Sihirli Mantar : Kanda Büyüyen Tuhaf Mantarlar
Sihirli Mantar : Kanda Büyüyen Tuhaf Sihirli Mantarlar
Sihirli mantarlar, Nebraskalı bir adamın damarına enjekte edildikten sonra kanında büyümeye başladı.
Enjeksiyondan birkaç gün sonra yorgunluk yaşamaya başladı. Daha sonra da ishal, mide bulantısı, ciltte sararma ve kan kusma geldi.
Sebebi Neydi?
“Sihirli mantarlardaki” psikoaktif bileşik olan psilosibinin, akıl sağlığı sorunları için etkili bir tedavi olduğu kanıtlanmıştı. Ancak, Nebraska’da 30 yaşındaki bipolar bir adam, mantarları yemek yerine damarına enjekte etti. Böylelikle kendini tedavi etmeyi umuyordu. Günler içinde, kanında mantarlar büyümeye başladığında acı verici semptomlar ve organ yetmezliği yaşadı.
Kimliği belirlenemeyen hasta, ölüme yaklaşırken solunum cihazına bağlanarak hastanede üç haftadan fazla kaldı. Ancak sonunda, becerikli doktorlardan oluşan bir ekip, hayatını kurtarmak için toksinleri sisteminden ayırmayı başardı.
Nasıl Sonuçlandı?
The Academy of Consultation-Liaison Psychiatry Dergisi’nde bu vaka üzerine yayınlanan bir çalışma, adamın opioid kullanımını azaltmak amacıyla bipolar ilaçlarını almayı bıraktığını ortaya çıkardı. Ancak bir dizi manik-depresif krizden dolayı yaptığı araştırmalarda, sihirli mantarların bir tedavi yolu olduğunu okudu, sonra mantarları bir sıvıyla kaynattı ve intravenöz (iğne) olarak enjekte etti.
Enjeksiyondan birkaç gün sonra muazzam derecede bir yorgunluk yaşamaya başladı. Bunu ishal, bulantı, sarılık başlangıcı ve kan kusma izledi. Dehşete kapılan ailesi onu hastaneye götürdü. Ve adam orada sekiz gün boyunca yoğun bakım ünitesine yatırıldı.
Neyse ki, adamın ailesi onun korkunç durumunu daha kötüye gitmeden önce fark etmişti. Bununla birlikte, hastaneye geldiğinde adamın karaciğeri ve böbrekleri çoktan bozulmaya başlamıştı.
Sihirli Mantar
Kan testi, Brevibacillus adlı bir mikroptan kaynaklanan bir bakteriyel enfeksiyondan mustarip olduğunu gösterdi. Doktorları en çok hayrete düşüren şey, enjekte ettiği mantarın hâlâ kanında büyüyor olmasıydı. Psilocybe cubensis’ten mantar enfeksiyonu için yaptıkları pozitif testinin sonucu bu şekildeydi.
Hasta daha sonra kötüleşti ve akut solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazı takılması gerekti. Vücudunun enfeksiyonlara karşı tepkisi yüzünden akciğerleri sıvıyla doluyordu. Sonuç olarak, sistemindeki biraz kızarma ve bir dizi antibiyotik ile günü kurtardı. Hasta sıkıntıdan kurtulmuş olsa da, hastanede 22 gün yattı ve onu son derece deneyimli doktorlardan oluşan bir ekip sahiplendi.
Peki, Hata Neredeydi?
Psikoaktif psilosibin bileşiği düzinelerce mantarda bulunur; bunlar arasında Psilocybe (Halüsinojen mantarlar) cinsinin resmi adı Amanita, Cordyceps, Inocybe, Panaeolus, Pholiotina ve Pluteus olan türleri bulunur. Normalde bu maddelerin ya çiğnenmesi gerekir ya da bir çay haline getirilirler.
Önceki ve devam eden araştırmalar, psilosibinin büyük kaygıları olanlar üzerinde muazzam olumlu bir etkisi olabileceğini göstermişti. Hem New York Üniversitesi hem de Johns Hopkins, ezici bir ölüm korkusu olan kanser hastaları üzerinde araştırmalar yaptılar ve çarpıcı bir şekilde ilacın onları iyileştirdiğini fark ettiler.
Bilim insanları, sihirli mantarların yararları ile ilgili araştırmalarının çoğunda ilacı hap şeklinde verirler. Doktorların ilacı intravenöz (iğne) olarak vermesi son derece nadirdir. Neuropharmacology Dergisi‘ndeki bir 2018 raporu bunu doğruladı, çünkü bu enjeksiyonlar dikkatlice denetlenir ve kontrol edilir.
Dahası bu iğneler yalnızca, herhangi bir mantardan tamamen ayrılmış psilosibin bileşiğini içerir. Yanlış yola sapmış Nebraskalı adam, mantarlarını çay haline getirecek kadar akıllı olsa da, mantarların sıvısını süzmeyi başaramadı. Çalışma, enjeksiyondan önce sıvıyı “pamuklu bir çubukla” filtrelediğini, ancak işe yaramadığını belirtti. Neyse ki doktorlar, trajik hatası ölümüyle sonlanmadan adamı kurtarabildi.
Sihirli mantarlar başlıklı bu yayın allthatsinteresting.com adresinden çevrilerek alınmıştır. Yayının orijinali için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
- Evde Kolonya Yapımı – Kendi Kolonyanızı Kendiniz Yapın - 23/05/2021
- Çay mı Kahve mi; Çayda Kafein Var Mı? - 13/05/2021
- D Vitamini Eksikliği ve Saç Dökülmesi – Dökülmenin Nedenleri - 03/05/2021
?