Kaptan Phillips Konusu ve Yorumu – Bir Gerilim Filmi

Kaptan Phillips Konusu ve Yorumu

Kaptan Phillips filmi, ülke gündeminde yankı uyandırmış bir olay sonrası tesadüfen karşıma çıktı ve merak edip izledim.

İlk önce gündemdeki olaydan bahsedeyim.

23 Ocak 2021 günü bir Türk denizcilik şirketinin işlettiği 18 Türk 1 Azeri personele sahip yük gemisi, Nijerya açıklarında deniz haydutlarının saldırısına uğradı.

Olayın detaylarını bu linkten okuyabilirsiniz.

Babamında eski bir denizci olması nedeniyle olsa gerek, bu olayın etkisinden kolay kolay çıkamadım. Olaydan haberdar olduğum gece sabaha kadar uyuyamadım ve hep bir şeyler araştırdım, okudum. Tam bu sırada dram ve gerilim kategorisinden bir film olan Kaptan Phillips çıktı karşıma ve bir çırpıda izledim. İzledikten sonra bu filmle ilgili düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim.

O zaman Kaptan Phillips filminin konusuna ve benim bu filmle ilgili yorumuma geçebiliriz. Yayın spoiler içermiyor bu arada.

Kaptan Phillips Konusu

Film, 2009 yılında yaşanan gerçek bir olaydan konu almıştır. Aynı zamanda 2010 yılında bu olayın ayrıntıları, olayı yaşayan baş karakterlerden kaptan Richard Phillips ve yazar Stephan Talty tarafından derlenerek kitap olarak basılmıştır. Ardından 2013 yılında beyaz perdeye konu olmuştur.

en iyi gerilim filmi

MV Maersk Alabama adlı Amerikan kargo gemisi, Somali’nin doğu kıyılarında seyir halindeyken Somalili deniz haydutlarının saldırısına uğrar. Geminin kaptanı Richard Phillips ve diğer gemi personelleri bu deniz haydutları tarafından rehin alınır ilk önce. Kaptan Phillips, elindeki imkanlar ve zekası ile haydutların geminin kontrolünü ve personeli ele geçirmesini önler, kahramanca sadece kendisini rehine olarak teslim eder.

Haydutların Kaptan Phillips’i rehin almasından itibaren ise haydutların başındaki Muse ile Kaptan Phillips arasında psikolojik bir savaş başlıyor adeta.

Film Oyuncuları

kaptan phillips

Filmde, başrol olan Tom Hanks (Kaptan Phillips) ve yardımcı rol Barkhad Abdi (Muse) oyunculukları ile  oldukça ön plandaydılar.

Tom Hanks, Kaptan Phillips karakterine bürünüşü ile tecrübesini konuşturdu. Tom Hanks’in oyunculuğu hakkında söyleyebileceğim pek bir şey yok aslında. Bunalımın eşiğine gelmiş rehine bir kaptan rolü nasıl daha iyi olur diye düşünsek ancak bu kadar iyi olabilirdi. Özellikle filmde Kaptan Phillips’in bir son sahnesi var ki şaşkınlık içinde izledim diyebilirim. Bu da mı rol dedim içimden.

kaptan phillips

Barkhad Abdi, filmde Maersk Alabama gemisine saldıran deniz haydutlarının başındaki Muse isimli kişi. Barkhad Abdi’nin ilk oyunculuk tecrübesiymiş bu film. Ayrıca kendisi Somali vatandaşı, bu detayı da belirtmek istiyorum. Bence o da Tom Hanks kadar senaryoyu sırtladı. Senelerce sömürülmüşlüğün öfkesini oldukça gerçekçi olarak beyaz perdeye yansıttığını her izleyici söyleyebilir hatta daha baskın bir şekilde de yansıtılabilirdi diye bile düşünüyorum. Tom Hanks gibi bir ismin yanında yardımcı rolde yer aldı ve asla onun gölgesinde kalmadı, bu rolle birçok ödül de kazandı.

gerilim filmleri

Dediğim gibi senaryoyu ikisi sırtladılar.

Kaptan Phillips Yorumu

Film, dram ve gerilim kategorilerinde yer alsa da izlerken gerilim hissi daha ön plana çıkıyor. Dram ise biraz daha arka planda. Ancak, filmde öyle dramatik alt metinler var ki hiçbir izleyicinin göz ardı edemeyeceği.

Amerikan propagandasına da fazlasıyla yer verildiğini söylemeliyim. Hatta alttan mesaj vermek bir yere dursun çok apaçık bu hissettiriliyor izleyiciye.

kaptan phillips izle

Bundan olsa gerek ki filme, Amerikan gazetelerince oldukça yüksek puanlar verilmiş ve olumlu yönde güzel eleştiriler almış. Ancak gerek ülkemizin, gerek başka ülkelerin ulusal gazete yayınlarında film, aynı güzel elleştirileri alamamış.

Filmi ilk defa izleyecek olanlar için aşırı beklentiye girmelerini önermiyorum. Ama bir korsan saldırısı nasıl olur, kendilerini nasıl savunurlar, haydutlar gemiye nasıl çıkarlar, nasıl gemiyi rehin alırlar… Bu soruların cevaplarını hiç kuşkusuz tüm gerçekliği ile alacağınıza eminim.

kaptan phillips

Filmin ana konusunun dışında alt metinde “ötekileştirilmiş, sınırın dışına itilmişler.”, burada Afrika’dan bahsediyorum. Çok ucundan da olsa hissettirildi. Bence, Amerikan propagandasının sahne olduğu dakikalarda biraz da “ötekileştirilen” kesimin yaşamına yer verilmeliydi diye haddim olmayarak yönetmeni eleştireceğim. Paul Greengrass, film ile ilgili bir röportajında,

“Küresel ekonomi akışının bir parçası olan Phillips ile öyle olmayan korsanlar arasındaki karşılaşma bana işlenmemiş, yeni ve ileriye dönük bir konu gibi göründü.” , demiş.

Keşke “karşılaşma” diye bahsettiğini, Amerikan güzellemesinden birkaç dakika ayırıp olabildiğince açıklığıyla sömürülmenin nasıl bir his, nasıl bir duygu olduğuna değinebilseydi; film başarısız değil ama; daha da başarılı ve tüm yönleri ile ele alınmış olabilirdi diye söylemeden geçemeyeceğim.

kaptan phillips konusu

Gerçeklik biraz soru işareti?¿

Öte yandan gerçekten yaşanmış bu olayın gerçekliğinin, ne derece senaryoya yansıtıldığı da tartışmaya açık.  İnternette yaptığım araştırmalar sonucu, olayın gerçekleri hakkında senaryonun aksi yönde iddialar mevcut. Kaptan Phillips filmindeki olay örgüsü ile gerçek yaşanmış olay birbiri ile hemen hemen örtüşse de gerek kişilikler gerek olayın ortaya çıkışı örtüşmüyor. Spoiler vermemek adına bunları açık açık buraya yazmayacağım. Ama çok merak ediyorsanız filmi izledikten sonra birkaç küçük araştırma ile olayın aslında ve ardından nelerin yaşandığına kolayca ulaşabilirsiniz.  Olayın yaşanmasının ardından da başka bir dramın ortaya çıktığını söylemeliyim.

Filmi genel anlamda beğendim. Eksik kaldığını düşündüğüm yönlerden de bahsettim. Filmi izledikten sonra,

1 Amerikalının hayatı 4 Somaliliden daha mı önemli?

Sorusu ise filmi izledikten sonra aklımı kurcalayan şeylerden bir tanesi.

 Kaptan Phillips filminin konusundan, oyuncularından ve film ile ilgili yorumlarımdan bahsettiğim yayının sonuna geldik. Umarım okurken keyif aldığınız bir yayın olmuştur. Herkese sağlıklı günler diliyorum.

-Ceren

Yine benim yazmış olduğum diğer yayınlara buradan ulaşabilirsiniz.

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir