Yabancı Dil Öğrenmek – Alfabesi Farklı Olan Diller
Yabancı Dil Öğrenmek ; Alfabesi Farklı Olan Diller : Nasıl Çalışılmalı, Nasıl öğrenilir?
İngilizce Öğrenme Uygulamaları İsimli Yazıya Ulaşmak için Buraya Tıklayın.
Bir Miyazuwish yazısından daha herkese merhaba! Yeni şeyler denemek, yeni bir dil öğreneyim ama tamamen farklı olsun diyenlere ya da hali hazırda öğrenmek isteyenlere ama üşenenlere, ‘Nasıl olacak? Çok zordur şimdi!’ diyenlere gelsin bu yazım!
Öncelikle, bu yazı tamamen kendi çalışma taktiklerim ve deneyimlerimden oluşuyor, Arapça, Rusça, Yunanca, Korece, Tayca, Japonca, Çince misali alfabesi dahil her şeyiyle dilimizden farklı dilleri öğrenmek adına nasıl bir yol izlenir, zor mu yoksa bizimkisi tamamen yabancılıktan kaynaklı bir ön yargı mı bunları konuşacağız. Açıkçası, ben bu taktiklerin Korece ve Çince dahil yukarda saydığım ve bunlar benzeri dillerde işe yarayacağına eminim. Fakat hepsinde denemem tabii ki mümkün değil henüz. Kendi notlarımdan bahsedeceğim için özellikle Çince ve Koreceden örneklendireceğim, umarım işinize yarar!
İngilizce Öğrenme Uygulamaları Adlı Yazıya Ulaşmak için Buraya Tıklayın.
Alfabesi Farklı Olan Diller
Çalışma yöntemlerimize geçmeden önce, bu dillerin tam tersi daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Korece, dilimiz Türkçe ile aynı dil ailesinin aynı kolunda bulunuyor. (Merak edenler için, Ural-Altay dil ailesinin Altay kolundayız)
Bu nedenle, cümle yapılarımız dahil konuşma şeklimiz, eklemeli bir dil oluşumuz vesaire her şeyimiz aynı. Linguistik olarak Altay ailesinde bulundan dilleri, ana dilimiz de aynı aileden olduğundan, diğer dillere nazaran çok daha hızlı ve kolay anlayabiliyoruz, öğrenebiliyoruz. Korece de az önce bahsettiğim gibi bizimle aynı aileden. Bu demektir ki, Bir koreli Türkçeyi ve bir Türk, Koreceyi diğer dillere göre kat kat kolay öğrenebilir.
Bildiğiniz gibi, Osmanlı döneminde, Osmanlıca yani Arap alfabesine dayalı bir alfabe ile yazı yazıyor. Fakat Türkçe konuşuyorduk. Çince ise, Korelilerin Arapçası diyebilirim. Onlar da o zamanlar, Çince yazıp Korece konuşuyordu. Bu nedenle, bizim dilimizde nasıl Arapça kelimeler varsa, Korece dediğimiz dilin içinde de bir sürü Çince kelime bulunuyor! Bu nedenle, benim gibi önceden az biraz Çinceniz varsa, Korece sizin için zaten cepte demektir! O zaman ders çalışma taktiklerimize başlayalım;
Yabancı Dil Öğrenmek
- 1- Dinle!
Bir dile başlamadan önce, alfabesi Latin olsun olmasın, dizi izlemelisiniz! Bir sınav için değil de, gerçekten sizde kalıcı bir dil olarak kalmasını istiyorsanız, bebekler nasıl ilk doğduklarında konuşmadan önce dinler, siz de önce dili dinlemeli, ara sıra söylenenleri tekrar etmeli, kulağınızı alıştırmalısınız.
Müziklerini dinleyebilir, özellikle çizgi film izleyebilirsiniz ama sonunda o dili duyduğunuz anda tanıyabilecek kıvama gelene kadar, tek yapmanız gereken bu olmalı!
Çince çalışmak ve öğrenmek isteyenler için kısa bir not geçeyim, diyeceksiniz ki ‘Ama çinliler çok hızlı konuşuyor bunun tonları falan da var o ne olacak?‘ Dediğini tam olarak çıkarmanıza gerek yok, sadece taklidini yapabilecek kadar aşina olsanız yeter. Amaç telaffuzu anlayabilmek, dili tanıyabilmek, en çok hangi harfe baskı uyguluyor, hangi harfi en çok duyabiliyorum? demek. Bir okulda veyahut kursta da, öğretmenlerin yaptığı ilk şey, nasıl okunduğunu, telaffuzu öğretmek olacaktır zaten.
- 2- Kelimeleri öğren!
Dizi, film izlemeye başladığınız zaman özellikle korece için fark edeceksiniz, izlediğiniz dizinin içinde en çok geçen, korelilerin en çok kullandığı kelimeleri anlamaya başlayacaksınız. Bu dil ailesinin gücü işte! Bu sayede çıkarmaya başladığınız kelimeler sizin ‘Zordur şimdi’ ön yargınızı da kıracak. Fakat kelimeleri tam olarak öğrenebilmek için önce yazmayı bilmeniz gerekecek!
Çince gibi alfabesi olmayan dillerde, yazılar genel olarak ezbere, hatta çizime dayalıdır. Çincede hiçbir kelimenin hecesi, öylesine uydurulmuş değildir. Biraz araştırma yaparsanız, ‘ateş’ kelimesinin yazımının ateşe benzediğini, ‘ağaç’ kelimesinden iki tane yanyana yazınca ‘orman’ anlamına gelen kelimeyi elde edeceğinizi görürsünüz.
Bu tür dillerde, güzel yazmak da doğal olarak doğru yazmanıza bağlıdır. Belli bir yazma sırası vardır. Korece için nasıl tek tek alfabe çalışacaksanız, çince için de yazım sırası ve hatta ton çalışmanız gerekir. Çünkü alfabesi olmayan bir dilde aynı şekilde yazılıp farklı anlama gelen kelimelerin ayırt edilmesi, okunuşuna bağlıdır.
Korece için okuma geliştirmek ise, tamamen okumaya çalışmakla alakalı! Sosyal medya üzerinden Korelilerin paylaşımlarını sesli okumaya çalışmaktan bir ara sürekli sesim kısılıyordu. Ama işime yaradı! Bu tür dillere çalışırken, bol bol renkli kaleminiz ve kareli bir defteriniz olmasına özen gösterin! Ayrıca Çince için yararlı bir kaç uygulama bırakıyorum;
İngilizce Öğrenme Uygulamaları Diğer Yazıya Ulaşmak için Buraya Tıklayın.
Çince Öğrenmek İçin Uygulamalar
(Android için, apple kullanıcısı olmadığımdan var mıdır pek emin değilim maalesef)
- Pleco: Çince İngilizce sözlük.
- Chinese Character Stroke :Kelimelerin yazım sırası için.
- HSK ONLINE : HSK (Çince sınavı) soruları ve cevaplarını barındırıyor.
- Korece için kullandığım tek uygulama ise Papago!
Yazım sırası çalışırken çektirip kullanabileceğiniz sayfalar;
- 3- Konuşun!
Kendi kendinize konuşun, düşünürken öğrendiğiniz dilde düşünmeye çalışın. Gördüğünüz bir eşyanın o dildeki anlamını tahmin etmeye çalışın veya bakın, şarkı söyleyin, replikleri tekrar edin. Podcastlerini dinleyin veya bir arkadaş edinin! Ne kadar bir dili kullanırsanız o kadar öğrenir ve alışırsınız!
- 4- Ezber ve kaynak!
Uygulamalarla dil öğrenemeyen biri olarak, her zaman elimde bir kitap olsun diye pdf kitaplardan dil çalışmayı tercih etmişimdir. Korece’yi en iyi dizi izleyerek veya çeviri yaparak öğrenebilirsiniz, TOPIK konu kitapları gerçekten bu konuda işe yarıyor. Ayrıca, Korece kitap bakarken, Türkçe çalışma kitabı daha çok işinize yarayacaktır. Korece İngilizce eklemeli bir dil olmadığından ve Korece cümle yapısı bize daha çok benzediğinden, biz ana dili Türkçe olan insanlar için, İngilizce anlatan kitaplar biraz daha kafa karıştırıcı anlatabiliyor.
Çince için ise PDF kitapları indirip çektirmeyi ve spiralletmeyi tercih ediyorum. İnternette veya sosyal medyada bulduğum kelime fotoğraflarını indirip çektiriyorum. O da olmadı, defterime yazıp yanına o kelimenin resmini çiziyorum. Ya da post-it yardımı ile bir eşya ise o eşya üzerine yapıştırıyorum. Ve her gün gördüğümden bir süre sonra aklımda kalıyor. Ayrıca, Çince çalışma kitabı olarak İngilizceniz iyiyse, İngilizce tercih etmeye çalışın. Çünkü Türkçe anlatan kitaplar biraz daha kafa karıştırıcı anlatabiliyor. Çünkü Çince eklemeli bir dil değil ve cümle yapısı İngilizce ile daha benzer.
Çince Kaynak Kitap Önerileri
Çok pahalılar pdf bulun bence 🙂 ;
- New Practical Chinese Reader serisi (Workbooklarını kullanıyorum ben)
- Step by Step Chinese
- Chinese Breeze Graded Reader Series
Korece Kitap Önerisi
- Go Billy Korean
- Real Life Korean Conversations (kelime için)
İzleyin ama Ana dilinizi kullanmadan! Evet, doğru okudunuz! Türkçe altyazıları kaldırıyoruz! İngilizceniz biraz varsa ve arada o da gelişsin derseniz İngilizce altyazı açabilirsiniz. Fakat ana dilimizi tamamen bırakma zamanı!
En iyi bildiğimiz dil ana dilimiz olduğundan, bir şey izler veya dinlerken ister istemez, çok iyi bildiğimiz başka bir dil varsa bile onu seçeriz. Can simidimizdir çünkü, bilmediğimiz ya da anlamadığımız hiçbir şey olmaz. Fakat bir dil öğrenmek istiyorsanız, ortada kalmalı ve çaresizlikle o dili anlamak zorunda kalmalısınız. Maalesef başka türlü işlemiyor.
Umarım yabancı dil öğrenmek adlı bu yazı kafanızda bir şeyler oturmasını sağlamıştır ve işinize yarar! Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!
–Miyazuwish
- Okul Tavsiyeleri : Okulda İşinize Yarayacak Uygulamalar - 26/08/2021
- Korku Kitapları – Birbirinden Harika Öneriler - 14/08/2021
- Sınav Stresi Nasıl Yenilir – Sınav Öncesi Bunu Okumalısınız! - 23/06/2021