Şeker Bağımlılığı Hakkında : That Sugar Belgesel İncelemesi

Şeker Bağımlılığı : That Sugar Belgesel İncelemesi

Kurgu kurgu nereye kadar! Biraz da gerçekler.

Bir tarafta tatlı mı tatlı renkleriyle herkesin gönlünü çalan şekerler, diğer tarafta her türlüsünü bulacağınız, çoğunluğun vazgeçilmezi olan çikolatalar. Ve tahmin edemeyeceğiniz ürünlerde bulunan glikoz. Nam-ı değer: Şeker.

Şeker Bağımlılığı

Şekerli bir şeyler yedikten sonra mutlu ve tatmin olup bir süre sonra düşüşe geçiyorsanız, yedikçe daha çok yemek istiyorsanız, çokça bu kısır döngü içerisindeyseniz ehmmm sanırım şeker bağımlısı olmuş olabilirsiniz.

Belgeseli izlediğimde şekerin insanın vücuduna ve psikolojisine nasıl bu kadar çabuk etki ettiğini fark ettim.

Fazla şeker tüketmediğimi sanırdım ama marketlerde satılan çoğu ürün şeker içermekte. Yani hayatımız şeker olmuş ve üzücü tarafı artık alıştık ve zararlarını görmezden gelip tüketmeye de devam ediyoruz.

Sağlıklı bir kadının günlük tüketmesi gereken şeker miktarı 25 gr ( 6 çay kaşığı), erkeklerde ise günlük tüketmesi gereken şeker miktarı 37,5 gr (9 çay kaşığı)‘dır.

Tabii bu bilgiler kesin olarak net değildir. Ama ortalama olarak bu değerleri baz alabiliriz.

durdurulamaz gerçek güç: çikolata

Fazla şekerli yiyecekler yemek, içecekler içmek başlıca sağlık sorunlarına yol açmakta.

Örneğin; diyabet, karaciğer yağlanması, obezite… Ve bu hastalıkların getirdiği diğer hastalıklar.

The Sugar Belgesel Yorumu

Belgesel film tarzında, karıştırıcı terimler bulundurmayan her kesimin anlayacağı bir dilde, anlaşılır şekilde anlatılmış.

İçeriğinde erken kilo alımı veya neden kilo veremiyorum , Kentucky şehrinin insanlarının nasıl şeker tükettikleri, ünlü dev markaların insan hayatları ile nasıl oynadıklarına değinilmiş.

Bir saat kırk dakika gibi bir süresi var ve her kelimesi size ders verir nitelikte.

Belgeseli izlemeden önce yağın, şekerden çok daha kötü olduğunu düşünüyordum. Tabii bu ‘yağlı şeyler tüketeyim, şekeri azaltayım’ demekte değil. Her şeyin azı da zarar fazlası da zarar. Ve en önemlisi bu yağı hangi yağlardan, hangi besinlerden almış olduğumuz.

Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler sağlıklı yağlardan oluşmakta. Tabii ki bu besinleri kararında almalıyız. Yemeklerinizde katı yağ, tereyağı veya margarin, kullanıyorsanız çok çok aza indirmeye bakın ve yemeklerinizde doğru miktarda zeytinyağı olduğundan emin olun.

Şeker Bağımlılığından Kurtulmak

Şeker bağımlısı olmadığım için bu gibi şeyleri bırakmanın ne kadar zor olduğunu bilmiyorum ama zordur elbette, tıpkı diğer madde bağımlıları gibi. Bir şeyi yaşamadan o şeyi tam olarak anlayamıyorsunuz.

Şeker bağımlıları veya normalden biraz daha fazla tüketen insanlar, şeker içeren ürünleri bıraktıklarında kendilerini daha dinç hissettiklerini, odaklanmakta zorluk yaşamadıklarını ve daha mutlu olduklarını söylemektedir.

Bir alışkanlığı kazanmak için 21 gün gerektiği söylenir. Bunu bilim insanları da onaylamaktadır. Diyet olsun, İngilizce öğrenmek olsun, resim çizmeyi öğrenmek olsun 21 gün dayanırsanız sonrası gelmekte.

Bunu acilen bir iki şeye uygulamam lazıım.

Bu yazımda sadece yorum yapmak yerine çok çok kısa ve az bilgiler verdim. Aranızda zamanı olmayanlar elbet vardır, belki bu yazı ile az çok bilgi edinmiş olursunuz. Ama zamanınızı ayırıp bu belgeseli izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Belki de hayatımız çok daha iyi olabilir.

DİPNOTÇUK: Yazıyı okuduktan, belgeseli izledikten sonra ”Eee ben hiç mi şeker yemeyeceğim, hiç mi tatlı yiyemeyeceğim” diye kendinize sorular yöneltmiş olabilirsiniz. Haklısınız da.

Ben hiç yemeyin demiyorum. Tatlı yeme sıklığınızı azaltıp, porsiyonlarınızı küçülterek ve tadına vararak yavaşça yerseniz küçük porsiyonlar size yetecektir. Öyle ki yediğiniz ve çokça sevdiğiniz tatlılar size ağır bile gelmeye başlayacaktır.

Şekeri azaltmanız dileğiyle tatlı hafta sonları dilerim, görüşmek üzere

-Rase

 

Rase’ye ait diğer yorumlar için buraya tıklayın.

Diğer film yorumları için buraya tıklayın.

Rase

HEYYOOO!!

2 thoughts on “Şeker Bağımlılığı Hakkında : That Sugar Belgesel İncelemesi

  • 11/12/2020 tarihinde, saat 13:20
    Permalink

    Akıcı ve farkındalık dolu bir yazı olmuş ? Ve tabii belgeseli de bir hayli merak ettirdi. Ellerine sağlık ✨

  • 11/12/2020 tarihinde, saat 14:15
    Permalink

    Yorumun için teşekkür ederimm ? Kesinlikle izlemeni tavsiye ederim, herkesin farkındalık kazanması gerekiyor artık. Dünya değişiyor ??

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir