Cornell Tekniği : Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Bir Not Tutma Yöntemi
Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Verimli Bir Not Tutma Yöntemi: Cornell Tekniği
Derslerde not tutmak çoğunluğun zorlandığı bir konu. Özellikle lisede bazı, üniversitede ise çoğu öğretmenin, sizin yazıp yazmamanızı umursamaması ve hızlı hızlı anlatıp geçmesi, turbo hızda nasıl yazabilirim diye kara kara düşünmenize sebep olabilir.
Ve ne yazık ki öğretmenler her zaman ders notlarını da sizin elinize vermeyebiliyorlar. Bu yüzden, derslerde öğretmenin ağzından her çıkanı not etmek zorunda hissedebilirsiniz kendinizi. Ancak bunu yapmanız da pek mümkün değil.
İşte tam bu konuda, yardımınıza koşacak olan Cornell tekniğidir. O zaman Cornell tekniği nedir, Cornell tekniği nasıl uygulanır bundan bahsedeyim.
Cornell Tekniği Nedir?
Birçok farklı not tutma yöntemi vardır. Bunlardan Cornell tekniği, bilimsel olarak kanıtlanmış bir üstünlük kurmuş ve diğerlerine göre daha verimli bir yöntem olduğu ortaya konmuştur.
Ayrıca bilim, bu yöntemi sadece üstünlük ve verimlilik bakımından değerlendirmemiş, bir sınava hazırlanırken bu yöntem ile tutulan notların gözden geçirmeyi daha kolay hale getirdiği ve bu yöntemin başarıyı getirdiği görülmüştür.
Cornell tekniği , aslında dünyanın birçok yerinde öğrencilerin kullandığı bir yöntemdir. Nasılsa ülkemizde bu yöntem pek kullanılmamaktadır.
1949 yılında Cornell Üniversitesi’nde profesör olan Walter Pauk’un öğrenciler için tasarladığı bir yöntemdir.
Cornell tekniği çok az hazırlık gerektiren ideal bir not tutma yöntemidir. Bu yöntem, öğrencilerin dinlediklerini özgürce kendi ifadeleri ile not edebilmelerine olanak sağlıyor ve öğrencilerin dinleme becerilerini üst seviyelere çıkarabileceği ön görülüyor.
Cornell Tekniği Nasıl Uygulanır?
Bir defter yaprağının veya kağıdın sol tarafından çok geniş olmayan dikey bir çizgi çizilir. Çizgi, sayfanın bitiş noktasına ulaşmamalı, bitişe 3-4 parmak kala çizim sonlandırılmalı. Çizginin bittiği yerden geçecek şekilde sayfanın bir ucundan diğerine yatay bir çizgi daha çekilir. Sayfa düzeni bu teknikte bu şekildedir.
Sayfanın en üst kısmında dar bir bölge başlık için isteğe bağlı olarak ayrılabilir.
Sayfanın en sol kısmında çizgiyle ayrılmış olan dikey bölgeye anahtar kelimeler yazılır.
Sayfanın sağ kısmında bulunan geniş bölgeye, dinlenilen, anlaşılan konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler yazılır.
Sayfanın en alt kısmında boş kalan yatay boşluğa ise dinlenilen konunun özeti yazılır.
Tutulacak notta, kişinin kendi ifadeleri, kendince anladığı dilde olacak şekilde yazılmalıdır. Bu yöntemin kişiyi başarıya götürmesindeki önemli rol de bu özgünlüğe bağlıdır bir bakıma.
Bilimsel olarak kanıtlanmış verimli bir not tutma yöntemi : Cornell Tekniği adlı yayının sonuna geldik. Umarım sizler için faydalı bir yayın olmuştur.
Kolay anlaşılır bir not tutma yönteminin yanında kolay bir öğrenme tekniği olan Feynman tekniği isimli yine benim yazdığım yayını da okumanızı tavsiye ederim ( Yazıya ulaşmak için tıklayın: Feynman Tekniği ) Özellikle bu iki yöntem beraber kullanılırsa başarının da katlanacağını düşünüyorum.
Herkese sağlıklı günler diliyorum!
-Ceren
Son yazım : Zeus Kimdir : Zeus ve Eşleri
- Savunma Mekanizmaları – Stres ve Kaygıdan Benliğimizi Nasıl Koruyoruz - 19/02/2022
- Revuele Hydralift Hyalüron Gündüz Kremi Yorumu - 30/01/2022
- Simple Ferahlatıcı Yüz Temizleme Jeli Yorumu - 24/01/2022