Sürü Bağışıklığı Ve Koronavirüs : Bilmemiz Gerekenler

Sürü Bağışıklığı Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Pandemi başladığından beri bununla ilgili çok çeşitli konular konuşuldu. Bu pandemi nasıl bitecek sorusuna verilen cevaplar ise, “ sürü bağışıklığı ” ve “aşılanma” idi.

Koronavirüs aşıları ile ilgili bir yayın yazmıştım.

O yazıma Ulaşmak için Buraya Tıklayın.

Bu yayında da pandeminin bitmesi için sağlanması gerekli olan “ sürü bağışıklığı ”ndan bahsedeceğim.

Sürü bağışıklığı Neden Önemlidir

Sürü bağışıklığı

Sürü bağışıklığı , bir topluluğun büyük bir kısmının hastalığa karşı bağışık hale gelmesi ile ortaya çıkar ve bu da hastalığın kişiden kişiye yayılmasının önüne geçer. Sonuç olarak, sadece bağışık olanlar değil tüm topluluk korunmuş olur.

Sürü bağışıklığını sağlamak için bir topluluğun yüzde kaçının bağışık olması gerekir?

Bu hastalıktan hastalığa değişir. Bir hastalık ne kadar bulaşıcıysa, yayılmasını durdurmak için hastalığa karşı bağışık olması gereken nüfusun oranı o kadar büyüktür. Örneğin kızamık, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşan kişiden kişiye yayılımını önlemek için topluluğun %94’ünün kızamığa bağışık olması gerektiği tahmin ediliyor.

Sürü Bağışıklığı Nasıl Elde Edilir

Sürü bağışıklığı

Koronavirüs için sürü bağışıklığının elde edilmesi için iki seçenek vardır; enfeksiyon ve aşılar.

Doğal Enfeksiyon

Toplumda yeterli sayıda insan bir hastalıktan kurtulduktan ve ileride aynı etkenle enfekte olmaya karşı koruyucu antikorlar geliştirildiğinde sürü bağışıklığına ulaşılabilir.

Ancak koronavirüs için sürü bağışıklığı oluşturma fikrinin bazı riskleri vardır.

Yeniden Enfeksiyon

Koronavirüs’ün neden olduğu hastalığı atlattıktan sonra oluşan antikorların kişiye ne süre kadar koruyacağı belli değildir. Ülkemizde bununla ilgili çok örnek bulunmaktadır. Hastalığı atlattıktan 1 ay sonra tekrar yakalanan da var, 6 ay boyunca korunanlarda var.

Ayrıca antikorlarınız mevcut olsa bile, yeterli sayıda olmadıklarında tekrar aynı hastalığa yakalanmak kaçınılmazdır.

Bir diğer risk ise, topluluğu bu etkene maruz bırakarak bir sürü bağışıklığı oluşturmaya çalışmak, göründüğü kadar kolay değildir.

Koronavirüs örneğinde gördüğümüz gibi oranlara vurulduğunda yaşlı ve kronik hastalıklara sahip olan kişiler için virüsün daha ölümcül olduğu ortaya kondu. Etkene maruz bırakarak bağışıklık oluşturma fikri bu noktada çok risklidir. Ciddi komplikasyonlar ve ölümler görülebilir ve sağlık sisteminin çökmesi ise ilk beklenendir.

Aşılar

Sürü bağışıklığına bir topluluktaki yeterli sayıda insan aşılanınca da ulaşılabilir. Doğal enfeksiyon yönteminden farklı olarak aşılar, hastalığa ve komplikasyonlara neden olmadan bağışıklık oluşturur.

Sürü bağışıklığı kavramının sağlandığı aşılar ile, çiçek hastalığı, difteri, kızamıkçık ve diğer bulaşıcı hastalıkları kontrol altına alınmıştır.

Sürü bağışıklığının, yeni doğanlar veya bağışıklık sistemi baskılanmış bireyleri tehlikeye atmadan sağlanmasının en mümkün yolu aşılanmadır.

Ancak maalesef aşılanma ile koronavirüs için sürü bağışıklığının sağlanması o kadar da kolay olmayacaktır.

Aşı reddi: Dinsel inanışlar, olası riskler hakkında korkular veya faydaları hakkındaki şüpheler nedeniyle koronavirüs aşısı yaptırmayı reddeden azımsanmayacak bir kesim mevcuttur. Bir topluluktaki aşılanmış kişilerin oranı, sürü bağışıklığı eşiğinin altındaysa, bulaşıcı hastalık yayılımı sürer.

Sürü bağışıklığı

Korunma sorunları: Koronavirüs aşılarının sizi virüsten ne kadar koruyacağı belirsizdir. Elbette ortaya bir takım yüzdeler atılıyor, %90’lar gibi güvenilir olduğu düşünülen. Ancak, bazı kişilerde antikor oluşma sorunları meydana gelebilir. Oluşması beklenen antikor sayıları beklenenin altında kalabilir.

Ayrıca, aşının koronavirüsün bulaşmasını ne kadar azalttığına dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Dahası, yeni türeyen varyantlar için ise bazı koronavirüs aşılarının yeterli etkinlikte olmadığı görülmekte ve düşünülmektedir.

Eşit olmayan aşı uygulaması: Koronavirüs aşılarının dağılımı ülkeler arasında büyük farklılık göstermektedir. Bir topluluk yüksek koronavirüs aşılama oranına ulaşırsa ve çevresindeki topluluklar ulaşamazsa, popülasyonlar karışabilir ve salgınlar meydana gelmeye devam edebilir.

Sürü bağışıklığı ve koronavirüs hakkında bilmemiz gerekenler hakkında yazdığım yayının sonuna geldik. Umarım sizler için bilgilendirici bir yayın olmuştur.

Tam kapanmanın uygulandığı şu günlerde hepinize sağlıklı günler diliyorum.

-Ceren

Sağlık Konulu Daha Fazla Yayın için Tıklayın.

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir