Çizim Yapmak : Karelere Bölme Tekniği

Çizim yapmak : Çizim Yapmaya Nereden Başlamalıyım ?

Bunun en güzle yolu çizmeye başlamaktır. Aslında hepimiz ilk okul sıralarında elbette elimize kalemi alıp sıraya veyahut o kocaman resim defterlerimize bir şeyler karalayarak  başladık. Ama çoğumuzun ki başladığı gibi bu sıralarda , kocaman resim defterlerinde son buldu.

Öncelikle çizim yapmak hoş bir hobidir. Hali hazırda da severek yaptığım, yaparken beni dinlendiren bittiğinde ise ortaya çıkan eserden mutluluk duyduğum  güzel zamanlarımın geçtiği aktivitedir. Yaptığınız eserlerin, çizdiğiniz resimleri birilerine hediye etmek veya satmak ise bu işin tuzu biberidir. Orasına siz karar verirsiniz.

Bugün ise  ilk olarak kendi çizime başlama serüvenimden, nasıl geliştiğimden, almadığım eğitimlerden ve size naçizane öneri olarak sunacağım bir teknikten bahsedeceğim. Son olarak sizden elinize bir kağıt ve kalem almanızı ve taklit yolu ile kendinizi geliştirmek için buna başlamanızı isteyeceğim.

Hikayem ile başlayalım ;

Çizime Başlama Serüvenim

Hikayenin sonunda anlayacaksınız ama ben profesyonel bir çizer değilim. Resim çizmek için izlediğim videolar okuduğum yazılar hariç herhangi bir eğitim almadım. Size bu yazının sonunda elbette ressam olacaksınız çok iyi çizeceksiniz vaatlerinde bulunamam. Ama bir ilham kaynağı olarak kendi hikayemi size sunabilir, resim çizmenin aslında tamamen insanların içinde bulunan veya Allah vergisi bir yetenek olmadığını size kendi hikayemden bahsederek, açıklayarak anlatabilir örneklendirebilirim.

Benim resim çizmeye başlamam bundan 5 sene öncesine lise yıllarımın başına dayanıyordu. Yine de bunun bir yaşı yoktur. Boş bir sayfa alınır çizmeye başlanır. Benim çizmeye başlamamda tam olarak böyle oldu.

çizim yapmak

Yukarıda gördüğünüz  ne olduğu belirsiz aslında ilk çizime göre iyi dursa da tamamen bilgisayar ekranı üstüne konarak çizilmiş kopya bir resmimdir.

Size önereceğim şey bu değil. Burada görmenizi istediğim şey  tonlama bile yapamamış olmam. Evet, ben resim çizmeye araba çizmekle başladım. Sonradan internette araştırma yaparken bulduğum teknik ile çizimimi geliştirdim. Çizim yapmak isteyenler bu tekniği kesinlikle incelemeli.

Resmi Karelere Bölme Tekniği

Çizim yapmak için uzun süre kullanacağınız, size yardımcı olacak bir teknik var. Tekniğin ismi: resmi karelere bölme tekniği veya yöntemi. Bu yöntem yeni başlayan arkadaşlara uygulama konusunda da kolaylık sağlayacaktır. Google da aratarak daha detaylı inceleyeceğiniz gibi ben de size kısaca bu yöntemden fotoğraflar ile bahsedeceğim.

Öncelikle yöntem teorikte şu şekilde işler. Yapmak istediğimiz resim eşit karelere bölünür. Yapacağımız tuval ya da kağıt da aynı şekilde ve sayıda karelere bölünür. Bölünen resme dikkat edilerek doğru yerlere (karelere) gelecek şekilde çizimi yapılır. Kulağa bu şekilde karışık gelse de aslında oldukça basittir.

Resimlerle açıklamak gerekir ise ;

çizim yapmak

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi diyelim bu şişko amcayı çizmek istiyoruz. Yatay ve dikey olarak resmi eşit karelere böleceğiz. Burada ise yol ikiye ayrılıyor.

Eğer bir çizim tabletinden, telefondan veya bilgisayar ekranından bakarak çizmek istiyorsanız çizmek istediğiniz fotoğrafı yükleyebileceğiniz ve fotoğrafları otomatik olarak karelere bölen sayfalar mevcut. Buralardan yararlanabilirsiniz. Sizin için bu sayfaların linkini yazının sonuna ekleyeceğim.

İkinci yöntem ise şişko amcayı çizeceğimiz kağıt veya tuvali de eşit karelere bölmek;

Aşağıdaki resimde göründüğü gibi yatay ve dikey olarak eşit kare sayısınca kağıdımı da bölüyorum.

çizim yapmak

Geriye sadece elinize kalem alıp çizim yapmak kalıyor.

Çizim Nasıl Yapılır

Çizim ise şöyle yapılıyor:

İlk resimde baktığımızda görüyoruz ki A5 karesine şişko amcamızın şapkası denk geliyor. Oradan çizime başlayarak devam ediyoruz. Çizgiler birbirini izlediği için ve resmi parçalara ayırdığımız için çizmesi daha basit olacak ve oran olarak neredeyse birebir çıkacağı için de şişko amcamızın kafası göbeğinden daha büyük olmayacaktır.

İşte benim bir süre sonra tanıştığım ve yaklaşık 4-5 senedir kullandığım tekniklerden biri buydu. Böyle resimleri internette aratarak bulur, sonra çizmeye başlardım.

Benim resim çizmeye başlama hikayem böyleydi. Tesadüfen karşılaştığım bu yöntem çizim konusunda beni çok ileri seviyelere taşıdı. Yazımı sonlandırırken söylemek istediklerim ise resim çizmek bana göre bir yere kadar en azından benim ulaştığım noktaya kadar yetenek istemiyor. Azim, çaba ve uğraş istiyor.

Çok üst seviyelerde resim sanatını icra eden insanlar var. Onlar gerçekten bir yeteneğe sahip. Ama herhangi bir insanın hobi olarak resim çizmesi için doğuştan bir yeteneğe en azından belli bir düzeye kadar ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.

Elinize bir kağıt bir kalem bir de silgi alın. İlerleyen birkaç ay içinde ne kadar geliştiğinize neler çizmeye başladığınıza inanın sizde inanamayacaksınız. Son olarak size kat ettiğim yolu görmenizi istediğim için  bu tekniği kullandığım birkaç çizimimi paylaşmak istiyorum :

Yazının sonuna gelmişken sizi daha fazla kelimelere boğmadan linki bırakıp gideceğim. Son olarak sizden tek istediğim bu işin peşini bırakmamanız. Her zaman yaptığınız şeyleri tekrarlarsanız her zaman olduğunuz yerde kalırsınız.

Dijital ortamdan bakıp çizmek isteyen arkadaşlar için resmi karelere ayırmakta başarılı bir internet sitesi ; griddrawingtool.com

Bu konu hakkında sorusu olanlar instagram hesabıma mesaj atabilir.

İyi günler, iyi çizimler…

-Furkan

Shantaram

Shantaram

Klü/ İngiliz Dili Ve Edebiyatı bölümü hazırlık sınıfı öğrencisiyim. Çokta sosyal olmayan biri olduğum için tek başıma gezer, çizer, yazar, okur, üretir ve çalarım. İyi günler!

5 thoughts on “Çizim Yapmak : Karelere Bölme Tekniği

  • 09/02/2021 tarihinde, saat 16:50
    Permalink

    İlk yazını tebrik ederim 🙂

  • 09/02/2021 tarihinde, saat 17:38
    Permalink

    ????

  • 09/02/2021 tarihinde, saat 18:24
    Permalink

    Ne güzel anlatmışsın. Ayrıca tebrik ederim.

  • 09/02/2021 tarihinde, saat 21:00
    Permalink

    Tam da böyle bir serüvene başlamayı düşünürken karşıma çıkan bu blog yazısı beni çok etkiledi. Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel motive oldum. Çünkü yetenek işi yapamam moduna girmişken çabalamam gerektiğini fark ettim. Çok teşekkürler.. Kısa zamanda instagram aracılığı ile size uğraşlarımı atacağım. İleride öncesi ve sonrası yapmak adına. İyi günler iyi çalışmalar

  • 09/02/2021 tarihinde, saat 21:00
    Permalink

    Tam da böyle bir serüvene başlamayı düşünürken karşıma çıkan bu blog yazısı beni çok etkiledi. Elinize emeğinize sağlık. Çok güzel motive oldum. Çünkü yetenek işi yapamam moduna girmişken çabalamam gerektiğini fark ettim. Çok teşekkürler.. Kısa zamanda instagram aracılığı ile size uğraşlarımı atacağım. İleride öncesi ve sonrası yapmak adına. İyi günler iyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir