Matematiğe Nasıl Çalışılır – Matematik Öğrencisinden Tavsiyeler

Matematiğe Nasıl Çalışılır ; Matematik Öğrencisinden Tavsiyeler

Herkese merhaba! Ben Miyazuwish! Bugün, daha önce hiç bahsetmediğim bir konudan bahsetmek üzere burada bulunmaktayım. Bildiğiniz gibi, matematik hayatımızın her yerinde iş veya okul durumumuza göre seviyesi değişkenlik gösterse de karşımıza çıkmakta. Bu nedenle, daha önce yazılarımda bahsettiğim ve hatta üzerine ayrı bir yazı dahi yazdığım İngilizce’nin yanında, matematik de fazlasıyla önem teşkil eden bir konu. Bu yüzden dedim ki;

‘Miyazuwish sen matematik okuyorsun, birinci sınıfta olsan da lisede de matematik gördün ve sürekli matematik çalışıyorsun neden bunun hakkında yazmayasın ki?’

İşte şimdi buradayım.

Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar isimli Yazım için Buraya Tıklayın.

Matematiğe Nasıl Çalışılır

Matematiğe Nasıl Çalşılır

Matematiğe Nasıl Çalışılır konusu, kişiden kişiye değişen bir şey. Bazıları, hatta çoğu kişi matematikten pek haz etmez, nedenini hiç düşündünüz mü? Çünkü matematik, tıpkı fizik gibi emek ve zaman isteyen bir ders. okuma-yazma öğrenmek gibi düşünün. Bir dersi yapamıyorsanız ve yapmak zorundaysanız, sınavdan bir gün önce önemli yerleri ezberleyebilirsiniz, şanslıysanız en azından 60 üstü bir not alıp dönemi kapatabilirsiniz. Tabi ki her ders emek ister, bunda bir hem fikir olalım önce. Fakat az önce belirttiğim ezberleme durumunu, ileri düzey matematik ve fizik derslerinde yapmanız, bir nebze daha zor.

Özellikle geometri için, imkansız. Matematik, daha önce de dediğim gibi emek ister. Bisiklete binmek gibidir, başta binemez hatta sürekli düşersiniz. Eğer pes etmez ve uğraşmaya, inat etmeye ve pratik yapmaya devam ederseniz, nasıl olduğunu anlamadığınız bir anda çözebiliyor olarak bulursunuz kendinizi.

Hatta, çözemediğiniz ve hatta kötü olduğunuz zamanlar aklınızdan tamamen silinir ve ‘ben hep iyiydim sanki ya...’ demeye başlarsınız. Fakat bu, tabi ki bir anda olacak bir şey değil. Ortaokul öğrencisiyseniz, bir anda olur çünkü temel matematik asıl o zaman öğretilmeye başlar. Ekstra olarak çarpım tablosu, toplama veyahut ortaokulun ilk senelerinde işlenen konuları yazın tekrar edip, hızlanmak için uğraşmanız gerekebilir.

Fakat lise öğrencisiyseniz… Uzun vadede biraz uğraşmanız gerekecek ama sizi temin ederim, zamanla çok eğlenmeye başlayacaksınız! Ortaokulda matematik dersleri benim için çok eğlenceliydi, çünkü sudoku çözmeye bayılırdım ve okul zamanları babam böyle bulmacalar almamı yasaklardı. Ben de matematik soru bankası çözerdim.

Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar isimli Yazım için Buraya Tıklayın.

Matematik Dersine Çalışma Taktikleri

Özellikle geometrinin benim için zeka oyunları veya sudokudan hiçbir farkı yoktu. Zaten genel olarak yok bu arada. Kişisel düşüncem, derslere fazla anlam yüklediğimiz ve gelecek kaygısı üzerinden bu dersleri yapmak için uğraşmamız dolayısıyla yapamıyor olduğumuz yönünde.

‘Fizik yapamazsam, üniversite sınavından yüksek alamam/istediğim bölüme giremem.’

‘Sosyali hiç sevmiyorum ama tarih çalışmak zorundayım.’

Gibi cümleler sizi yapmak zorunda olduğunuz şeylerden uzaklaştırır. Bir dersten nefret ederseniz, o dersi yapamazsınız. Düşünsenize, bugüne kadar belki de öğretmenini sevdiğiniz çoğu derste başarılıydınız. Çünkü derslere sempatiniz artmıştı ya da sevdiğiniz öğretmeniniz mutlu olsun diye çalışıyordunuz.

Eğer bir şeyi, bu hobiniz olabilir, geliştirmek istediğiniz bir yeteneğiniz veya okul dersleriniz olabilir, pozitif bir düşünerek, mutlu bir şekilde yaparsanız, yapabiliritenize göre uzun veya kısa vadede o işi yapabiliyor ve çok da keyif alıyor olduğunuzu fark edeceksiniz. Lise hayatım boyunca, dersler hep ilgimi çektiği için çalışıyordum.

Evet gelecek kaygım vardı, kimin yok ki? Fakat gerçekten mutlulukla çözdüğüm matematik, tarih, edebiyat ve biyoloji derslerinde hep çok başarılı oldum. Kimya ve fizik benim kaygılarımın baş kahramanıydı…

Matematiğe Nasıl Çalışılır

Kaygılarımızdan arınıp bir şeyleri severek yapmak, benim için fizikte çok zordu. Kimyayı yine sevdiğimden son sene kolayca halletmiştim. Fakat fizik hayatım boyunca asla yapamadığım, yıllarca gerçekten ağlayarak çalıştığım tek ders olmuştu. Kolay olmayacak ama konuyu çok fazla dağıtmadan toparlamam gerekirse, bir şeyleri sevdiğiniz zaman, uzun vadede o işte gerçekten başarısız olmanız imkansız. (Çünkü ben fizikten pek haz etmem de hehe)

Matematik Formülleri

Matematik konusunda verebileceğim ikinci tavsiye, ilgi çekiciliğini arttırın. Fizik kadar olmasa da matematikte de formüller var. Genel olarak formülleri ezberlemekten çok, lisede ispatlarını izleyip önce ikna oluyordum. Sonra da kendim çıkararak gidiyordum. Bende formül ezberleyememe hastalığı vardı.

Fakat sizin örneğin tarih daha çok ilginizi çekiyor ve matematik hiç sevmiyorsunuz ama çalışmanız lazım. Önce açıp matematik tarihiyle ilgili bir film ya da kitap okursanız, matematiğe olan sempatiniz artacaktır. Bulmak da zor değil bu konuyu, sonuçta ikinci dünya savaşı bir matematikçi sayesinde sonuçlandı.

Bir şeyi öğrenmeye başlamadan önce, o şeyin ne işe yaradığını, felsefesini bilmek onu daha ilginç kılacaktır ve inanın bana, iki trigonometri sorusu çözmekten daha motive edici bir yöntem bu bahsettiğim.

Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar isimli Yazım için Buraya Tıklayın.

Matematik Defter Kitabı

Matematiğe Nasıl Çalışılır konusunda verebileceğim üçüncü tavsiye ise, diğer derslere nazaran elinizde bu ders ile ilgili 10 tane defter kitabın olmaması. Derste tabii ki not tutmak zorundayız. Fakat atıyorum not çıkartmak matematik için bir sürü kağıda yazı yazmak veya formül ezberlemeye çalışmak, pek mantıklı değil. Matematiği, formüllerini ezberleyince veya konu derslerini habire tekrarlayınca öğrenebileceğiniz bir şey değil.

Matematik, öğrendiğiniz şeyleri kullana kullana yapabileceğiniz bir ders. Tamamen soru çözme ilgili yani. Bu nedenle bir konu hakkında ekstra not çıkartmak istiyorsanız, soru bankanızı açın. Ve o konu başlığının olduğu boş ilk sayfaya notunuzu çıkartın. Bir sayfa size yeter de artar bile. Böylece notunuz ve formüller de sürekli elinizin altında olur. İlk testleri, o formülleri ya da konuyu pekiştirmek adına onlara bakarak çözersiniz ve sonrasında zaten bakmanıza gerek kalmaz!

‘Benim soru bankamda öyle boş bir sayfa yok/ sayfa yetmedi ne yapacağım?’

Türev, integral gibi konular uzun ve kapsamlı olduğundan bir sayfanın yetmemesi, çok normal. Böyle durumlarda, testlerin başında zaten hangi konu hakkında olduğu yazacaktır. Post-it yardımı ile üstüne notlarınızı alabilir. Veya bir kağıda not alıp söz konusu testin önüne zımbalayabilirsiniz!

Bir yazının daha sonuna geldik millet! Bugün çok konuşmuşum gibi geldi nedense hehe… Sağlıkla kalın Jazetel okuyucuları!!

-Miyazuwish

Eğitim konulu daha fazla içerik için tıklayın.

miyazuwish

miyazuwish

Merhabalar, ben miyazuwish, 20 yaşındayım. Hobi olarak yeni şeyler deniyorum ayrıca bir kaç tutam çeviri, iki üç parça yazı ve bir çay kaşığı oyun eklerseniz, hayatımı elde ediyorsunuz. Ha bir de ağlayarak ders çalışıyorum o da var. Umarım iyi anlaşabiliriz!

One thought on “Matematiğe Nasıl Çalışılır – Matematik Öğrencisinden Tavsiyeler

  • 21/05/2021 tarihinde, saat 11:12
    Permalink

    An itibari ile oluşturduğum 3 matematik defterini de en kullanılmayan çekmecemin dibine boyluyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir