Kişisel Bakım Ürünleri Alırken Kaçınılması Gereken 13 İçerik 

Kişisel Bakım Ürünleri Alırken Kaçınılması Gereken 13 İçerik

Vücut bakımımız için kullandığımız kozmetik ürünlerin, uzun vadeli yaşamımıza yediğimiz şeylerden daha çok zarar vermesi mümkün mü? Tartışmasız evet.

Bu sebepten kendimize çekidüzen verme ve temizlenme seanslarımız sırasında kullandığımız kişisel bakım ürünlerimizin ve bu ürünlerin içeriğinde bulunmaması gereken 13 bileşenin farkında olmak inanılmaz önemli.

Kişisel Bakım Ürünleri

kişisel bakım ürünleri

Çevre çalışma grubu tarafından yapılan araştırma ortalama bir kadının günlük 168 kimyasal içerikli 12 ürün kullanırken erkeklerin günlük yaklaşık toplam 85 kimyasal madde içeren 6 ürün kullandıklarını gösteriyor. Hepsiyle birlikte, 12,2 milyon yetişkin kişisel bakım ürünleri nedeniyle her gün kanserojen olarak kabul edilen maddelere maruz kalıyor.

Losyon ve ilaçlardaki ortak içerikler az da olsa güvenli kabul edilir. Ama onlara mazur kaldığımız süreç kesinlikle kısa değil ve her geçen gün daha da uzuyor.

Yiyemediğin bir şeyi cildinde denemek istemiydin?

Cildinize sürdüğünüzde tadamayacağınız bir şeyi aslında yiyorsunuz ; cildimiz en büyük organımızdır ve üzerine uyguladığımız her şeyi emer.

Eğer kendi sağlığını ve ailenin sağlığını düşünüyorsan, kişisel bakım ürünleri içerisindeki zararlı bileşenleri bilmen ve bunlardan sakınman çok önemli.

İşte benim kişisel bakım ürünleri nizde bulundurmamanızı tavsiye ettiğim 13 içerik:

Kişisel Bakım Ürünlerinde Bulunmaması Gereken Kimyasal Bileşenler

1. TRİKLOZAN

  • Kullanım alanları

Triklozan ; sabunlar, vücut yıkamaları, el dezenfektanları, diş macunu ve kozmetik ürünlerinde bulunan anti-bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarında kullanılan ilaçtır.

  • Sağlığa etkisi

Triklozan ; cilt hassasiyeti, karaciğer hasarı, hormon bozulması ile bağlantılıdır ve kansere neden olabilir. Giderek artan araştırmalar, bu anti bakteriyel sabunların herkesin düşündüğü kadar mucizevi olmadığını gösteriyor; içlerindeki kimyasallar vücut sağlığı ve özelikle de bağırsak sağlığı için gerekli olan organizmaların işleyişini bozar.

Antibiyotik direncini etkiler. Özetle normal sabunlardan daha etkili değildir.

Triklozan (Triclosan) Savaşında Büyük Zafer

o Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA, el dezenfektanlarında ve diğer uygulamalarda hala izin verilse de sabunlarda ve vücut yıkamada kullanılan diğer ürünlerde triklozanı yasakladı.

Türkiye de bu konu hakkında bir bilgi bulunmuyor. Ürün satın alırken dikkat etmemizde fayda var.

2. PARABEN

  • Kullanım alanları

Parabenler ; kozmetikte, cilt bakım ürünlerinde, sabunlarda, temizlik ürünlerinde ve bebek ürünlerinde raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyuculardır.

  • Sağlığa etkisi

Parabenler ; cilt ve alerjik tepkimelere sebep olabilir ama parabenin endokrin sistemine olan etkisi en endişe vericisidir. Araştırmacılar parabenlerin göğüs dokusunda toplandığını ve meme kanseri hücrelerini uyarabildiğini açıkladı.

Ve endişelenmesi gereken sadece bayanlar değil ; parabenler erkek üreme hücrelerini de etkileyebilir. Son olarak, parabenler potansiyel olarak DNA’mıza da zarar verebilir.

3. FTALATLAR

  •  Kullanım alanları

Ftalatlar ; sabunlar, şampuanlar, kozmetikler, güzellik ve cilt bakım ürünleri ve temizlik ürünlerinde kullanılan bir başka koruyucudur.

  • Sağlığa etkisi

Ftalatlar endokrin sistemini, özellikle üremeyi ve doğurganlığı çokça etkileyen bir diğer kimyasal madde grubudur. Ftalatlar testislere zarar verdiği gibi sperm kalitesini ve sayısını da düşürürler.

4. SODYUM LORİL ETER SÜLFAT (SLS)

  • Kullanım alanları

SLS ve diğer sülfatlar sabunlarınızı köpüklü yapan köpürtücü ajanlardır. Çok çeşitli sabunlarda, vücut yıkamalarında, güzellik bakım ürünlerinde ve temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır.

  • Sağlığa etkisi

Sls ciddi cilt tahrişlerine sebep olur ve bilinen bir kanserojen olan 1,4-dioksan ile kontamine olabilir. Ayrıca beyinde, kalpte, akciğerlerde ve karaciğerde de kolaylıkla birikebilir.

5. PARFÜM

  • Kullanım alanları

Parfüm, binlerce test edilmemiş ve potansiyel olarak tehlikeli maddelerin genel terimidir ve sabunlar, şampuanlar, güzellik bakımı ve cilt bakımı ürünlerinde ve temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır.

  • Sağlığa etkisi

Parfümler alerjik reaksiyonları, astım gibi solunum sorunlarını, baş ağrılarını ve hormonal bozulmaları tetikler. Popüler ürünlerin değerlendirmeleri de dahil olmak üzere, kokunun sağlık riskleri hakkında kapsamlı bir raporunu buradan okuyabilirsiniz. Kanada versiyonu burada.

6. PROPİLEN GLİKOL

  • Kullanım alanları

Propilen glikol sabunlar, şampuanlar, temizleyiciler ve diğer güzellik ürünlerinde nemlendirme işlemi için kullanılır.

  • Sağlığa etkisi

Bu bileşen deri döküntülerine ve kontakt dermatite neden olabilir. Çocuklarda nörotoksisitenin yanı sıra böbreklere ve karaciğere de zarar verebilir.

7. KÖMÜR KATRANI BOYALARI

Kullanım alanları: Bu renklendirici madde kepek şampuanlarında, köpük banyosunda, diş macunlarında ve saç boyalarında kullanılır.

  • Sağlığa etkisi

Kömür katranı boyası bilinen bir kanserojen maddedir ve alerjik reaksiyonlar, dermatit, astım atakları, baş ağrıları, mide bulantısı, yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği ve Hodgkin dışı lenfoma, çoklu miyelom ve Hodgkin hastalığı riski ile bağlantılıdır.

8. DİETALOMİN,TRİETALOMİN ve MONOETANOLAMİN

  • Kullanım alanları

Bu çözücüler ve emülgatörler şampuanların, saç kremlerinin, losyonların, tıraş jellerinin, köpük banyosunda ve cilt kremlerinin yapısında bulunur.

  • Sağlığa etkisi

Alerjik tepkimelere ve kansere yol açabilir.

9. FORMALDEHİT

  • Kullanım alanları

Formaldehit, esas olarak şampuan, tırnak bakımı, bebek ürünleri, deodorantlar, diş macunu, temizlik ürünleri, saç spreyi ve kozmetikte koruyucu olarak işlev görür.

  • Sağlığa etkisi

Formaldehit alerjileri şiddetlendirir, cildi tahriş eder ve gözleri, burnu ve boğazı yakar, kanser riskimizi artırabilir ve bir nörotoksindir.

10. MADENİ/MİNERAL YAĞ

  • Kullanım alanları

Mineral yağ, petrol endüstrisinin bir yan ürünüdür ve cildi pürüzsüzleştirmek için sıvı fondötenlerde, allıklarda, cilt kremlerinde ve bebek yağında kullanılır.

  • Sağlığa etkisi

Cildi plastik bir film gibi kaplayarak gözenekleri tıkar ve cildin akne ve diğer cilt rahatsızlıklarına yol açabilecek toksinleri atmasını engeller. Kanser riskimizi de artırabilir.

11. TALK PUDRASI

  • Kullanım alanları

Talk, bebek pudralarında, kadınların makyaj pudralarında ve allıktaki nemi emer; aynı zamanda prezervatiflerde kayganlaştırıcı olarak da kullanılır.

  • Sağlığa etkisi

Talk, özellikle teneffüs edildiğinde veya direkt olarak cinsel organlarımıza uygulandığında kansere sebep olur. Bilimsel çalışmalar, genital bölgeye rutin olarak talk pudrası uygulamanın yumurtalık kanseri gelişimi ile bağlantılı olabileceğini göstermiştir.

12. ALÜMİNYUM

  • Kullanım alanları

Alüminyum çoğunlukla terlemeyi önlemek için olan ürünlerin yapısında ve bazı kozmetik ürünlerinde bulunur.

  • Sağlığa etkisi

Merkezi sinir sistemi işlevini etkiler ve Alzheimer hastalığına yol açar.

13. SODYUM FLORÜR

  • Kullanım alanları

Diş macunu, beyazlatıcı maddeler ve ağız temizleme sularının yapısında bulunur.

  • Sağlığa etkisi

Florür vücutta birikir ve tiroit fonksiyonunu engelleyebilir, kemik hastalığını tetikler ve bilinen bir kanserojendir.

Bu Zararlı Maddelerin Yerine Ne kullanmalıyım 

Geleneksel kişisel bakım ürünleri ne harika alternatifler var. Ev yapımı güzellik bakımı ürünleri tarifleri için, ilk adımı atarak bloğumuzdaki yüz yıkama jeli tarifine ve diğer ev yapımı güzellik ürünleri tariflerine bakabilirsiniz.

Kişisel bakım ürünleri , sağlığımızı desteklemeli, kullandıktan sonra daha fazla zarar vermemelidir. Zehirli kişisel bakım ürünleri ni doğal alternatiflerle değiştirmek aslında çok kolay. Geçişi kolaylaştırmak için her seferinde tek bir ürünle başlayın ve düzenli olarak kullanın. Her geçiş yaptığınızda, sağlığa bir adım daha yaklaşacaksınız.

-Iridescent

 

Yazı kaynağı meghantelpner.com adresidir. Çevrilerek alınmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir