Sahilde Kafka Kitap Konusu ve Yorumu – Haruki Murakami

Sahilde Kafka Konusu ve İncelemesi – Haruki Murakami

“Senin dışında olan bir şey içinde olan bir şeyin yansıması; senin içinde olan bir şey dışında olan bir şeyin yansımasıdır. İşte o yüzden de, kendi dışında olan labirente adım atmak yoluyla, kendi içindeki labirente de adım atmış olursun. Bu da, çoğu durumda bir hayli tehlikelidir.”

Sahilde Kafka Konusu

15 yaşında babasının söylediği bir kehanet yüzünden evden kaçan Kafka, en sert 15’lik delikanlı olmak istemektedir. Karşısına çıkan her insan o kehanetin gerçekleşmesine yol açacak ve Kafka bununla birlikte birçok şey öğrenmekle beraber tamamen farklı bir insan olmaya başlayacaktır.

Kitap Yorumu

Kitapta o kadar çok sevdiğim ve altını çizdiğim çok fazla cümle var. Keşke hepsini buraya yazabilsem. Kafka’yla aynı zaman diliminde hikayesi anlatılan Nakata benim en sevdiğim karakter oldu. Lafa bendeniz Nakata diye başlıyor ve o kadar tatlı konuşuyor ki. Çoğu insan Nakata’yı tuhaf bulduğu için uzaklaşmış ve o da bunu kabullenmiş durumda. Nakata insanlarla konuşmayı beceremeyen ama kedilerle çok güzel muhabbet edebilen birisi. Bu yüzden belli bir ücret karşılığı kedi dedektifliği yapıyor.

Haruki Murakami sahilde kafka

En eğlendiğim kısımlar kedilerle ve daha sonra tanıştığı Hoşino ile konuştuğu kısımlardı. Sonunda ise hem beni hem de Hoşino’yu iyi ağlattı. Sürekli içimden Nakata’nın cümlelerini geçiriyorum. En son Hoşino vedalaşırken diyor ki ”Bundan sonra karşılaştığım her şeyde, “Nakata amca olsa ne derdi, ne yapardı? diye düşüneceğim” Ben de öyle tam olarak böyle hissediyorum.

Sahilde Kafka

Eğer belli bir sona bağlanmayan kitapları sevmiyorsanız Sahilde Kafka ‘dan da çok hoşlanmayabilirsiniz. Çünkü akılda birçok soru işareti bıraktı. Ama ben, kalın bir kitap olmasına rağmen bir solukta okudum. Kafka’yla uyudum, Kafka’yla uyandım diyebilirim. Okuması çok zevkli bir kitaptı, çok farklı bir dünyaydı benim için. Kitap okurken insan tüm yargı kalıplarından sıyrılıp öyle okumalı sanırım.

Kendi dünyasından bakınca yargılayabileceği fazlaca şeyler olabiliyor. Kafka ve beraberinde tanıştığı her insan çok özel ve anlamlılardı. İçindeki diyaloglar, karakterlerin gelişimi çok etkileyiciydi. Keşke böyle bir yolculuğa çıksam gizemlerle, özel insanlarla, bir sürü tuhaflıklarla karşılaşsam, ne aradığımı bulmaya yakın öğrensem dedirtti bana.

”Müziğin bir insani değiştirme gücü var mıdır? Yani bir gün bir müziği dinleyince, insanın içinde bir şeylerin tamamen farklılaştığı olur mu?”

Daha fazla kitap incelemesi için tıklayın.

 -Epiphany

Epiphany

Epiphany

bahar, piyano, mor seven bir küçüğüm fakat sadece dizi, film ve kitaplara sığabiliyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir