Feynman Tekniği : 4 Aşamalı Kolay Ve Kalıcı Öğrenme
Feynman Tekniği : 4 Aşamalı Kolay Ve Kalıcı Öğrenme
Günlük yaşantımızda yeni bir bilgiyi öğrenirken, kolayca zihnimize yerleştirme ve onu orada kalıcı olarak tutabilme becerilerimiz konusunda kendimizi yetersiz hissedebiliriz. Bence bu her bireyin günlük yaşamı boyunca en zorlandığı konulardan bir tanesi olmuştur.
Bu yayında öğrenmekte zorlandığınız konularda sizlere epey yardımcı olacak Feynman tekniği nden ve bu Feynman tekniği nin yaratıcısı Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman ’dan kısaca bahsedeceğim.
Richard Feynman
Amerikalı bilim insanı Richard Feynman , 1965 yılında, kuantum elektrodinamiği üzerine yarattığı kuramı ile çalıştığı ekibiyle beraber Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.
Nanoteknoloji , kuantum hesaplama ve atom altı parçacıklarının fiziği üzerine yaptığı çalışmalar, bilime yaptığı doğrudan katkıların birkaçıdır. Yaptığı bu katkılar, ona bilim zümresi tarafından “Büyük Öğretici” diye anılmasına sebep olmuştur.
20.yüzyılda önemli başarılara imza atmış bir kişilik olmasına rağmen, elde ettiği başarılar onu 20. yüzyılla sınırlamamıştır. O, gelmiş geçmiş en tanınmış ve etkileyici fizikçilerden biridir.
Meraklı kişiliği ve bilime beslediği büyük hayranlık sayesinde, kara kalem çalışmaları ve bongol çalmayı öğrenmesi gibi kendi alanı dışındaki alanlarda da kendisini geliştirmesini bilmiştir.
Bill Gates , Feynman ’ın eğitime, öğrenme ve öğretmeye yaklaşımından ilham alarak onu “sahip olamadığım en iyi öğretmen” sıfatıyla nitelemiştir.
Feynman Tekniği
Feynman tekniği , bir konunun basitleştirilerek anlaşılır hale getirilmesini temel alır.
- Aşama: Bir konu seç.
Seçtiğiniz konu ile ilgili bildiğiniz her şeyi bir kağıda yazın. Ardından seçtiğiniz konu hakkında araştırma yapın. İçlerinden konuyla alakalı daha önce duymadığınız bilmediğiniz bilgileri bu kağıda yazın.
- Aşama: Konuyu bir salağa anlatıyormuşçasına sadeleştirin.
Konuyu olabilecek en sade en basit haline getirmelisiniz. Bu aşamada konuyu kendi kendinize de anlatıyormuş gibi yapabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken kompleks, konuya ait spesifik terimler anlaşılamayacağından bunlardan uzak durmanız. Çünkü unutmayın bir salağa anlatıyorsunuz konuyu.
- Aşama: Anlatımınızdaki eksik kalmış noktaları belirleyin ve konuyla ilgili biraz daha araştırma yapın.
Konuyla ilgili eksik kaldığınız yerler, belki anlatmayı unuttuğunuz noktaların oluşu sizin konuya hala tam anlamıyla hakim olmadığınızın sinyalini verir. Bunları telafi etmek için konuya biraz daha yoğunlaşarak, araştırmanızı derinleştirmelisiniz.
- Aşama: Konuyu tamamlanmış son haliyle organize edin.
Bu son aşamada eksikleriniz tamamlanmış bir şekilde sade ve öz anlatımınızı, kendinizce benzerliklerden ve örneklemeden yararlanarak son haline kavuşturun. Benzerlik ve örneklemeden yararlanmanız, konunun kafanıza daha iyi oturmasını, zihninizdeki kalıcılığının arttırılmasını sağlamış olacaksınız.
Ancak konuyu özgün bir dille düzenlemeniz konuyu anlamış olmanız açısından önemlidir. Çünkü konuyu kendi cümlelerinizle basitçe anlatamıyorsanız, hala konuya hakim değilsiniz demektir.
Richard Feynman ’dan ve onun etkili öğrenmeyi sağlayan tekniğinden bahsettiğim yayının sonuna geldik.
Feynman tekniği nin özellikle öğrencilik hayatınızda işe yarayacağına inanıyorum. Çünkü bilmeden aslında bende çoğu zaman bu tekniğin aşamalarıyla sınavlarıma çalıştığımı fark ettim. Umarım sizde denersiniz ve yararını görürsünüz.
Umarım okurken keyif aldığınız bir yayın olmuştur. Yayınla ilgili yorumlarınızı ve bu konu hakkında başka önerileriniz varsa aşağıya yorum olarak yazmanızı bekliyorum.
Herkese sağlıklı günler!
-Ceren
Ceren’e ait diğer yayınlar için TIKTIK.
- Savunma Mekanizmaları – Stres ve Kaygıdan Benliğimizi Nasıl Koruyoruz - 19/02/2022
- Revuele Hydralift Hyalüron Gündüz Kremi Yorumu - 30/01/2022
- Simple Ferahlatıcı Yüz Temizleme Jeli Yorumu - 24/01/2022