Ölü Ozanlar Derneği Konusu ve Film İncelemesi

Dead Poets Society ( ölü ozanlar derneği )

Hiç hayatınızı kökünden değiştiren bir öğretmeniniz oldu mu? Ya da size yeni bir bakış açısı kazandıran bir öğretmeniniz?

Olsa da olmasa da bu filmi izledikten sonra böyle bir öğretmeniniz olacak. Evet, bu hafta Ölü Ozanlar Derneği ( Dead Poets Society ) filmini inceleyeceğiz.

Ölü Ozanlar Derneği 

Ölü Ozanlar Derneği

  • Süre: 2 saat 20 dakika
  • Yıl: 1989
  • Tür: drama, gençlik
  • IMDb: 8,1/10

Dead Poets Society Konusu

Çok dindar olan ve sürekli aynı şekilde bir müfredat izleyen bir yatılı okula yeni bir öğretmen gelir. Bu öğretmen ise okulun yaptıklarının aksine yenilikçi, öğrenci-merkezli eğitim veren biridir. Tabi, durum böyle olunca yeni öğretmenimiz öğrencilerin çok dikkatini çeker ve hoşlarına gider.

Öğretmen öğrencilerle derin bir bağ kurara onlara edebiyat dersi ile birlikte yaşamayı da öğretmeye çalışır. Mottosu ise ‘Carpe Diem’ (Anı Yaşa)’dır.

Ölü Ozanlar Derneği Oyuncuları 

Filmdeki her karakter bana ayrı ayrı dokundu diyebilirim. Karakter işleyişi çok güzeldi. Evet karakterlerin yaptığı bazı kısımlar size uygunsuz gelse bile o karakter öyle iyi resmediliyor ki neden o hareketi yaptığını anlayabiliyorsunuz.

Ben iki ayrı karakterden bahsetmek istiyorum; biri beni çok etkileyen öğretmen karakteri diğeri ise Neil Perry, bir öğrenci.

İlk olarak öğretmenden bahsetmek istiyorum,

  • John Keating

Keating kendine özgü yöntemleri olan sıradışı bir öğretmen. Sıradışı derken tabiki iyi anlamda… Keating gerçekten öğretmenliğini yapan bir kaç öğretmenden biri diyebilirim.

Öğretme tarzı, seçtiği yöntemler insanı hayrete düşürüyor. Özellikle student-centered (öğrenci merkezli) öğretimi seçmesi, daha o zamanlarda bunu yapması, çok etkileyici.

  • Neil Perry

Benim favori karakterim izlerken Neil oldu bu yüzden ona da burada yer vermek istedim. Neil’in karakteri diğerlerine nazaran bir tık öne çıkarılmış şekilde bize sunuluyor. Bunun nedenini izlerken cidden ‘Carpe Diem’ı doğru benimseyip, o şekilde yaşamaya başlamış olmasına yordum.

Diğer karakterlerden farklı olduğunu yaptığı seçimlerden açıkça görüyoruz. Ve filme noktasını koyan bir karakter.

Ölü Ozanlar Derneği Alıntılar

Filmi izlememiş olsanız bile birçok alıntısına denk geldiğinizi düşünüyorum. Beğendiklerimden bir kaçını ekleyeceğim. 

“Dilin ve sözcüklerin tadına varacaksınız; çünkü kim ne derse desin sözcükler ve fikirler dünyayı değiştirecek güce sahiptirler.”

“Anı yaşayın.”

“Hayatın iliğini emmek kemiği boğazına kaçırmak değildir.”

“Vakit varken tomurcukları topla. Zaman hala uçup gidiyor ve bugün gülümseyen bu çiçek yarın ölüyor olabilir.”

“Hayatlarınızı olağanüstü kılın.”

Carpa Diem

Ayrıca ‘Carpe Diem’in filmde işlenişi gerçekten çok güzeldi. Öğretmenin öğrencileri sınıfın dışarısına çıkarıp eski ödüllü madalyaları gösterirken izleyici ‘örnek alın!’ diyeceğini sanıyor.

Fakat, öğretmenimiz öğrencilerine buradan bambaşka bir ders çıkarma amacında. İzlerken çok fazla tutulacağınız sahnelerden biri olduğunu düşünüyorum.

Dead Poets Society Edebi Tarafı

Filmde çok fazla edebi tarafa da ayrıca yer verildiğini göreceksiniz. Ağırlıklı olarak Shakespeare’den alıntılar, oyunlar var. Karakterlerimizin birinin oynadığı oyun bile Shakepeare’in bir eseri olan ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’. Bu kitabı da ayrıca oyun okumayı severlere önerebilirim.

Bir Yaz Gecesi Rüyası kitabı Shakespeare’in normal eserlerinin dışına çıkan bir kitap ve dönemin imgesel faktörleriyle ele alınmış ve tabiki yine Shakespeare’in toplum eleştirilerini altan alttan içeren bir oyun.

Ele almak istediğim diğer bir eser ise Robert Frost’un The Road Not Taken (Gidilmeyen Yol) şiiri. Bu şiirde Frost zorlu bir yolu seçtiğini ve bunun hayatını ne kadar büyük bir şekilde etkilediğini ele alır. Bu şiirin öğretmen tarafından kullanıldığını filmimizde görüyoruz.

Bir dersi sınıf dışarısında, açık havada yapmak isteyen öğretmenimiz bu sözü kullanarak çocukları motive etmeyi amaçlıyor. Herkes bir şeye kötü dese bile siz eşsizsiniz ve istediğiniz yolu seçin diye ekleme yapıyor. 

Minik bir dip not: Gidilmeyen Yol şiiri aslında Robert Frost tarafından bir arkadaşına şaka olsun diye yazılmış bir şiirdir. Bunu yazma sebebi ise bir arkadaşı ile yürüyüş yaparlarken hep bir yol seçtikten sonra arkadaşının “acaba diğer yolu seçsem ne olurdu?” diye düşünmesidir.

Ve Frost da buna şaka ile cevap vermek için böyle bir eser ortaya koymuştur.

Ölü Ozanlar Derneği Filmini Kimler İzlemeli

Ölü Ozanlar Derneği filmini edebiyata, özellikle İngiliz edebiyatına, ilgi duyan kişilerin beğeneceğini düşünüyorum. Ayrıca, hayattan bir dizi olduğu için çoğu kişinin izlerken eğleneceğini düşünüyorum. Fakat biraz uzun da olduğu için ona göre değerlendirmek gerekir.

Kaynakça:

Ölü Ozanlar Derneği’nden ilham veren 25 alıntı. (2019, June 28). Fikriyat Gazetesi. 

Daha Fazla Film İncelemesi için Tıklayın

-Pell

Pell
ily

Pell

Merhaba ben Pell. Her türlü yorumunuza ve önerinize açığım! Twitter adresimden bana istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz <3

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir