Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi Kitap Konusu ve Yorumu

 

Jazetel’e Kitap ve Film yorumları ile renk katan Özlem, bugün de sizler için Orhan Pamuk ‘un  Masumiyet Müzesi adlı eserini inceledi. Masumiyet Müzesi kitap konusu ve Özlem’in yorumunu okuyacağınız bu harika yayın ile sizleri Özlem ile baş başa bırakıyorum;

 

Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi Kitap Konusu ve Yorumu

 

Selamlar, hani herkesin çok sevdiği ama sizin bir türlü ısınamadığınız kitaplar, filmler vs olur ya işte bugün size benim de sonuna kadar ısınmak için çabaladığım, adını çokça duyduğum, çok beğenilmiş ve bir hevesle başladığım fakat beni hayal kırıklığına uğratan bir romandan bahsedeceğim, romanımız “ Masumiyet Müzesi ”.

Daha önce birçok okurun yazara karşı önyargılı bir tavır takındığını gözlemlemiştim ve bende de bir antipati gelişmişti ister istemez, yine de şans verip görmek istedim fakat Orhan Pamuk’tan okuduğum ilk ve son kitap oldu. Kitapta neyin eksik neyin fazla olduğunu eleştirecek değilim ama paylaşmak istediğim bazı şeyler var.

 

Masumiyet müzesi

Masumiyet Müzesi Kitap Konusu

Kısaca bir özet geçecek olursak; 70’li 80’li yıllarda geçen inişli çıkışlı ve saplantılı bir aşk hikayesine tanık oluyoruz.

Ana karakterimiz Kemal, yurtdışında eğitim almış, zengin bir ailenin en küçük oğlu (30) ve aile şirketinde görev almakta. Fransa’da eğitim almış, modernleşmiş, açık görüşlü ve entelektüel bir kız olan Sibel ile evlilik hazırlıkları yapmaktalar.

Kemal’in yolu Sibel’in beğendiği bir çantayı almak üzere bir mağazaya girmesiyle hısımları olan bir ailenin genç (17), güzel ve fakir kızı Füsun ile kesişir ve hayatları bambaşka bir yola evrilir.

 

Masumiyet Müzesi Kitap Yorumu

 

Öncelikle hikayeyi çok banal bulduğumu, dönemin “ sanat filmi ” adına çekilen filmlerden farksız olduğunu söylemek istiyorum. Beş yüz küsür sayfa boyunca bir hikayeyi okumuş olsam da hissedemedim.

Duygusal bir bağ kurmakta ve anlamakta çok zorlandım, kendimi sürekli kitabın sonuna odaklanmış, satır aralarında sayfalarca detayların içerisinde boğulurken buldum.

Belki de anlatıda sürekli tekrara düşmekten kaynaklı olabilir, hikayede duyduğumuz tek sesin Kemal olması, ne kadar acı çektiğini hiç durmadan anlatması da yorucuydu gerçekten.

Kitabın tamamında 70’li 80’li yılların panoramik bir görüntüsü sunulmuş fakat asla yeterli olamamış. Ülkenin siyasal durumu yazarın Kemal aracılığıyla kapı deliğinden bakar gibi, yaşama hiç dahil olunmadan sunulmuş.

Aynı zamanda toplumun değerlerine aykırı bir şekilde bekaretten defalarca dem vurulmuş. Normalleştirmek adına olsa gerek diye düşünüyorum fakat bu çabayı yazarın kendi yaşadığı toplumdan uzak kalmış ve değerlerini tam kavrayamamış birinin, kendisi için benimsediği modern toplum ideolojisini herkes tarafından da kabul edilebilir bir yaşam tarzı olarak lanse ettirmeye çalışması olarak görüyorum.

Belki de Orhan Pamuk o dönemde yaşanan toplumsal bir kimlik bunalımını yansıtmaya çalışmıştır!

Masumiyet müzesiSon olarak, müze fikrini gerçekten çok beğendim diyebilirim.

Eşyalar hakkındaki bilgilerin, giriş biletinin, müze konumunun vs kitapta verilmesi çok iyi düşünülmüş bir projeye dönüştürmüş kitabı.

Bir gün mutlaka ziyaret etmek isterim.

Kitapla giderseniz bir seferlik ücretsiz girebilirsiniz, aklınızda bulunsun 🙂

Hoşçakalın.

-Özlem

 

Diğer kitap yorumları için tıktık.

Özlem

Özlem

Gazi'de İngilizce Öğretmenliği son sınıf öğrencisi, yedinci sanat dalına düşkün biri. Sinemanın gücüne inanır, zamanını anlamak ve anlatmak için harcar, arada yazar, çokça düşünür. Keşfetmeyi ve yolculuğu seven biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir