Mumyalanmış Dinozor – Dünya’nın En İlginç Kazısı
Dünya’nın En İlginç Kazısı: Mumyalanmış Dinozor
Katılan Nodosaur araştırmacılarından biri, “Sadece bir iskelete sahip değiliz,” dedi. “Olması gerektiği gibi bir dinozorumuz var.”
Bilim insanları şimdiye kadar ortaya çıkarılan en iyi korunmuş dinozor örneğini selamlıyorlar. Bunun nedeni, bu kemiklerin yaratığın ölümünden 110 milyon yıl sonra bile, sağlam deri ve zırhla kaplı kalmasıdır.
Kanada, Alberta’daki Tyrrell Kraliyet Paleontoloji Müzesi, kısa süre önce çok iyi korunmuş bir dinozoru ortaya çıkardı. Pek çok kişi onu fosil değil de, dürüstçe ” dinozor mumyası “ olarak adlandırdı.
Yaratığın derisi, zırhı ve hatta bazı bağırsakları bozulmamış haldeyken araştırmacılar, neredeyse eşi benzeri görülmemiş bu koruma seviyesi karşısında hayrete düştüler.
Tyrrell Kraliyet Müzesi’nde bir araştırmacı olan Caleb Brown, National Geographic’e “Biz sadece bir iskelete sahip değiliz,” dedi. “Olması gerektiği gibi bir dinozorumuz var.”
Nodosaur adı verilen yeni keşfedilen bir türün üyesi olan bu dinozor yaşarken; dikenli, kaplamalı bir zırhla korunan ve yaklaşık 1360.777 kg ağırlığındaki dört ayaklı muazzam bir ot oburdu.
Bugün, mumyalanmış Nodozor o kadar sağlamdır ki, hâlâ 1133.981 kg ağırlığındadır.
Dinozor mumyasının nasıl bu kadar sağlam kalabildiği bir muamma olsa da, CNN’in dediğine göre, araştırmacılar Nodosaur‘un sular altında kalmış bir nehir tarafından süpürülüp, sonunda okyanus tabanına battığını ve denize doğru sürüklendiğini öne sürüyorlar.
Milyonlarca yıl geçtikçe, mineraller sonunda dinozorun zırhının ve derisinin yerini almış olabilir. Bu, yaratığın neden bu kadar gerçekçi bir biçimde korunduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.
Dinozor Mumyası
Peki, ne kadar gerçekçilikten bahsediyoruz? Ten rengi bile tespit edilebildi.
Araştırmacılar, kütle spektrometresi tekniklerini kullanarak dinozorun üzerindeki pigmentleri tespit ettiler. Görünüşe göre, Nodosaur’un rengi vücudun tepesine doğru koyu kırmızımsı kahverengi ve alt tarafında daha açıktı.
Bilim adamları, renklendirmenin bir ters gölgeleme biçimi olduğunu düşünüyorlar. Bir hayvanın yırtıcılardan korumak için iki ton kullandığı bir kamuflaj tekniğidir bu. Bu dinozorun bir ot obur olduğu düşünüldüğünde, ten rengi onu zamanın devasa etoburlarından korumada mükemmel rol oynamıştır.
Sanki deri, zırh ve bağırsakların korunması yeterince etkileyici değilmiş gibi, dinozor mumyasının üç boyutlu korunmuş olması da benzersizdir. Yani hayvanın orijinal şekli korunmuştur.
Brown, “Bulduğumuz en iyi örnek. Tam anlamıyla dinozorların Mona Lisa’sı…” dedi.
Nodosaur dinozor mumyası son derece iyi korunmuş olsa da, onu mevcut sergileme biçimine uydurmak hâlâ zordu. Aslında, yaratık ilk olarak 2011 yılında, bir ağır makine operatörünün Alberta’daki petrol kumlarını kazarken kazara numuneyi bulmasıyla keşfedildi.
O şanslı andan bu yana, kalıntıları test etmek ve Kraliyet Tyrrell Müzesi’nde sergilenmek üzere hazırlamak, araştırmacıların altı yıl boyunca 7000 saatini aldı. Şimdi, ziyaretçiler nihayet muhtemelen gerçek hayattaki bir dinozora en yakın olan şeye bakma şansına sahipler.
Bu tarz daha fazla yazı için buraya tıklayın.
-Kaito
Mumyalanmış Dinozor orijinal yazısı için allthatsinteresting.com’u ziyaret edebilirsiniz.
- Evde Kolonya Yapımı – Kendi Kolonyanızı Kendiniz Yapın - 23/05/2021
- Çay mı Kahve mi; Çayda Kafein Var Mı? - 13/05/2021
- D Vitamini Eksikliği ve Saç Dökülmesi – Dökülmenin Nedenleri - 03/05/2021