.
Onların sesleri hareketleri, Onları duymak istiyorsanız nasıl hareket ettiklerine bakın, nasıl büyüdüklerine bakın. Zira bitkiler yalnızca mutlu olduklarında konuşuyor, mutsuzkense kılını dahi kıbırdatmadan bulunduğu yerde solup, ölüyor tıpkı biz insanlar gibi…
Bitkilerle arkadaş olmayı öğrenin, onları tanıyın, her bitki güneşi suyu sevmiyor. Kimi kasveti seviyor, sessizliği seviyor, karanlığı seviyor, kimiyse pozitif ortamları suyu güneşi seviyor. Her insana aynı şekilde yaklaşamadığınız gibi bitkilerin tamamına da aynı şekilde yaklaşamayacağınızı bilmelisiniz.
Seviyorum diyerek bir bitkiyi fazla kasvetten yahut fazla sudan öldürebilirsiniz. Biz insanlar nasıl yüzlerce karaktere sahipsek bu bitkilerinde farklı karakterlere sahip olduğunu unutmayın. Gerçi kimi bitkilerin bipolar bozukluğu olabiliyor; bir an kasveti severken bir an güneşe ihtiyaç duyabiliyorlar.
Vel hasıl kelam bitkilerin biz insanlardan pek bir farkı yok, onları beslemeye karar verdiğiniz zaman onlar hakkında bilgi edinmekten çekinmeyin. Bir dostunuzu, bir arkadaşınızı nasıl tanımaya çalışıyorsanız onları da bu şekilde tanımaya çalışın.
Limon Çekirdeği Filizlendirme başlıklı yazım bu kadardı. Umarım faydalı olabilmişimdir. Aklınıza takılan her soruyu yorum kısmına bırakabilirsiniz. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, yorum bırakmayı unutmayın.
Hoşçakalın sağlıcakla kalın ve hep Jazetel’de kalın!
- Doa Ginseng Serum Yorumu – Memnun Kaldım Mı? - 21/05/2024
- Hidden Love Konusu ve Yorumu – Bir İlk Aşk Meselesi - 10/09/2023
- My Lovely Liar Konusu ve Oyuncuları – Benim Güzel Yalancım - 31/07/2023