Nasıl Motive Olunur : Motivasyonunuzu Geri Kazanmanın Yolları
Nasıl Motive Olunur : Motivasyonunuzu Geri Kazanın
Motivasyon Nedir : yaratıcılığın, üretkenliğin ve mutluluğun merkezidir. Harekete geçmemize yardımcı olur ve harekete geçtiğimizde kişisel gelişimin ve değişimin fitilini ateşler. Akışta, güçlü ve önemli hissetmemizi sağlar. Dünyayı değiştirebileceğimizi ve sevdiğimiz her şeyi yapabileceğimizi hissettirir.
Demotivasyon Kar Gibidir
Eskimoların ‘’kar’’ için birden fazla kelimesi olduğu söylenir. Kar taneleri onlara o kadar aşina gelir ki, birçok kar tanesi arasındaki ince farkları anlayabilirler.
Bu ayrımlar Eskimoların farklı kar türlerine farklı tepki vermesine izin verir. Aslında hayat da aynı böyledir. Zorluklar ve fırsatlar kar tanesi gibi farklıdır. Fakat nasıl ki Eskimo değilseniz, kar taneleri arasındaki farkı göremezsiniz; Motivasyonunuz yoksa da fırsat ve zorlukları doğru bir biçimde değerlendiremezsiniz.
Çoğumuzun demotivasyon hakkında tek bir fikri var. Bu da motive olmadığınızda, hep aynı problemle mücadele ettiğinizi varsaymanız. Gerçek: De motivasyon, birçok varyasyon içeren bir problem kategorisidir. Sadece tek bir probleminizin motivasyon kaybına neden olduğunu düşündüğünüzde geçmişte uyguladığınız stratejileri tekrarlarsınız.
Çoğu insan için bu stratejiler şu şekildedir: hedefler belirleyin, daha çok zorlayın, sizi zorlayacak hesap verebilirlik kontrolleri oluşturun ve yapılacaklar listelerini kullanarak hayatınızı yönetin. Bu stratejiler, motivasyon kaybınızın çoğu türünde etkisizdir ve bazı durumlarda daha çok motivasyonunuzun düşmesine sebep olur.
Bu yazımda motivasyon kaybının nedenleri ‘ni inceleyip çözüm önerilerine göz atacağız.
İşte motivasyonunuzu geri kazanmanın 9 yolu
1. KORKULAR
Korktuğunuzda, adım atmak isteseniz bile, bir parçanız ileriye gitmekten kaçınmaya kararlıdır. Korku sizi yavaşlatır, tereddütlü ve dikkatli olmanızı sağlar. Bu sizin için faydalı olabilir ancak genel olarak korkularınız gerçekliğinizdeki risklerin doğru bir değerlendirmesinden çok hayal gücünüze dayanır.
Korkunuz büyüdüğünde ileriye gitmekten heyecan duysanız bile sizi güvende tutmak isteyen tarafınız, hem arzu edilen hem de güvenli olan bölgeye ilerlemenizi engelleyebilir.
Nasıl tekrar motive olunur : Motive olmak için korkunuzla başa çıkmanız gerekir. Korkularınızı adlandırarak kendinize farkındalık sağlayın.
Sonra korkularınızı sorgulayın: “Bunun olmasından neden korkuyorum?” “Gerçekten olma ihtimali nedir?”.
Bu şekilde kendinizde korkularınızla yüzleşme cesareti bulacaksınız. En sonunda ise korktuğunuz konu hakkında araştırma yapın ve önerileri parça parça hayatınıza dahil edin.
2. Yanlış Hedef Koymak
Martha Beck ‘in motivasyonu anlamak için harika bir modeli var.
Bir Temel Benliğimiz ve bir Sosyal Benliğimiz olduğunu açıklıyor. Temel Benliğiniz, sizin için neyin en önemli olduğunu bilen, spontane, yaratıcı ve eğlenceli olan parçanızdır. Sosyal Benliğiniz, doğduğunuz günden beri gelişen, toplum kurallarını öğrenen ve “kurallara” uymanızı sağlayarak güvende olduğunuzdan emin olmak için çok çalışan parçanızdır.
Hayat karmaşası içinde bazen kayboluyor ve sosyal kimliğimizin kendimizin önüne geçmesine izin veriyoruz. Bu sosyal kimliğimizin oluşturduğu hedefleri kişisel benliğimiz karşılayamayacak duruma gelince, motivasyon düşüklüğü de kaçınılmaz oluyor.
Aslında kişisel benliğimiz toksit hedeflerden bizi uzaklaştırmak için savunma mekanizması olarak demotivasyonu devreye sokuyor.
Nasıl tekrar motive olunur : Hedeflerinizi gözden geçirmek için biraz zaman ayırın. Üzerinde çalıştığınız her hedefi düşünürken vücudunuzun nasıl tepki verdiğine dikkat edin.
Vücudunuz (ve özellikle nefes alıp vermeniz) gerginlik ve daralma belirtileri gösteriyorsa mevcut hedeflerinizi bir kenara bırakın ve hayatınızda ne “yapmanız gerektiği” hakkındaki tüm hikayelerinizi sorgulayın. Kendiliğinden gülümsemenize veya zamanı kaybetmenize neden olan şeyin ne olduğunu fark edin ve bunlarla ilgili hedefler belirleyin.
3. Ne İstediğini Bilememe
Ne istediğinizi bilinçli ve net bir şekilde ifade edemediğinizde, geleceğinizle ilgili resminiz de belirsiz olacaktır. Konfor alanında olmak bizi güvende hissettirir, alışılmadık ve belirsiz olanlara direnme içgüdümüz ortaya çıkar. Bu nedenle aşina olduğumuz şeyleri yapar dururuz.
Yeniliklere açılamamak, olduğumuz yerde saymak bizi deneyimleme fırsatından alıkoyar ve vizyonumuzu daraltarak ne yapmak istediğimizi bilemez hale getirir. Bu da kaçınılmaz olarak motivasyonumuzu düşürür.
Nasıl tekrar motive olunur : Deneyimlediğinizden farklı bir şey yaratmak istiyorsanız, sadece ne istemediğinizi bilmek yeterli değildir.
Ne istediğinizi bilmeniz ve oluşturmak istediğiniz şeyin net ve spesifik bir vizyonunu ifade etmeniz gerekir, böylece bu yeni sonuca aşina olabilir ve ona doğru hareket ederken kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Ne istediğinizi ve neden istediğinizi ifade etmek için kendinize biraz zaman ayırın.
4.Özgürlük Kısıtlaması
Özgürlük konusunda gelişiyoruz. Hepimizin beynimizde bir karar verme merkezi var ve bu bölümümüzün egzersiz yapması gerekiyor. Araştırmalar, beyindeki bu karar verme merkezinin depresyonu olan kişilerde yeterince gelişmediğini ve beynin bu bölümünü kullanıp pratik yaparak kararlar verirseniz, depresyonun genellikle ortadan kalktığını göstermiştir.
Daniel Pink, Drive adlı kitabında, konu yaratıcı çalışma olduğunda, ne yapacağımıza, ne zaman yapacağımıza, nasıl yapacağımıza ve bunu kiminle yapacağımıza karar vermek için özgürlüğe sahip olmanın temel unsur olduğunu gösteriyor.
Nasıl tekrar motive olunur : İzlemeye çalıştığınız hedeflerle ilgili olarak ne kadar insiyatifiniz olduğunu düşünün.
Kendinizi kısıtlanmış ve kontrollü hissettiğiniz alanlar var mı? Görevinize, zamanınıza, tekniğinize, konumunuza ve ekibinize kademeli olarak nasıl daha fazla özgürlük getirebileceğinizi düşünün ve sonra eğer çalışıyorsanız, yöneticinizle bir tartışma yapın ve işinizin birkaç belirli alanında daha fazla özgürlük isteyin.
5. ZORLUKLAR
Zorluklarla başa çıkma söz konusunda tatlı bir nokta vardır. Çok büyük bir meydan okuma, çok büyük bir korku haline gelir ve motivasyonumuzu bozar (bkz. Madde 1) ve eğer zorluk çok küçükse, çabucak sıkılır ve motive olmak için mücadele ederiz.
Yaşayan, büyüyen varlıklar olarak yaratıldığımız için yeni becerilerde ustalaşma sürecinde sürekli zorluklara ve fırsatlara ihtiyacımız var. Zorluklar olmadan, Temel Benliğimiz devreye girer ve bizim için doğru yoldan ayrıldığımızı bize söylemenin bir yolu olarak bizi demotive eder.
Nasıl tekrar motive olunur : Hedeflerinizi ve üzerinde çalıştığınız projeleri gözden geçirin. Size meydan okuyorlar mı? Onlara ulaşmak gelişimini beraberinde getiriyor mu? Konfor alanında mı geziyorsun yoksa sadece yapabileceğini bildiğin şeyleri mi yapıyorsun?
Hedeflerinizi biraz daha zorlu hale getirmek için küçük değişiklikler yapmayı deneyin, büyümenizi gerektirecek projeleri üstlenin ve kendinizi canlandırmayı öğrenmek için yeni bir veya iki şey bulun.
6. KEDER
Herhangi bir değişikliğin başlangıcında, işlerin şu an olduğu gibi kalıp kalmaması gerektiği tereddüdüne kapılıp önemli değişiklikler yaparsak kaybedebileceklerimize kederlenme aşamasından geçeriz.
Kafa karışıklığı, kendinden şüphe duyma, çevremizdeki dünyaya güvensizlik ve kaybolmuş hissetme yaygın semptomlardır. Değişim ne kadar büyükse, bu semptomlar o kadar güçlü olur.
Hatta bazen biraz depresyon ve sosyal geri çekilme yaşatabilir. Bu aşamada yaşanan tüm keder, korku ve kaybolmuş hislerle, motivasyonunuzun kuruması normaldir.
Nasıl tekrar motive olunur : Yeni bir travma veya kayıp yaşadıysanız veya büyük bir değişimden geçtiyseniz kendinizi motive etmeye çalışmayın.
İnsan duygusal bir varlıktır ve duygularınızı yaşamak için zamana ihtiyacınız olduğunu kabul ederek bu düşünceyi kucaklayın.
Kendinizi toparlamaya yavaş yavaş başlayın. Beslenmek ve derinlemesine düşünmek için kendinize çok fazla alan vermelisiniz. Vücudunuza iyi yemek, dinlenme ve egzersizle iyi bakın. Sevgiyle dinleyebilen insanlarla, kederinizi, kafa karışıklığınızı ve korkularınızı konuşun.
Kendinizi rahatlatmak için doğada, sakin ve sevgi dolu insanlarla zaman geçirin. Sahip olduğunuz her duyguyu ve düşünceyi kabul edin. Bu aşamada kafa karışıklığı, unutkanlık ve sakarlık normaldir. Keder, hazır olduğunuzda sona erecek ve eğer kederi sona erdirmek içinde rahatlar ve kederinizi ifade ederseniz, çok geç değil, er ya da geç son bulacaktır.
7. YALNIZLIK
Bunu, özellikle evde kaldığımız günlerde eski sosyal hayatı hareketli olanlar daha çok hissetmiş olabilir. Çalışmak istemediğiniz, arkadaşlarınızla yemeğe gitmeyi ya da oyun oynamayı tercih ettiğiniz o günleri hatırlıyor musunuz?
Belki de bunun nedeni, sosyal varlıklar olarak tasarlanmamız ve bazen Temel Benliğinizin sadece diğer insanlarla bağlantı kurmayı özlemesidir. Bir diğer nedeni de sürekli aynı kişileri görüyor ve bir şeyler paylaşmak için farklı insanları özlüyor olmamızdır.
Nasıl tekrar motive olunur : Bir ara verin ve eğlendiğiniz biriyle biraz zaman geçirin. Bunun motive edici etkisine şaşırabilirsiniz ve işinize döndüğünüzde kendinizi çok daha net ve üretken bulabilirsiniz. Arkadaşlarınızla yapabileceğiniz etkinlikler planlayın ve daha çok bir araya gelmeniz için belirli günler belirleyerek bunu rutin haline getirin.
8. Tükenmişlik
Bazen daha fazlasını yapmayı isteme konusunda çok tutkulu olabiliyoruz. Her zaman yorgun hissediyorsanız, sosyalleşmek için enerjinizi kaybettiyseniz ve erteleme fikri genellikle ilgilendiğiniz şeylerden daha çekici geliyorsa, muhtemelen kendinizi uzun süreler boyunca, sert bir şekilde zorlamış ve bunun sonucunda tükenmiş olabilirsiniz.
Temel Benliğiniz her zaman sizi en çok ihtiyaç duyduğunuz şeye doğru ilerlemeniz ve motive olmanız için çalışır.
Öyleyse, tükenmişseniz ve uykuya ihtiyacınız varsa, Temel Benliğiniz, temel ihtiyaçlarınızı yeniden karşılamanızı sağlamak için gerçekten tutkulu olduğunuz şeylerden bile motivasyonu çekebilir.
Nasıl tekrar motive olunur : Uyku. Uykunuzu bitirdiğinizde ve düşüncenizin kalitesi geri yüklendiğinde, sizin için en önemli olanı Temel Benliğinizde tekrar kontrol edin. Sizin için önemli olan şeyleri yapmak için sürdürülebilir yollar oluşturmaya başlayın. Ve bu sürdürülebilirliğin en verimlisini tepkilerinize bakarak karar verin.
9. Sonraki Adımların Belirsizliği
Nihai hedefiniz güzel ve net olabilir, ancak daha küçük hedeflere ayırmak için zaman ayırmadıysanız, harekete geçme zamanı geldiğinde takılıp kalır, kafanız karışır ve motive olmazsınız.
Bazı projeler küçük ve bir plana ihtiyaç duymayacakları kadar tanıdıktır, ancak genellikle bir sonraki adımda ne yapacağınızı bilmediğinizden endişeleniyorsanız ve net bir planınız yoksa, motivasyon kaybı kaçınılmaz olur.
Nasıl tekrar motive olunur : Motivasyonunuzun projelerinizin tüm aşamalarında sürekli akmasını sağlamak istiyorsanız, net proje planları oluşturmak ve planlarınızı takviminize aktarmak için zaman ayırın.
Korkularınızı, yönetmeniz gereken potansiyel risklere yönlendirmek için kullanın.
“Nasıl yapılacağını bilmiyorum” başlıklı endişelerinizin tümünü yazın ve bunları araştırma sorularına dönüştürün. Herhangi bir planlama aşamasının ilk kısmı araştırmadır ve bu yeni araştırma soruları bulmanıza yardım edecektir bu nedenle araştırma yürütmenin, projenizin her aşamasında eylem planınızın bir parçası olması gerektiğini unutmayın.
Son olarak, nihai hedefinize ulaşmak için hangi küçük hedeflere ulaşmanız gerektiğini kendinize sorun ve kendiniz için son tarihler (deadline) verin.
Hedef belirleme , planlama, organizasyon ve hesap verebilirlik yapıları genellikle motivasyon kaybına karşı büyük bir çözüm ve sizi yeniden efektif ve üretken hale getirecek sihirli değnek olarak lanse edilir. Bu, yalnızca bazı motivasyon kırma türleriyle başa çıkmak için yararlı bir stratejidir. Özgün motivasyon kaybı biçiminizi belirleyin ve bununla belirli bir şekilde mücadele etmeye başlayın.
-Miri
Herkese yeniden merhaba!
Bu çevirimi motivasyon üzerine yapmak istedim çünkü biliyorum ki hepimizin son günlerde motivasyonu düşmüş durumda. Ve bir haber daha! Bunu bir seri olarak planladım. Bir sonraki yazım bu konuya destek çıkacak ve hayatımız için ip uçları içerecek.
Bu yazımda mutlaka motivasyonunuzun neyi etkilediğini bulun ve lütfen yorumlarda belirtin! Yapacağım çevirilerde bunu dikkate alıyor olacağım!
Teşekkürlerr <3
Metnin orijinal halini okumak isterseniz buraya tıklayın.
Önceki İyi bir konuşmacı nasıl olunur yayınıma ulaşmak için buraya tıklayın.
jaze, mutluluk kavanozu fikrin çok beğendim de, yeni yıl için koyulabilecek hedefler ile ilgili de bir yayının var mı, fikir olması açısından. kendimize ne katmamız gerekir, boş geçsin istemiyorum bu yılın:((
Harika bir fikir neden olmasın? Yıl bitmeden yazar arkadaşlarla konuşur bu konuda bir yayın mutlaka hazırlarız. Teşeküür ederim