Bir Türk Filmi: Kosmos Konusu ve Yorumu

Selamlar, ne zaman iyi filmlerin çoğunu izlediğimi düşünsem başka zaman bugüne kadar neden bu filmi izlememişim ki dediğimle kalıyorum. Yine böyle bir durum geçen hafta Kosmos filmi ni izlediğimde oldu, üstelik yabancı bir film de değil. Sanırım burnumuzun dibindekileri görmek daha zor.

Filmden bahsedecek olursam;

Kosmos Konusu

Kosmos

Reha Erdem’in yazıp yönetmenliğini yaptığı bir film, Battal/Kosmos isimli şaman özellikleri olan birinin,  zaman dışı, sınırdaki bir şehre her şeyden kaçıp yerleşmesinden sonra başından geçenleri anlatıyor.  Kosmos geldikten sonra bu şehirde aşk, mucize ve tuhaf soygunlar olmaya başlar.

Zamanla talihsiz olaylar yaşanmasıyla herkesin Kosmos ’tan uzaklaşmasına sebep olur. 

Masum ve şefkatli, aynı zamanda sıra dışı bir karakter olan Kosmos, maddiyat ile bağını olabildiğince koparmış, hikmetli laflar söyleyen, ulu-derviş bir kişidir.

Hastalıkları iyileştirmeye çalışan, ölüleri dirilten, ruhuyla ve bedeniyle insanları seven bu tuhaf adamın etrafı çoğunlukla onun deyişiyle parıltısız insanlarla doludur. Herkesin acısını dindirmek için kullandığı Kosmos’a farklı gözle bakan tek kişi Neptün’dür.

Filmin aşk üzerine söylediği her şeyi Kosmos ile birlikte somutlaştıran, hakkında başka bir şey bilmediğimiz Neptün dışındaki karakterlerin hayatları eksiktir ve hastalıklarla geçmektedir. Bu eksikliklerini gidermek için hepsi birden Kosmos’a tutunmuştur.

Film Yorumu

Dokuz köyden kovulan Kosmos

İnsanların yabancıya karşı aldıkları tavırlar da bahsedilmeye değer: öncelikle Kosmos bize bir hikayenin başlangıcını ve sonunu sunmakta, bunun bir döngü barındırdığını da göstermektedir.

Kosmos’un öyküsü bir mucize ile başlar ve bu şehirde geçici de olsa kabul edilişinin anahtarı olur. Bundan sonrası ise başka hiç kimseye benzemeyen bu adamı yontma, normal kabul edilene benzetmeye çalışma ve fakat başarısızlığa uğrama şeklinde ilerler.

Battal ulvi bir kişiliktir, şifa verir ve mucizeler gerçekleştirir. Bu yüzden kendisine derin bir saygı duyulmaktadır. Buna karşın Battal”ın ifşa olmayan yanları insanları korkutur, çekinmelerine neden olur.

kosmos konusu

Velhasıl Battal ne tam anlamıyla kabul edilebilmekte ne de dışlanmaktadır, şehirliler onun etinden sütünden faydalanıp beklemeyi tercih eder. Ne zaman ki olaylar terse döner, iyilikler bir şekilde birilerine zarar vermeye başlar, Battal”ın da engel olamayacağı dış bir etki kendini gösterir ve o zaman şehirden zorbaca kovalanır.

Kars için Battal uzlaşılamaz bir yabancı olarak kalmış, şehre ait olmayı başaramamıştır.

Film hem görsel olarak hem de içerdiği diyaloglar açısından oldukça doyurucu, ben izlerken çok keyif aldım.

Filmi izlemek isteyenler için sesle ilgili uyarılar yapmakta fayda var, Kosmos çoğu sahnelerde içine içine konuşuyor, bu durumda da kulaklıkla izlemek yararlı olabilir. Onun dışında ses seviyesini yine de ara ara düşürün derim Kosmos’un ve Neptün’ün çığlıklarının kulaklarınıza zarar vermesini istemeyiz.

Umarım siz de keyifle izlersiniz.

-Özlem

 

Özlem’e ait diğer yayınlar için buraya tıklayın.

Diğer Film yorumları için buraya tıklayın.

Özlem

Özlem

Gazi'de İngilizce Öğretmenliği son sınıf öğrencisi, yedinci sanat dalına düşkün biri. Sinemanın gücüne inanır, zamanını anlamak ve anlatmak için harcar, arada yazar, çokça düşünür. Keşfetmeyi ve yolculuğu seven biridir.

2 thoughts on “Bir Türk Filmi: Kosmos Konusu ve Yorumu

  • 21/03/2021 tarihinde, saat 02:20
    Permalink

    izlemeyin hayatımda gördügüm en saçma film konuyu bir birine baglayamayan zevksiz skıcı bir film igrenç berbat çekim hataları ses kalite düşüklügü herşey var zmanımı boşa harcadım

  • 21/03/2021 tarihinde, saat 18:11
    Permalink

    Görüntü ve ses kalitesi gerçekten izlemeyi zorlaştırıyor. Film herkese hitap etmeyebilir fakat alt metni çok güçlü ve sanatsal açıdan doyurucu sahneler ve diyaloglar var, ben bunları değerli gördüğüm için beğendim. Yorumunuz için teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir