After Life Konusu ve Yorumu – Kara Mizah Şöleni
Hellooo ben geldim… Dizi yorumlarımda bu hafta Asya’dan uzaklaşıp Birleşik Krallığa uzanarak ünlü komedyen Ricky Gavis ’in Netflix ‘de yayınlanmak üzeri yazıp oyunculuğunu yaptığı After Life var.
Yarım saatlik komedilerde sektördeki herkes, böyle büyük konuların altına girmekten kaçınır. Fakat After Life ana konusu itibariyle bir komedide görmeyi beklemeyeceğimiz bir konuyu işliyor.
Toplamda iki sezonu bulunan dizi, her sezonda 6 adet bölüm ile toplamda 12 bölüm barındırıyor.
After Life Konusu
Eşini kaybetmiş olan bir yerel gazete muhabirinin, büyük acıya rağmen hala neden ölmek istemediğini sebepleri ile görüyoruz. Dizi kısa bölüm uzunlukları ve az bölüm sayısına rağmen karakter altlarını doldurmayı başarmış.
Karakterlerin hepsinin dizinin ilk sezonundan itibaren değiştiğini veya aykırı bir hale geçtiği görmedim.
Her bölüm yerel gazetenin ilk sayfasına çıkmak için aykırı işler yaptığını düşünen insanları ziyarete gidiyor ve haber yazmaya değer olup olmadığına bölüm sonuna kadar karar veriyorlardı. Dizinin spesifik olarak bölümleri bunun üzerine kuruluydu.
Yine her bölüm karısının ölmeden önce Tony’e bıraktığı bir videonun üstünden bir ders çıkarma mevcuttu. Bunu daima Tony ile değil, diğer karakterler üzerinden de görüyorduk. Bence usta bir senaryo yazılmıştı.
Karakterlere kısaca bir göz atalım;
After Life Oyuncuları
- Ricky Gervais (Tony)
Dizide göğüs kanserinden dolayı ölen eşinden sonra, eşine olan sevgisi ve bağlılığı için kendini öldürmeyi çabalarken çıkıyor karşımıza. Ölmemek için kendine bir sürü sebep bulmaya çalışıyor. Aslında hepsi birer bahane iken, o bunları sebep olarak adlandırıyor ondan dolayı;
ŞŞŞŞŞ Hepsi Sebep Bahane Değil.
- Tony Way (Lenny)
Dizinin bölüm ilerleyişinde fiks olan, haftalık yerel gazetenin ilk yaprağına çıkma talebi olan insanları ziyarete beraber gittiği muhabir. Tony daima kendisiyle uğraşıyor ve bundan keyif alıyordu. Karakter olarak Lenny ise bir şekilde Tony’e moral olmaya çalışıyordu.
Burnuyla flüt çalan çocuğun annesi ile olan ilişkileri tam bir orta yaş ilişkisi portföyüydü. Aşırı eğlendirdi beni ve Tony’i ikili oluşları.
- Tom Basden (Matt)
Tony’nin ölen eşinin erkek kardeşi olan karakter. Başta sebepleri bulmuş olduğunu fark etmediği dönemde Tony’nin sürekli intihara meyillini düşünerek ona engel olmaya ve yalnız bırakmamaya çabalı. İkinci sezonda onun da kendi sorunları olduğunu öğrenip, onun hikayesini de gördük.
BURADAN SONRA SPOİLER GÖRME İHTİMALİN ÇOK YÜKSEK SAYIN OKUYUCUM. O SEBEP İLE BİLEREK DEVAM ETMENİ RİCA EDECEĞİM.
After Life Yorumu
- Komedide görmeyi beklemediğin dram içeriğinin olması ve ikisinin yarım saatlik bir bölümde bu kadar iyi anlatılabilmesi, benim için başlı başına bir baş yapıt olma sebebiydi. Bunun yanında karakterlerin yerli yerinde kullanımı ile birbirleri arasında oluşturdukları ahenk her ne kadar normallik düzeyi gerçek hayattaki gibi olsa da göze büyüleyici geliyordu.
- Tony’nin intihar etmek istememesi ve bunu istememek olarak değil de bakması gereken bir köpeği ve babası oluşuna bağlaması bir tür inkar durumuydu. Birilerini kaybettiğimizde hayatta olanlara bel bağlayarak yaşama devam etmeye çalışırızı görüyorduk dizi içerisinde.
- Karısının ölümünden sonra aldığı dersin yakınlarıyla daha çok vakit geçirebilmek olması ve bu sayede en azından ufak bir geri dönebilir bu adam hayatına izlenimi alabilmemizi sağladı. Bu ışığı görmemizi sağlayan iletişim babasının bakıcısı, Emma ile olan iletişimi idi. İkilinin ne zaman birleşeceğini beklerken aynı zamanda bu duygu durumunda olayın hızlı gelişmemesini diliyorduk.
- Eşini kaybetmiş olan yaşlı bayan ile olan iletişimi aynı zamanda psikoloğa gidiyor olsa bile her şeyini bayana anlatabiliyor oluşu ince bir detaydı. Hepimiz okul sorunlarımızı detaylarıyla okul arkadaşlarımızla paylaşarak çözebiliyoruz. Derdi bir olanlar birbirlerini daha iyi anlar sözüne ufak bir dokundurmaydı bu da.
- Eşinin ölümünden sonra edindiği ilk arkadaşın da mesleği fazlasıyla ironikti. Aynı zamanda postacıyla ilişkisi de kara mizaha inanılmaz katkı sağlıyordu. Bu ikilinin işin sonunda birleşmesi de benim eğlendiğim bir detay oldu.
- Dizi son sezonunda aklımızda ‘acaba babası veya köpeğini kaybetse ne yapacak bu adam?’ sorusuna da okkalı bir cevap verdi. İntihar etmek için adımını atan Tony’e köpeği ve son saniyede Emma’nın gelerek sezon sonunun verilmesi derin bir oh çektirdi izleyici olarak bana.
After Life
Dizi genel olarak benim için iki birleşmesini beklemediğim türün birleşimiydi. Zevkle izlediğim kara komediye sahipti. Zaten Ricky Gervais sektörde yılarca ödül törenlerindeki konuşmalarıyla kara mizahın elçisi olarak bulunuyordu. Eğer kara mizah seviyorsanız ve Ricky’nin stand-up’ını merak ediyorsanız Humanity’i izlemenizi tavsiye ederim. Onu izledikten sonra diziye başlamak mizah konusunda bir alıştırma gibi olacaktır.
Bu hafta bir ilk olarak İngiliz sitcom’unu yorumladık. Haftaya Perşembe bir başka dizi yorumunda görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın.
Diğer dizi incelemeleri için tıklayın : Jazetel Dizi incelemeleri
-Meya
- New Amsterdam Konusu ve Yorumu – Netflix Doktorlar - 05/06/2021
- Time to Hunt Kore Filmi Konusu ve Yorumu - 29/05/2021
- Move To Heaven Konusu ve Yorumu – Netflix Kore - 21/05/2021
merhabalar, succession dizisinin de incelemesini yorumlarınızla birlikte yapabilir misiniz? teşekkürler, kolay gelsin.
bir göz atmaya çalışacağım mutlaka öneri için çok sağolun 🙂