Yunan Mitolojisi Tanrıları ve Başlangıcı : Yaratılış

Bu Yayında Sizi Yunan Mitolojisi ‘nin En Başına Götürüyoruz

Yunan Mitolojisi tanrıları ve tanrıçaları

YUNAN MİTOLOJİSİ YARATILIŞ

Mitoloji , en eski toplumlardan süre gelen mitlerin yazılı, sanat ve söylem yollarıyla günümüze kadar aktarılması ile bilim dallarından biri olmuştur.

Bunların içlerinden en popüler olanlarından biri ise Yunan mitolojisi . Tanrı ve tanrıçalarının birbirinden özel nitelikleri, fantastik olayları ve entrikalı ilişkileri ile bunu bizlere kanıtlar nitelikte.

Jaze, bloğun mitolojiye özellikle Yunan mitolojisi ‘ne ilgisi olan okuyucuları olduğunu söylediğinde ilk baş hevesle yazmaya başladım. Çünkü mitoloji , benimde ilgilendiğim alanlardan biriydi. Ancak yazdıkça “insanlar bunu neden okusun?” sorusunu kendimce bir türlü cevaplayamadım.

Cevaplayamadıkça bu konu hakkındaki yazma isteğim kayboldu. Taa ki Jaze bana, kendisine gelen mitoloji yayın isteklerini ileten sizlerin olduğunu söyleyene kadar. Bu tarz yazılar bekleyen sizlerin olduğunu öğrendikten sonra yarım bıraktığım ve hoş bulmadığım taslaktaki mitoloji yayınlarıma en baştan başlamaya karar verdim.

Bu yayında da Yunan mitolojisinin başlangıcı ‘ndan. Başlangıçtan. Yani yaratılıştan bahsedeceğim.

Yunan Mitolojisi Tanrıları

Başlangıçta hiçbir şey yoktu. Sadece uçsuz bucaksız bir hiçlik. Bu hiçlik mitolojide Khaos olarak isimlendirildi. Yani telaffuzundan da anlayabileceğiniz gibi Kaos.

Kaos deyince aslında akla bir karmaşıklık hatta bir toz bulutu gelir. Yunan mitolojisinde, akla gelenin tam tersi, hiçliğin ismi olmuş Khaos.

Khaos adındaki hiçliğin, her şeyin başlangıcı olduğu biliniyor. Ancak karşıma çıkan yabancı bir kaynakta, Protogenie adı verilmiş ilkel bir tanrı olduğu ve evrenden önce var olduğundan bahsediliyordu. Roma ve Antik Yunan kaynaklarında cansız ve biçimsiz, varoluştan önce oluşmuş ilahi bir varlık olarak bahsedilmesi, bunu destekler nitelikte.

Khaos ’tan birçok ilkel tanrı ve tanrıça meydana geldi.

Yunan mitolojisi

Gaea Yeryüzü Tanrıçası

İlk önce Gaea, yani yeryüzü tanrıçası olmuştur.

Gaea ile beraber yeryüzü oluşmuştur. Doğa ana, toprak ana olarak da isimlendirilir. Yeşil elbiseli bir kadın şeklinde insan formuna girebilen Gaea, kendisine eş yapacağı tanrı Uranüs’ü yaratır. Uranüs, gökyüzü tanrısıdır ve o da uzun boylu yapılı bir erkek formuna girebilir. Evrendeki iktidarın sahibi bu ikilidir.

Daha sonra, Khaos’un hiçliğinden su oluşur ve yeryüzünün çukur ve dip noktalarda birikmesiyle denizler oluşur. Denizler tanrısı Pontus, bu şekilde meydana gelir.

Pontus’un ardından Khaos’tan Tartaros adında cehennem tanrısı oluştu.

Tartaros ve Khaos’un bileşiminden de Nyks, yani gece tanrıçası oluşur. Adından da anlaşılabileceği gibi Nyks ile yeryüzünde günün gece kısmı oluştu. Nyks, kendisinden Hemera adında gündüz tanrıçası meydana getirdi.

Yunan mitolojisi

Gaea ve Uranüs’ün birleşiminden 6 erkek 6 kadın titan çocukları oldu. Titanlar, fiziki olarak insan formundan çok uzun ve daha güçlülerdir.

12 titanın ardından üçüz kikloplar oluştu. Bu varlığın bilinen özelliği alınlarında tek gözlü bir dev olmalarıdır. İsimleri  Brontes, Steropes ve Arges ’tir. İsimleri sırasıyla gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım anlamını taşır.

Kiklopların ardından Gaea ve Uranüs’ün 3 çocuğu daha oldu. Bunlar Hekatonkheirler idi ve elli başlı, yüz kollu oldukları bilinen varlıklardı. İsimleri Kottos, Briareus ve Gyes ’dir. Anlamları ise sırasıyla öfke, güç ve dehşettir.

Anlamları dedim ama bu doğaüstü varlıklar Kikloplar ve Hekantonkheirler, isimlerinin anlamlarıdırlar aynı zamanda. Örnekle açıklamam gerekirse, Kottos aslında öfkenin ta kendisidir.

Uranüs’ün Ölümü

Uranüs, Kiklop ve Hekantonkheir çocuklarından fiziksel özellikleri ve var oluş anlamları dolayısıyla pek hoşlanmıyordur.

Onların ileride çok daha güçlü olabileceklerinden ve elinde tuttuğu iktidarını elinden almalarından çekindiği için Kikloplar’ı ve Hekantonkheirler’i cehennem tanrısı Tartaros’un içine esir olarak zincirletir .

Gaea, eşi Uranüs’ün bu yaptıkları karşısında artık kocasından nefret etmeye başlamıştır. Bunun üzerine Gaea, Titan çocuklarını babaları Uranüs’e karşı kışkırtır. 6 erkek titandan sadece en küçük olan Kronos, babasını öldürmeyi kabul eder. En büyük ağabeyi Okeanos hariç diğer erkek kardeşleri ise Kronos’a yardım etmeyi tercih etmişlerdir.

Yunan mitolojisinde başlangıç

Kronos, annesi Gaea’nın yaptığı özel orak ile babası Uranüs’ün hayalarını kesip denize atar ve ardından denizden köpükler çıkar. Buradan tanrıça Afrodit doğar. Bu sırada Uranüs’ün insan formu ölmüştür ve böylelikle yeryüzüne inmesi engellenmiştir.

Yunan mitolojisi Afrodit

*Yunan mitolojisi ni yazıya geçirenlerden biri olan Hesiodos’un Teogonia adlı eserinde Afrodit’in doğuşu bu şekilde tasvir edilmiştir. Homeros’un eserinde ise, Okeanos’un kızı Dione ve Zeus’un ilişkilerinden Afrodit’in doğduğu bahsedilmiştir.

Kronos yunan mitolojisi

Uranüs’ün ölümünün ardından Kronos, iktidarı ele geçirdi ve kardeşleri Kikloplar ’ı ve Hekantonkheirler ’i Tartaros ’un içinden kurtarır.

Kardeşleri, Kronos’a minnettarlıklarını göstermek için ona siyah mermerden bir saray inşa ederler. Kronos, kendisine yardım eden diğer 4 kardeşlerini ise yeryüzünün dört bir yanına hükümdar ilan eder. En büyük ağabey Okeanos ise, denizlerin hükümdarı olur.

Anladığınız üzere okyanus kelimesi bu titanın adından gelmektedir.

Diğer 6 kız kardeş titanlar olayın neresinde derseniz, babaları Uranüs öldükten sonra, onlardan 4’ü erkek kardeşleriyle evlenmişlerdir. Sadece Themis ve Mnemosyne bekar kaldı. Bu dörtlü kardeş evliliklerinden en ses getireni ise Rhea ve Kronos evliliği olacaktır.

Rhea ve Kronos

Onların evliliği ile evrende artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

yunan mitolojisi yaratılış

Oldukça fantastik hikayeler ve mitler ile dolu Yunan mitolojisi nde yaratılış hikayesinden bahsettiğim yayının sonuna geldik.

Yayın mantık sınırlarınızı zorlayabilir. Ancak bunun adı mitoloji. Mitleri konu alan bir bilim. Dolayısıyla bu bilim dalı için fantastik hikayelerin varlığı önemli. Yani kardeş kardeş ile evlenir mi demeyin, bu diğerlerinin yanında hiçbir şey.

Eklemek istediğiniz ya da eksik bulduğunuz yerler var ise yorumlarda belirtebilirsiniz. İnternette birçok kaynakta bazı bilgiler farklı yer alıyor olabilir. Mümkün olan en doğruları ile sizler için araştırıp derledim.

Umarım okurken keyif almışsınızdır.

Herkese sağlıklı günler!

-Ceren

 

Ceren’e ait bir önceki yayına ulaşmak için buraya tıklayın.

Daha fazla Jazete yayını okumak için buraya tıklayın.

Ceren

Ceren

Hemşirelik son sınıf öğrencisiyim. Birbirinden bağımsız ilgi alanlarına sahibim. Araştırmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Araştırdıklarım ışığında sizler için ilginç ve dikkat çekici yayınlar yazmaya çalışıyorum. İyi okumalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir